Pisanie G-code pod LinuxCNC
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 37
- Kontakt:
Toć podałem co trzeba zrobić, żeby sobie poustawiać prawa do plików i katalogów w trybie graficznym...

Twórcy Ubuntu mają nieco paranoiczne podejście do spraw bezpieczeństwa systemu, ale to tak naprawdę utrudnia życie jedynie laikom.
A w komunikacie masz dwie ścieżki połączone na sztywno - brak spacji może dla ciebie jest zrozumiały, ale komputer tak nie działa. Wbij spację między ścieżkami i zadziała.

Twórcy Ubuntu mają nieco paranoiczne podejście do spraw bezpieczeństwa systemu, ale to tak naprawdę utrudnia życie jedynie laikom.
A w komunikacie masz dwie ścieżki połączone na sztywno - brak spacji może dla ciebie jest zrozumiały, ale komputer tak nie działa. Wbij spację między ścieżkami i zadziała.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 13
No ja jestem niestety tym laikiem i nie ogarniam.Po wstawieniu spacji udało się dodać plik ale teraz linuxcnc po starcie wywala komunikat o błędzie
A we właściwościach linuxcnc nie mogę zatwierdzić zmiany uprawnień.Powoli zaczynam się zniechęcać do linuxa.
Proszę aby mi opisać krok po kroku jak niepiśmiennemu idiocie co mam zrobić abym mógł sobie poustawiać prawa do plików i katalogów w trybie graficznym
Jestem zalogowany jako administrator-to nadal za malo 

Proszę aby mi opisać krok po kroku jak niepiśmiennemu idiocie co mam zrobić abym mógł sobie poustawiać prawa do plików i katalogów w trybie graficznym

Ostatnio zmieniony 07 lis 2013, 09:42 przez blasterpl, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Linux jest systemem który z założenia ma mieć wielu użytkowników pracujących na jednym komputerze. W Windowsach jest tak samo, tylko tam nikt nie pracuje na koncie zwykłego użytkownika, wszyscy używają konta z uprawnieniami administracyjnymi.
Pod Windowsem konto administracyjne też ma swoje ograniczenia. Tylko dlatego ten system może pracować nawet jak go używa debil - nie pozwoli się popsuć. Ale też nie pozwala wykorzystać swoich możliwości, bo go te zabezpieczenia antydebilne ograniczają.
W Linuxie konto roota pozwala zrobić wszystko, włącznie z wykasowaniem całego systemu. Dlatego nie pracuje się będąc zalogowanym jako root - konsekwencje błędu są nieodwracalne. Ale też nikt nie zakłada, że użytkownik jest debilem, i poprzez komendę sudo można wykonać każde polecenie, po wpisaniu hasła superużytkownika, czyli roota.
Pod Windowsem konto administracyjne też ma swoje ograniczenia. Tylko dlatego ten system może pracować nawet jak go używa debil - nie pozwoli się popsuć. Ale też nie pozwala wykorzystać swoich możliwości, bo go te zabezpieczenia antydebilne ograniczają.
W Linuxie konto roota pozwala zrobić wszystko, włącznie z wykasowaniem całego systemu. Dlatego nie pracuje się będąc zalogowanym jako root - konsekwencje błędu są nieodwracalne. Ale też nikt nie zakłada, że użytkownik jest debilem, i poprzez komendę sudo można wykonać każde polecenie, po wpisaniu hasła superużytkownika, czyli roota.
-
Powiem tak,na windows potrafię zrobić niemal wszystko(sam składam komputery,instaluje system i oprogramowanie itp) wiec nie jestem zupełnie zielony ale z Linuxem jak widać dramat.Co maja powiedzieć ludzie którzy potrafią tylko włączyć i korzystać z komputera
.Niestety dla przeciętnego użytkownika Linux jest zbyt skomplikowany.Ale ja się zaparłem bo widzę potencjał w linuxcnc i mam nadzieje ze z wasza pomocą jakoś powoli to ogarnę
Z drugiej strony nie chce uczyć się nie wiadomo czego mi wystarczy abym w końcu uruchomił linuxcnc i go w pełni wykorzystywać.

