Od kilku dni intensywnie zgłębiam temat, ale niestety nie daję rady - może ktoś coś podpowie?.
Mam płytę z Atomem D525: GA-D525TUD 4GB DDR3. W "Linuxcnc Wiki" dla tej płyty podają max jitter 4142/15390 (swoją drogą, który brać pod uwagę przy konfigurowaniu Linuxcnc: 1,0 ms czy 25 us?). U mnie po kliku, kilkunastu minutach pracy z "glxgears" jitter skacze powyżej 30000, czasem nawet podchodzi pod 50000. W BIOSIE powyłączałem nieomal wszystko, co można było, zresztą robiłem mnóstwo prób przy różnych ustawieniach BIOS. Robiłem zmiany w "GRUBIE" zgodnie z opisami w sieci. Ciekawe, że kiedy loguję się przez SSH (wykorzystując X11 forwarding) i "glxgears" uruchamiam zdalnie, jitter jest na przyzwoitym poziomie (poniżej 15000). Problemy z kartą graficzną? Płyta ma jeden slot PCI - kiedy włożyłem tam jakąś bardzo starą grafikę (nie puszczałą wyżej niż 800x600), było jeszcze gorzej. Zastanawiam się jeszcze nad czymś takim: w Wiki podają dla tej karty procesor Atom D525 1.8Ghz. Ja mam dwa rdzenie (wielowątkowość wyłączona w BIOS) - może tu jest problem? Załączam screen jako rezultat polecenia cat /proc/interrupts (tutaj widać początek pomiaru via SSH, jitter jeszcze niski):