Enkoder Inkrementalny

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu LinuxCNC
Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: tuxcnc » 31 maja 2014, 23:13

Marfeel pisze:Koledzy. Czy ktoś pytał jak to działa?
Czy ktoś pytał jak to jest zrobione?
NIE!!!
Zatem sam napisze o co w tym biega :cool:
Między enkoder a port LPT podłączyłem podzielnik impulsowy(sam go zbudowałem) x10 czyli 1250/10=125 impulsów
na obrót wrzeciona co umożliwia portowi prawidłowy odczyt, aby uniknąć niepożądanych sygnałów enkoder inkrementalny podłączyłem do zasilacza 5V który zasila tylko enkoder (5V 1A (dane zasilacza).
W pierwszym poście tego wątku napisałeś :
Marfeel pisze:Pokusiło mnie o podłączenie enkodera inkrementalnego Heidenhain rod 320 1250 impulsów
faza A, faza B, index wrzeciona miałem zbyteczne to użyłem jednego wziołem na testy, rozebrałem na próby, nie uszkodziłem odziwo podłączyłem do kompa wszystko ładnie zczytywał ale gwintować nie chciało, przyczyna banalna komp się nie wyrabiał, zakupiłem dell optipro 280 dwu rdzeniowy pentim 4 3Ghz, 2gb, ram ddr2 dysk sata, nowa instalka linux-a dwa porty LPT i działa be problemowo
Jak by co to mam jeszcze 2 takie enkodery
Moim zdaniem powyższe posty są ze sobą sprzeczne, a Ty najzwyczajniej odwracasz kota ogonem.
Cóż, uważam że oceniłem Cię prawidłowo i zdanie podtrzymuję.
Jesteś szkodnikiem który nikomu nie pomaga, za to wielu miesza w głowach.

Co do samego pomysłu dzielenia impulsów enkodera, to pomysł jest kretyński.
Najwyżej moderator wlepi mi kolejne ostrzeżenie, ale tego się nie da określić inaczej.
Już samo dobudowywanie układów zamiast zamontowania innego enkodera jest kompletnym nieporozumieniem, a do tego jeszcze psuje się kwadraturę.
Przy podziale przez 10 impulsy będą co prawda dziesięć razy dłuższe, ale nie będą przesunięte w fazie o 90°.
Żeby odczytać prawidłowo taki sygnał potrzebna będzie dokładnie taka sama prędkość układu liczącego, bo zmiana stanu sygnałów może następować po takim samym czasie co i bez dzielnika.

.

Tagi:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „LinuxCNC (dawniej EMC2)”