Jaki program do prostych czynności ?
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 7
Jaki program do prostych czynności ?
Witam. Skompletowałem swoją pierwszą elektronike do frezarki, podłączyłem wszystko i mam problem. Nie znam programu w którym mógł bym otworzyć rysunek z Corela np. zwykłe koło lub kwadrat i uwzględnić w nim parametry obróbki coś na przykładzie lazycam . Mam Artcam-a 2008 ale nie działa prawidłowo...
Tagi:
-
-
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
To może ściągnij sobie jakiegoś darmowego cad-a. Wtedy będziesz robił plik txt lub nc. A jeżeli już nie chcesz cad-a a chcesz zostać przy machu to zostaje ci ten lazycam. A tak naprawde to naucz sie instalacji i pracy w artcamie. Jeszcze popatrz na taki program b2g - też darmówka. I z tego co pamiętam to chyba pliki stworzone w corelu podejdą do macha. Tylko mam pytanie - po co robić coś "na około" skoro mozna szybciej?
robert
robert
-
Przepraszam bardzo ale co ma cad wspólnego z plikami txt. lub nc?, lub też cad z machem? masz na myśli cam? czy jak? jakie pliki z corela odczytuje mach?.kubus838 pisze:To może ściągnij sobie jakiegoś darmowego cad-a. Wtedy będziesz robił plik txt lub nc. A jeżeli już nie chcesz cad-a a chcesz zostać przy machu
robert
NiccoMartin jak preferujesz programy wektorowe może warto pomyśleć o inkscape i pluginem gcodetools, komplet za free, no ale jak masz pełną wersję artcama to napisz gdzie jest problem, nic lepszego za free na 100% nie dostaniesz.
I don't like principles, I prefer prejudices
-
Pisze to w skrócie, ale jest tak jak mówisz. Najpierw cad a póżniej cam i pliki txt lub nc do sterownika.dance1 pisze: Przepraszam bardzo ale co ma cad wspólnego z plikami txt. lub nc?, lub też cad z machem? masz na myśli cam? czy jak? jakie pliki z corela odczytuje mach?.
To samo w przypadku corela. Najpierw corel pożniej b2g i pliki nc lub txt do sterownika.
robert