problem z emc2 + dxf2gcod

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu LinuxCNC

Autor tematu
qbacz
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 4

problem z emc2 + dxf2gcod

Post napisał: qbacz » 23 mar 2010, 14:16

Witam
Po niezbyt udanym pierwszym starciu z machem postanowiłem spróbować odpalić moją amatorską maszynkę pod linuxem - w zasadzie wszystko pięknie działa i jestem z tej konfiguracji bardzo zadowolony, niestety nie potrafię sobie poradzić z jednym problemem, a mianowicie: podczas konfigurowania osi sprawdzałem czy zadane długości przejazdu sa równe tym na maszynie i wszystko sie zgadzało, po konwersacji dxf na gkod (dxf2gcod) i załadowaniu do emc2 tez teoretycznie pokazuje prawidłowe wymiary projektu natomiast maszynka frezuje elementy pomniejszone o 50% dość długo szukałem rozwiązania na własną rękę, niestety nie udało się.
Mam też problem z blenderem - jakoś nie bardzo chce otwierać pliki dxf z autocada ale tego programu dopiero się uczę więc prędzej czy później pewnie do tego dojdę :wink:
Z góry dziękuje za wszelką pomoc.
Pozdrawiam

Tagi:

dziabi3
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1

Post napisał: dziabi3 » 23 mar 2010, 15:37

a zapisując szkic do pliku dfx zaznaczyłeś skale 1:1
Ostatnio zmieniony 24 maja 2010, 15:22 przez dziabi3, łącznie zmieniany 1 raz.

Autor tematu
qbacz

Post napisał: qbacz » 24 mar 2010, 11:01

Witam
Dziękuję za zainteresowanie :)
Zapisując plik jako dxf nie widziałem opcji skalowania ale to jeszcze dzisiaj sprawdzę.
W programie dxf2gcode po załadowaniu projektu widać osie X i Y - wymiary się zgadzają z tymi z cad'a to samo w emc2 w oknie gdzie widać aktualnie frezowany element też są osie i tam również wymiary są zgodne z cad'em a fizycznie frezuje pomniejszony element...
Podczs konfiguracji emc2 jest opcja testowanie wprowadzonych ustawień step/mm i tam też wszystko ok - wprowadzona wartość jest równa odległości pezejechanej przez frezarkę we wszystkich 3 osiach.

Awatar użytkownika

zacharius
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: zacharius » 24 mar 2010, 12:13

a stery albo płyta nie jest czasem ustawione na 1/2 kroku?
bo inaczej możemy spodziewać się przybycia 3ch króli z prezentami :lol:
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły

Autor tematu
qbacz

Post napisał: qbacz » 24 mar 2010, 13:10

stery-płyta główna mam standardowe ;) skk-mb1 + 3 x skkb01 i wszystkie chodzą na 1/2kroku ale to chyba nie ma znaczenia jeżeli są tak ustawione w emc2 że podczas konfiguracji zadając maszynce do przejechania np. 10cm fizycznie o tyle się przemieszcza, podczas pracy na konkretnym projekcie wrzeciono na monitorze też przesuwa się o taką wartość jaką ma zadaną w g-kodzie a fizycznie już niebardzo.
W zasadzie można by ściemnić w ustawieniach i dać 2xwięcej kroków/mm i wtedy w reszta programu powinna działać prawidłowo - sprawdzę to dzisiaj wieczorem :) jakos wcześniej na to nie wpadłem niemniej jednak jeśli ktoś zna jakieś logiczne wytłumaczenie mojego problemu był bym bardzo wdzięczny za wyjaśnienie.
pozdrawiam

Awatar użytkownika

zacharius
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: zacharius » 24 mar 2010, 13:13

no właśnie nie bardzo, jak masz skonfigurowane np 200kr na obrót śruby a na sterach masz 1/2 to efekt będzie taki jaki masz. komp nie generuje wystarczającej ilości pulsów. szukaj w konfiguracji albo na probe przerzuć z 1/2 na pełny i wyfrezuj kwadracik to się dowiesz.
musi być identyko na sterach i na kompie, i nieważne czy to emc czy mach (emc jeszcze nie gryzłem) ale np w machu masz ustawienie ilości pulsów na mm przesuwu.
przykładowo dla śruby 10x2 i krokówki 200 na obrót i połkrokowej konfiguracji sterów wartość kroków na mm będzie 200

Autor tematu
qbacz

Post napisał: qbacz » 25 mar 2010, 09:50

Witam
Wszystko już jasne - głupi błąd :)
Może ktoś będzie miał podobny problem więc wygląda to tak:
Podczas konfiguracji osi w emc2 jest opcja testowania danej osi przez podanie odległości jaką ma ta oś pokonać a przed polem gdzie się tą wartość wpisuje można zaznaczyć
"+" lub "+/-" lub "-" i tu właśnie tkwił mój błąd :) ponieważ miałem zaznaczone "+/-" po podaniu wartości np. 100mm maszyna miała przejechać w sumie 200mm (od zera 100 w jedną i 100 w przeciwną)a ja ustawiłem maszynkę tak, że od zera jechała 50mm do przodu i 50 do tyłu... całe zamieszanie powstało przez to że zamiast twardo trzymać się matematyki postanowiłem ułatwić sobie sprawę i na ślepo opierałem się na tej opcji.
Dodam jeszcze że pierwsze próby mojej maszynki odbywały się na machu – niby wszystko sprawnie działało ale jak na moje amatorskie potrzeby ten program jest za bardzo rozbudowany i zupełne nie przypadł mi do gustu.
Przeniesienie się na Linux i emc2 jest trochę kłopotliwe ale jak już się przez to przebrnie szybko zapomina się o machu ;) jak dla mnie program idealny.
Dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika

zacharius
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: zacharius » 25 mar 2010, 10:45

o widzisz, bardzo przydatna informacja bo też mam zamiar ugryźć tego EMC

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat