Sposób wyświetlania noża tokarskiego w wizualizacji zmienia się przez komendę TxM6, gdzie x jest numerem zdefiniowanego w tabeli narzędzi narzędzia. W tejże tabeli ustawia się kierunek działania noża - można wybrać jedną z ośmiu pozycji.
Mój problem polega na tym, że nie muszę nic zmieniać, zmianę narzędzia osiągam przez zmianę układu odniesienia - każdy nóż mam w osobnym imaku, i nie chcę, by mi gdzieć suport zjeżdżał i wymuszał "wymianę" narzędzia - chciałbym móc przypisać do konkretnego układu odniesienia konkretną wizualizację noża.
Dajmy na to chcę mieć w G54 pozycję nr 2, a w układzie G55 pozycję nr 8. Da się to zrobić?
Jak zmienić kierunek wyświetlanego narzędzia bez przejazdu?
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Jak zmienić kierunek wyświetlanego narzędzia bez przejazdu?
Ostatnio zmieniony 18 lis 2012, 14:34 przez MlKl, łącznie zmieniany 1 raz.
Tagi:
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:

Na fotce widać dwa imaki - pierwszy pracuje w układzie odniesienia G54 i obrotach wrzeciona M3, drugi w układzie odniesienia G59 i obrotach wrzeciona M4. Ten pierwszy wykonuje operacje toczenia i planowania czoła, drugi odcina i wykonuje rowki.
Dziś nijak nie mogę tej informacji przekazać do LinuxCNC bez całkowicie zbędnej operacji ręcznej zmiany narzędzia, i związanej z tym jazdy do punktu wymiany narzędzi i konieczności potwierdzenia wykonania zmiany.
LinuxCNC pracuje poprawnie bez tej zmiany, ale wizualizacja się nie zmienia, i co ważniejsze - nie zmienia się korekta narzędzia, co powoduje przekłamania kształtu pomiędzy zaprogramowanym, a wykonanym przedmiotem.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Nie wiem czy powinienem promować tak niebezpieczne pomysły, ale wystarczy napisać własny zmieniacz narzędzi, który ... nic nie będzie robił.
Czyli manualtoolchange.hal :
I w pliku ini zakomentować
I oczywiście zmienić na :
Na pewno zmienia się narzędzie w podglądzie, pewnie offsety też, ale tego już nie sprawdzałem, bo nie chcę za dużo mieszać w swoich konfiguracjach.
A G54 itd zostaw do tego, do czego je wymyślono.
.
Czyli manualtoolchange.hal :
Kod: Zaznacz cały
unlinkp iocontrol.0.tool-change
unlinkp iocontrol.0.tool-changed
net tool-change-loop iocontrol.0.tool-change iocontrol.0.tool-changed
#TOOL_CHANGE_POSITION =
HALFILE = manualtoolchange.hal
A G54 itd zostaw do tego, do czego je wymyślono.
.