A tak mniej wulgarnie to bardzo dobrze sprawdza się w wannie

A tak mniej wulgarnie to bardzo dobrze sprawdza się w wannie
Dokładnie, nie dyskutuje się więc nie wiem czemu próbujecie mnie przekonać, że blaszak a nie laptop. Ja was już nie przekonuję, niedawno dyskutowałem na ten temat, nie mam zamiaru więcej. Wolicie blaszak, macie blaszak. Nic mi do tego.tuxcnc pisze: ↑17 lip 2020, 20:39O gustach się nie dyskutuje, jak lubisz to sobie używaj czego chcesz, ale Ty po prostu zaczynasz SPAMOWAĆ.
A tak merytorycznie, to laptop ma tylko jedną zaletę - można go wziąć do sracza i postawić sobie na kolanach. Do innych zastosowań "blaszana puszka" jest z zasady dwa razy szybsza jeśli kosztuje podobne pieniądze, o innych zaletach nie wspominając.
Idźmy dalej. Przejściówka już jest więc linux na smartfona, kolejna przejściówka usb otg + ta na lpt i ogień na tłoki
To jest do zrobienia, najprościej matryca z HDMI, RPI, hub USB i obudowa. LinuxCNC na RPI podobno działa, niestety nie wiem jak bo jeszcze nie testowałem. Ale myślę, że i takie rozwiązanie nie byłoby dobrze przyjęte. Póki na rynku wtórnym dostępne są tanie komputery używane wydaje mi się że nic nowego raczej się nie wbije.
Nie odwracaj kota ogonem.drzasiek90 pisze: ↑17 lip 2020, 21:48Napisałem odpowiedź, że jeśli woli laptop a nie blaszak to mogę polecić, podałem konkretny model.
Rzeczywiście to czyni istotną różnicę.
Ale jaki problem ?. Przecież jeśli masz powtarzające się zadania wpisujesz w tabelki parametry, i zapisujesz plik jako "nazwa_zadania.ngc". Robisz katalog, porządkujesz programy i na tym koniec. Przy kolejnym działaniu tego samego detalu wczytujesz co potrzeba i maszyna wykonuje. Nawet korekty da się w takim pliku zrobić bez problemu jeśli jest już taka konieczność, ale zakładam, że nie o to chodzi, bo nic się nie zmienia i to ma być gotowy program. Sam mam i używam kilka takich gotowców z powodzeniem.pitsa pisze: ↑18 lip 2020, 07:31Ważniejsze jest coś innego. Potrzebowałbym aby w tych okienkach ngcgui dorobić coś co pozwoli na automatyczny wybór zestawu parametrów. Nie żeby operator musiał ręcznie wpisywać do okna cyferki, tylko żeby wybrał z listy i gotowe. I to jest problem, a nie co jest lepsze laptop czy blaszak.