Instalacja starej wersji z /var/cache/apt/archives/ powiodła się tylko połowicznie. Program się nie uruchomił wywalając masę błędów. Wziąłem płytkę i zaintalowałem cały system ponownie.
To prawdopodobnie pomogło bo teraz mogę testować bez problemów.
zmień typ obsługi z EPP na inny zdarza się często błędna obsługa tego trybu przez chipset portu równoległego.
Już chodzi ale powiem ci, że wcześniej zmieniłem ustawienia z innych na EPP - gdzieś tak wyczytałem

.
Puściłem na czystym systemie
Latency test i po 15 min wyszedł taki
Jitter:
Max Jitter (ns)
Servo thread 27204
Base thread 30631
Czego w komputerze nie jestem w stanie zmienić to karta graficzna. Jest wbudowana w płytę główną a innej nie zainstaluję bo musi to być "specjalna o niskim profilu", by się zmieściła do obudowy. Ta co jest, chyba daje radę ale to tylko IMHO i wcale tak być nie musi.
Stepconf wizzard:
- Na ekranie "podstawowe informacje..." zmieniłem jednostki na mm oraz ustawiłem maksymalne odchylenie na 28000ns.
W zaawansowanych opcjach nie zmieniałem nic.
W ustawieniach portu równoległego wszystko oprócz Y i Z ustawiłem na nieużywane (te silniki mam podpięte).
Konfiguracja osi X - pominąłem
Konfiguracja Y i Z podobna.
- kroki na obrót 200
mikrokrok 8
ilość zębów 1:1
skok 4
maksymalna prędkość 28 mm/s
maks. przyspieszenie 30 mm/s2
pozycja bazowa 0
zakres stołu od 0 do 300
Dziękuję za pomoc!
Czy ktoś może jeszcze mnie pokierować na jakiś temat bądź tutorial opisujący jak to wszystko sensownie poustawiać?
I jeszcze pytanie na koniec. Czy robić jakikolwiek update bo pokazuje mi, że mogę uaktualnić 179 plików, włącznie z linuxcnc?
Pozdrawiam
jurand