Z racji że ukończyłem swój warsztat, teraz pora na biuro projektowe. Solidny komputer jako tako mam z racji zawodu programisty. Ale pozostaje kwestia oprogramowania.
Na studiach miałem AutoCAD, niezły program ale bardzo drogi jak na amatorski warsztat. Widziałem AutoCAD LT 2018 za 700zł na 3 miesiące, cena znośna ale to chyba licencja na używanie a nie same aktualizacje.
Jest jakiś program CAD jest wart uwagi, z licencją wieczną kosztującą tak do 1000zł?
Poza rysowaniem elementów do cięcia na laserze. Chciałbym też mieć możliwość szybkiego szkicowania maszyn z gotowych elementów (przekadnie, wałki liniowe, silniki itp). Już pełnią szczęścia byłoby tworzenie rysunków na frezarkę CNC.
Oczywiście wszystkie te opcje powinny być wygodne, podobnie jak w AutoCAD. Mam sporo darmowych programów CAD w Linux, ale daleko im do wygody pracy w AutoCAD.
Jaki CAD - projektowanie maszyn
-
- Posty w temacie: 1
Ciężko coś znaleźć o funkcjonalności i stabilności działania niż AutoCAD. Wypróbuj jeszcze DoubleCAD (ponoć dla małych firm jest darmowy), używają tego u mnie w pracy i powiem że daje radę. Jest jeszcze ZWCAD - bardzo podobny do AC zresztą, też na tym pracowałem i jest ok (licencja coś ok. 1200zł na rok - było przynajmniej). Większość firm wydaje teraz licencje czasowe (tylko trzeba dopytać dystrybutora o szczegóły umowy, czasami trzeba odpowiednio wcześniej wypowiedzieć umowę, inaczej przedłuża się niejako automatycznie). Dużo programów CAM (czy tych sterujących frezarką) ma też moduł CAD - i to całkiem przyzwoity. Do prostych rysunków na frezarkę się nadają, coś skomplikowanego ciężej narysować ale żeby dokonać jakiejś zmiany są wystarczające. Jest jeszcze LibreCAD - przechodząc z AutoCADa ciężko się przyzwyczaić, niektórych narzędzi brak, ale może wystarczyć.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Fusion 360. Jest darmowy dla hobbystów. Ma wbudowanego CAMa i jest turbo prostym programem. Wady ? wymagany jest internet bo program działa w chmurze.
Pracuję w Solidworks i solidcam na co dzień. Fusion 360 zainstalowałem sobie tak, żeby zobaczyć co to za zwierz i z marszu zamodelowałem coś co przypominało zlew kuchenny. Warto moim zdaniem chociaż sprawdzić ten program bo autodesk tworząc go postawił na prostotę przede wszystkim.
Pracuję w Solidworks i solidcam na co dzień. Fusion 360 zainstalowałem sobie tak, żeby zobaczyć co to za zwierz i z marszu zamodelowałem coś co przypominało zlew kuchenny. Warto moim zdaniem chociaż sprawdzić ten program bo autodesk tworząc go postawił na prostotę przede wszystkim.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Oraz jest darmowy dla firm nie mających rocznie obrotów większych niż 100 000 $. Trzeba go tylko zarejestrować jako licencja startup.ak47 pisze:Fusion 360. Jest darmowy dla hobbystów. Ma wbudowanego CAMa i jest turbo prostym programem. Wady ? wymagany jest internet bo program działa w chmurze.
https://knowledge.autodesk.com/support/ ... n-360.html