-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Co Ty za głupoty piszesz....blasterpl pisze:Niestety dla przeciętnego użytkownika Linux jest zbyt skomplikowany.
Zainstalowałem dziewczynie Ubuntu na laptopie i radzi sobie lepiej niż z głupawym XP...
Wszystko ma pod ręką , nic się nie sypie i jest bardzo zadowolona....
Nie licząc już tego ,że zamiast instalować jej XP i górę sterowników przez 3h to linuxa postawiłem włącznie z najpotrzebniejszymi programami w 30 minut....
-
No tak jak instalowałem linuxa to tez bylem zadowolony ,szybko i bez durnych pytań.Ale teraz jak widać już tak nie jest,od 2 dni próbuje dodać plik do katalogu i nie mogę tego zrobić bo nie mam jakichś durnych uprawnień i nie potrafię ich zmienić 

Ostatnio zmieniony 07 lis 2013, 10:24 przez blasterpl, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
a te zaoszczędzone 2h30minut spędziłeś rozsądnie, z wdzięczną dziewczynąZainstalowałem dziewczynie Ubuntu na laptopie i radzi sobie lepiej niż z głupawym XP...
Wszystko ma pod ręką , nic się nie sypie i jest bardzo zadowolona....
Nie licząc już tego ,że zamiast instalować jej XP i górę sterowników przez 3h to linuxa postawiłem włącznie z najpotrzebniejszymi programami w 30 minut....

SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm
-
- Kontakt:
Dwa razy zapodałem sposób, by te uprawnienia móc pozmieniać w trybie graficznym, jak nauczenie się poleceń pisanych w konsoli sprawia ból. Ale mimo wszystko w tej konsoli trzeba wpisać dwa słowa, które uruchamiają menadżer plików w trybie administratora. Jak nie potrafisz wpisać dwóch słów w konsoli, to faktycznie Linux nie jest dla ciebie.blasterpl pisze:No tak jak instalowałem linuxa to tez bylem zadowolony ,szybko i bez durnych pytań.Ale teraz jak widać już tak nie jest,od 2 dni próbuje dodać plik do katalogu i nie mogę tego zrobić bo nie mam jakichś durnych uprawnień i nie potrafię ich zmienić
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Gdybyś pół tego czasu poświęcił na nauczenie się, tego co Ci proponowałem – PODSTAW ( prawa dostępu do nich należą ), to obecnie sam byś z siebie się pośmiał, że takie jęki urządzasz.blasterpl pisze:No tak jak instalowałem linuxa to tez bylem zadowolony ,szybko i bez durnych pytań.Ale teraz jak widać już tak nie jest,od 2 dni próbuje dodać plik do katalogu i nie mogę tego zrobić bo nie mam jakichś durnych uprawnień i nie potrafię ich zmienić
Każdy ma swoje przyzwyczajenia – ja np. pierwsze co robię po zainstalowaniu systemu to:
- w konsoli (terminalu) wydaję komendę
Kod: Zaznacz cały
sudo passwd root
- następnie
su
- instaluję Midnight Commandera
apt-get install mc
To wszystko jest w poradnikach internetowych.
To jest forum dotyczące CNC, a nie podstaw Linux-a.
Skoro ja, prawie 60-latek nadążam, to i ty kolego powinieneś – podobno dzieci łatwiej przyswajają wiedzę.
Nie bierz wszystkiego zbyt dramatycznie – często opierniczenie kogoś jest najlepszą formą pomocy.
Linux nie jest trudny dla laika, ale trzeba zaznajamiać się z nim po kolei.
Życzę powodzenia w nauce ( tylko z głową – nie z jękami ), bo warto.