linux cnc, CAMy, płaskorzeźby
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
linux cnc, CAMy, płaskorzeźby
Witam. Po mału składam swoją frezarkę CNC. Do celowo ma ona rąbać drewno, w tej chwili bawię się w machu jednak czytam coraz więcej o tym że to Linux jest tym lepszym w tych zastosowaniach. Chciałbym się więc dowiedzieć jak wygląda sprawa tworzenia camów dla płaskorzeźb na linuxie. Jak w ogóle wygląda ta sprawa w linuxie. Czy jest możliwość tworzenia cama z płaskorzeźbą powiedzmy w solidcamie(czyli na pc z windowsem) i potem odpalenia tego cama na linuxie ? jak wyglądają programy camowskie w pingwinie ?
Na temat linuxa nie wiem właściwie nic ale jeśli jest naprawdę dobry to nie zamierzam się męczyć z machem tylko dlatego że jest na windowsie.
Na temat linuxa nie wiem właściwie nic ale jeśli jest naprawdę dobry to nie zamierzam się męczyć z machem tylko dlatego że jest na windowsie.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
różnie się mówi, zalezy jakie kryteria przyjmiesz. ja uważam że jest lepszy, masa userów tego forum powie Ci że mach jest lepszy...ak47 pisze:że to Linux jest tym lepszym w tych zastosowaniach
Pliki na maszynie tworzysz gdzie chcesz, dobrze mieć postprocesor do linuxcnc w camie.
Camy pod linuxa są, ale ja osobiście nie używam (w biurze mam windowsa)
Pozdrawiam; Jarek
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Jeśli do maszyny jest dedykowany komputer to linuxCNC jest idealnym rozwiązaniem. Dobry jest pod względem kultury sterowania maszyną nawet na słabych komputerach. Ja używałem mach-a do czasu pierwszej instalacji linuxCNC (wtedy Emc2). Dla mnie LinuxCNC jest bardziej przejrzysty i również "prosty do bólu". Instalacja systemu z programem trwa kilka-kilkanaście minut, konfiguracja z kreatorem to czysta przyjemność. I mach i linuxCNC przyjmują g-kody, więc specjalnie różnicy w pracy nie ma. Większość cam-ów raczej ma postprocesory do linuxCNC. Ja używam aspire i tam są.ak47 pisze:Na temat linuxa nie wiem właściwie nic ale jeśli jest naprawdę dobry to nie zamierzam się męczyć z machem tylko dlatego że jest na windowsie.
-
najlepiej to zainstalować 2 systemy i się osobiście przekonać co komu pasuje, znam kilku którzy z linuxem mieli problemy i się zniechęcili, wbrew pozorom co do sprzętu jest dosyć wybrednym systemem. Żeby nie było linuxa lubię i szanuję, jak dobrze pamiętam przygodę z linuxem zaczynałem od płytki dodanej do chipa (jak się nie mylę) z Corel linux
przed tym byly jakieś próby z S.u.S.E i Mandrake ale chwilowo mnie zniechęciły, podejrzewam że brak info i netu się do tego przyczyniło.
Podstawy LinuxCnc w jednym miejscu- polecam.
http://cnc.wiarus.org/content/linuxcnc- ... ji-gnu-gpl

Podstawy LinuxCnc w jednym miejscu- polecam.

http://cnc.wiarus.org/content/linuxcnc- ... ji-gnu-gpl
I don't like principles, I prefer prejudices
-
- Kontakt:
A ja powiem tak - LinuxCNC jest idealny do niestandardowych zadań, do tokarki bezwarunkowo lepszy od Macha. Jesli idzie o np. płaskorzezby to już bym się zastanawiał.
Przez LPT na starszych kompach dziala o niebo lepiej ale juz na nowych plytach bywa b.różnie.
Przerabiamy to ostatnio i pomału krew mnie zalewa.
Przez LPT na starszych kompach dziala o niebo lepiej ale juz na nowych plytach bywa b.różnie.
Przerabiamy to ostatnio i pomału krew mnie zalewa.
-
- Kontakt:
-
- Kontakt: