Start LinuxCNC na pełnym ekranie

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu LinuxCNC

hecza
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: hecza » 03 sty 2013, 09:51

IMPULS3 pisze:Mam w przyszłości plan założyć temat o początkach z linuxcnc
Może lepiej nie.
Podobne tematy już były.
Osobliwe problemy kolegi z trafieniem plikami w dysk mogą przestraszyć potencjalnych użytkowników programu - nawet urodzonych optymistów. :grin:

Pozdrawiam

Tagi:

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9

Post napisał: IMPULS3 » 03 sty 2013, 12:15

MlKl pisze: W tym konkretnym przypadku scieżki z configa działać nie będą - za dużo zmian w położeniu katalogów zrobiłeś, żebym mógł zaocznie napisać prawidłowe dla twojej konfiguracji.
Wiem, małe wyjaśnienie, w windowsie było tak że klikałem prawym przyciskiem myszy i pojawiał się napis utwórz skrót, i to był faktyczny skrót który nie naruszał położenia pliku czy czegokolwiek tam. W linuxie sądziłem że komunikat ''utwórz dowiązanie'' też jest skrótem a tu zaskoczenie że nie. Skąd miałem to wiedzieć? Następnym razem będę pamiętał i ''dowiązanie do linuxcnc'' zostawię w spokoju. :smile: Ot i wszystko na ten temat.
Bardzo dziękuję. :smile:

Awatar użytkownika

Autor tematu
MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 03 sty 2013, 12:24

W tym problem, że zamiast dowiązania utworzyłeś rzeczywisty katalog, nazywając go dowiązaniem. Poprzerzucałeś tam inne katalogi z miejsc, w których ich szuka LinuxCNC. I jak mu ręcznie w pliku .ini nie wskażesz, gdzie mu to przerzuciłeś, to on sam nie znajdzie nigdy.

Gdyby to było dowiązanie, to ścieżka zaczynałaby się od /usr a nie od /home jak u ciebie.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: tuxcnc » 03 sty 2013, 17:59

Zasada jest prosta : swoje pliki trzyma się w swoim katalogu domowym.

Dla LinuxCNC jest to ~/linuxcnc .
Dla plików ngc jest to ~/linuxcnc/nc_files .
Dla konfiguracji jest to ~/linuxcnc/configs .

Katalogi /usr/share/linuxcnc i /usr/share/doc/linuxcnc są nietykalne, bo jak się w nich namiesza, to trudno dojść ładu.

Czyli przykładowo, jeśli chcesz kombinować z ngcgui w symulacji, to robisz numer następujący :

Kod: Zaznacz cały

cp -dpR /usr/share/doc/linuxcnc/examples/sample-configs/sim ~/linuxcnc/configs
Potem możesz sobie powywalać te pliki i katalogi których nie potrzebujesz a inne pozmieniać, ale robisz to tylko w swoim katalogu domowym.

Katalog domowy ma taką magiczną właściwość, że można go nawet całkiem usunąć, przy następnym logowaniu na dane konto zostanie on utworzony na nowo.
Oczywiście stracisz wtedy swoje dane, ale cały system, wszystkie programy i ustawienia oraz dane innych kont pozostaną nienaruszone.
Robiąc burdel poza katalogiem domowym wcześniej czy później unieruchomisz niektóre programy, albo i cały system.

.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9

Post napisał: IMPULS3 » 03 sty 2013, 20:09

tuxcnc, Już mnie MIKI uświadomił. :smile: To co ja grzebię w systemie, to na komputerze z którego teraz nawet piszę, więc czy jest dobrze czy żle to ma mniejsze znaczenie. Komputera który steruje moją frezarką na razie nie ruszam dlatego że wgrywał i ustawiał go pod maszyne Kamar z Arturem i działa dobrze, więc póki sam nie będę w stanie dobrze tego wszystkiego zrobić to go nie ruszę mimo że jest na nim jeszcze EMC2. A to jakie problemy mam tutaj traktuję na luzie bo nie mam na karku obciążenia ze musi działać bo robota czeka to raczej taka nauka dla mnie, no może jak jest jeszcze taki drugi zdolny to i dla niego. :razz:

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 03 sty 2013, 20:39

Linux to nie Windows, pomijając kilka programów tworzonych przez paranoików, to nie dostaniesz komunikatu, że tego czy tamtego nie wolno Ci zrobić.
A na paranoidalne programy też jest metoda, bo przecież są dostępne źródła i sobie można bez tych kretyńskich zabezpieczeń skompilować.
Tak więc gdy masz uprawnienia roota, to wolno Ci robić rzeczy nawet najgłupsze, skutkujące natychmiastowym uwaleniem systemu.
Taka jest cena wolności, że trzeba samemu się pilnować, żeby głupoty nie zrobić.
Ja od wielu lat loguję się wyłącznie jako root, ale zawsze zanim wcisnę <enter> dwa razy czytam i trzy razy myślę.
Dlatego porządek w systemie jest tak ważny.
Te same pliki nie mogą być w pięciu miejscach i pięciu wersjach, bo to może drogo kosztować.
Zawsze trzeba mieć pewność, że się pracuje na właściwych plikach.
I nie ma wytłumaczenia, że się tylko uczysz, że to tylko dla zabawy, że ten komputer jest nieważny, bo jak nabierzesz złych nawyków, to zaprocentują w najmniej oczekiwanym momencie.

.

philips221
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3

Post napisał: philips221 » 28 sty 2013, 19:21

Koledzy gdzie mam szukać tego pliku ~/.axisrc ? W moim przypadku ten kod powinien wyglądać tak:

root_window.tk.call("wm","geometry",".","1024x768-0+0")

Tylko gdzie go wpisać...
Katalog domowy/Linux CNC/configs/sim/axis - tam nie ma pliku z takim zakończeniem,ani nigdzie indziej
Czy może mam stworzyć taki plik?

Awatar użytkownika

Autor tematu
MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 28 sty 2013, 20:29

Masz stworzyć :)

philips221
Posty w temacie: 3

Post napisał: philips221 » 28 sty 2013, 21:04

No właśnie coś mi tu nie pasowało :) Czy może być w tym katalogu?
Katalog domowy/Linux CNC/configs/sim/axis

Ale coś mi nie pasuje bo sim czyli symulacja to jak sama nazwa wskazuje...symulacja ,wiec jak sie ona ma do "prawdziwej" obróbki :) I tu i tu nie działa
Katalog domowy/Linux CNC/configs/sim/axis i Katalog domowy/Linux CNC/configs/moja-tokarynka
Co robię zle? pplik ma nazwę axis.axisrc

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 28 sty 2013, 21:21

Wiesz co, najprościej to jednak będzie, jak w terminalu wydasz polecenie :

touch ~/.axisrc
Jeśli plik istnieje, to zmienisz mu datę, jeśli nie istnieje to utworzysz pusty plik o takiej nazwie.
Teraz możesz go poszukać, albo wcale się nie interesować tym gdzie on jest i najzwyczajniej otworzyć go do edycji :

gedit ~/.axisrc
Dalej już chyba sobie poradzisz ?

.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „LinuxCNC (dawniej EMC2)”