Witam,
Postanowiłem zgłębić tajniki obróbki CNC. Wybrałem do tego Linux CNC ale mam pytanie. Posiadam notebooka acer aspire 3690 (celeron M 1,73Ghz 1GB RAM ) Zaistalowałem ubuntu 10.04 i do tego linux cnc, freeCAD i wszystko wygląda na to że chodzi płynnie. niestety komputer ma wade a mianowicie nie posiada portu LPT. Pytanie wprost czy ktoś może polecic xpresscard albo pcimcia z LPT zeby ten zestaw zadziala sensownie. Dodam ze nie ma zbyt duzego doswiadczenia z linuxem.
Czy mam sie spodziewac jakis problemow od tego zestawu ? Czy lepiej celowac w cos takiego. komputer
Notebooka mam a komputer to dodatkowy wydatek.
Czy to zadziała ?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Jak ludzie składają maszynki za 3 - 5 - 10 k pln, to nikomu nie szkoda 400zł na komputer.
Nie widziałem, żeby w ostatnim czasie ktoś napisał jakąkolwiek pozytywną opinię na temat takich kart z LPT.
Nie chcesz wydawać 400zł na komputer, to pobaw się programem PikoCNC, jest pod Windowsa i po USB, i ma wbudowany coraz lepszy moduł CAM. Jak już będziesz składał ploter, to wydasz ok 550 zł.
Nie widziałem, żeby w ostatnim czasie ktoś napisał jakąkolwiek pozytywną opinię na temat takich kart z LPT.
Nie chcesz wydawać 400zł na komputer, to pobaw się programem PikoCNC, jest pod Windowsa i po USB, i ma wbudowany coraz lepszy moduł CAM. Jak już będziesz składał ploter, to wydasz ok 550 zł.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 4
Jaki komputer
Witam,
Jak bym kupował komputer pod Linux cnc to na co powinienem uważać ? Czy macie jakieś sprawdzone typy z tych po leasingowych Dell czy IBM ( jaki procesor C2DUO, DUAL Core, czy moze P4) - chciałbym żeby środowisko graficzne działało pod linuxem wraz z LCNC.
Jak bym kupował komputer pod Linux cnc to na co powinienem uważać ? Czy macie jakieś sprawdzone typy z tych po leasingowych Dell czy IBM ( jaki procesor C2DUO, DUAL Core, czy moze P4) - chciałbym żeby środowisko graficzne działało pod linuxem wraz z LCNC.