Co dopisać do kodu, aby emc2 załączył wrzeciono i dał mu chwilkę na rozpędzenie?
G-kod edytowałem, dopisywałem M03/M08, póżniej M04 H... ,niestety program ignoruje te komendy. Konfiguracja chyba prawidłowa, odpowiednie piny przypisane do przekażników.
Czy w emc2 jest podgląd stanu pinów na złączu LPT?
Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam.
Tomek.
Jak załączyć wrzeciono?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Podgląd pinów masz w HAL w programie.
Co do takiego waita to myślę , że G4? masz tutaj spis wszystkich gcode.
Co do takiego waita to myślę , że G4? masz tutaj spis wszystkich gcode.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
Gdzie tego szukać?Podgląd pinów masz w HAL w programie

Gdzieś wyczytałem, że to M4 H..-Sądziłem, że to jakiś standard. Z Twojego linku wynika, że jednak G04. Jutro to sprawdzę.syntetyczny pisze:Co do takiego waita to myślę , że G4
To pozostał problem z załączaniem wrzeciona. Masz kolego pomysł, dlaczego nie załącza przekażników komendą M03/08? Czy to możliwe, że program nie obsługuje wszystkich kodów z grupy G oraz M?
Dziś zapomniałem włączyć wrzeciono i zapuściłem program- frezika już więcej nie widziałem

Dzięki za podpowiedż.
Pozdrawiam.
Tomek.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Ja tam się nie znam ale robiłbym po kolei 
1. Skonfigurowanie i sprawdzenie, że przekaźnik faktycznie działa i wrzeciono się załącza.
- czyli czy słyszę 'klik' albo wrzeciono się kręci po wciśnięciu F9
Jeżeli nie działa, a działają silniki to najpierw sprawdziłbym jakie mam ustawienia portu (EPP, EPC czy jak im tam) i upewniłbym się że port daje rade wysterować przekaźnik - bo miałem takie numery, że komputer (i laptop i mały desktop) nie dawał rady - w moim przypadku wystarczyła modyfikacja sterowania (wycięcie jednego rezystorka z modułu przekaźnika)
2. Sprawdzenie czy M3 w kodzie działa.
Jeżeli "1" działa a "2" nie to nie wiem
Może nie dajesz prędkości?
Dajesz np. M3 S100 czy samo M3 ?
3. I jak mam 1 i 2 działające to wtedy bym się zastanawiał czy i jaki czas mi potrzebny na rozpędzenie wrzeciona.
No i wtedy to G4 P1 powinno sprawę załatwić.
Co do podglądu pinów - tu mam tylko emc2-dev z gita - więc wersję 2.5.0~pre skompilowaną jako symulator.
I u mnie np. tak:
1. Z menu 'Maszyna' odpalam Oscyloskop HAL
2. jako kanał 1 wybieram 'piny' i np. motion.spindle-on (co to będzie u Ciebie to już zależy od konfiguracji HALa)
3. klikam Tryb - 'przewijaj'
4. no i jak klepię F9 to widzę jak się stan zmienia.
Tu jest tester jako pyVCP: http://wiki.linuxcnc.org/emcinfo.pl?Par ... ort_Tester - nie próbowałem, ale powinno sie go dać wrzucić 'obok' konfiguracji axisa żeby mieć podgląd tego co się dzieje.
Ale ja obstawiam że nie dodajesz S<prędkośc> do M3, albo że port w Twoim kompie nie daje rady

1. Skonfigurowanie i sprawdzenie, że przekaźnik faktycznie działa i wrzeciono się załącza.
- czyli czy słyszę 'klik' albo wrzeciono się kręci po wciśnięciu F9
Jeżeli nie działa, a działają silniki to najpierw sprawdziłbym jakie mam ustawienia portu (EPP, EPC czy jak im tam) i upewniłbym się że port daje rade wysterować przekaźnik - bo miałem takie numery, że komputer (i laptop i mały desktop) nie dawał rady - w moim przypadku wystarczyła modyfikacja sterowania (wycięcie jednego rezystorka z modułu przekaźnika)
2. Sprawdzenie czy M3 w kodzie działa.
Jeżeli "1" działa a "2" nie to nie wiem

Może nie dajesz prędkości?
Dajesz np. M3 S100 czy samo M3 ?
3. I jak mam 1 i 2 działające to wtedy bym się zastanawiał czy i jaki czas mi potrzebny na rozpędzenie wrzeciona.
No i wtedy to G4 P1 powinno sprawę załatwić.
Co do podglądu pinów - tu mam tylko emc2-dev z gita - więc wersję 2.5.0~pre skompilowaną jako symulator.
I u mnie np. tak:
1. Z menu 'Maszyna' odpalam Oscyloskop HAL
2. jako kanał 1 wybieram 'piny' i np. motion.spindle-on (co to będzie u Ciebie to już zależy od konfiguracji HALa)
3. klikam Tryb - 'przewijaj'
4. no i jak klepię F9 to widzę jak się stan zmienia.
Tu jest tester jako pyVCP: http://wiki.linuxcnc.org/emcinfo.pl?Par ... ort_Tester - nie próbowałem, ale powinno sie go dać wrzucić 'obok' konfiguracji axisa żeby mieć podgląd tego co się dzieje.
Ale ja obstawiam że nie dodajesz S<prędkośc> do M3, albo że port w Twoim kompie nie daje rady

-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
I słusznieArturM pisze:Ale ja obstawiam że nie dodajesz S<prędkośc> do M3

Póki co śledzę sąsiedni temat-pomiar wysokości narzędia. Chętnie posiadłbym wiedzę jak praktycznie to zastosować, mając już materiał na stole. Zapewne znana wysokość czujnika i jakieś kombinacje z offsetem w Z, aby się narzędzie samo dodrze ustawiło do materiału. Na eksperymenty jak zwykle za mało czasu. Pomału się dojdzie, a może ktoś podpowie....to będzie szybciej.
Pozdrawiam.
Tomek.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Dać to się dablue_17 pisze:A czy do EMC da się podłączyć moduł Spindle Control

Ale dokładnie nie podpowiem - mam to rozgrzebane ale oczywiście nie ma kiedy skończyć

Z tego co pamiętam to działała mi 'pierwsza część' - czyli zadawanie prędkości w gcode, z tego reakcja 0-10V na wyjściu ze sterowania. To 0-10V miało iść na falownik wrzeciona.