Po zbudowaniu pierwszej maszynki postawiłem na sterowanie za pomocą LinuxCNC (aktualna wersja 2.5.0)jednak pomimo iż udało mi się uruchomić maszynę to cały czas mam wrażenie że jest skonfigurowana pod frezarkę. W tym miejscu dodam że to moja pierwsza styczność zarówno z CNC jak i Linuksem ( Nie licząc krótkiej przygody z Mandrivą). Przejrzałem wiele tematów dotyczących podobnych problemów lecz albo jest to opis zaawansowanych użytkowników albo w j.angielskim którego nie znam (tzn. nie znam w piśmie albowiem dogadać się jakoś dogaduję)
Jest zapewne wielu użytkowników na forum którzy pracują LinuxCNC na wycinarkach i jeżeli byłby ktoś chętny pomóc to byłbym wdzięczny.
Sterownik mam zelrp 3 oś. i trafiłem na temat kol @tuxcnc ale nie kojarzę co to pliki HAL ?
Kolejną rzeczą jest podłączenie układu THC pod tenże program sterujący, albowiem mam układ od @prokopcio i chciałbym go wykorzystać
Ostatnią sprawą jest pisanie g-codów pod plazmę, znalazłem kilka konwerterów nawet jeden dość prosty i ciekawy B2G który konwertuje bmp* na g-kod lecz jak to zwykle bywa jest pod Windows oraz pisze program pod frezarkę

Jaki możecie polecić prosty program CAD który pozwoliłby szybko wykonać proste rys. 2D które następnie dało by się prze konwertować na g-cod. Jak na razie jedyny taki programik który udało mi się opanować to Google Sketchup 8
Trochę przydługi ten teks ale naprawdę szlak już mnie trafia, szukam i szukam ale krążę w kółko
Przemo