program z fizyka?
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 4
program z fizyka?
Temat może dużo nie mówi ale nie wiedziałem jak to ująć:P chodzi mi o jakiś program do projektowania 3d w którym można zobaczyć jak co działa np. jeśli zaprojektuje koła zębate zazębiające sie ze sobą to żebym mógł nimi kręcić i jak będe kręcił jednym to żeby drugie sie kręciło też. No jednym słowem program w którym moge zobaczyć jak będzie działać coś co zaprojektuje. Mam nadzieje że wiecie o co mi chodzi:>
Tagi:
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
praktycznie w każdym programie można zrobić taką animację o ile mamy narysowane koła zębate i program posiada taka opcję od pierwszy z brzegu to np : INVENTOR
oczywiście mogę pomóc w zamodelowaniu takich kół zębatych i ich późniejszej animacji
kiedyś zrobiłem np : pracę rozrządu w silniku , pracę wału korbowego:) ...
oczywiście mogę pomóc w zamodelowaniu takich kół zębatych i ich późniejszej animacji

Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

-
z tym ze nie chodzi mi o animacje ( przynajmniej ja przez animacje rozumiem ze najpierw musze określić ruch jaki to bedize wykonywac) a chodzi mi o poruszanie tym w czasie rzeczywistym i zebym tlyko definiował zależności miedzy np polączonymi częściamitak jka np. tłok, wał korbowy i korbowód i jeśli porusze np. tłokiem to żeby on poruszył korbowodem a ten obracał wałem korbowym. :> A może ejst jakiś plugin do auto cada albo coś??:>
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
nom oczywiscie tak też można po zamodelowaniu za pomoca myszy tez można sterować całym układem:) a co do autocada chmm to raczej nie spotkałem się jedynie co by można było sprawdzić to nakładka na autocada o nazwie mechanikal tworzy to narzędzie do modelowania w 3d a czy posiada potem możliwośc poruszania w zespole hmm trzeba by to sprawdzić ... trochę na studiach robiliśmy w tym lecz szybko potem przesiedliśmy się na lepsze progi np: catia,inventor,solidedge,solidworks
a jak dla mnie mechanikal to przeżytek:) rysowałem w nim z 6 lat temu:) i są lepsze bardziej intuicyjne progi:)
a jak dla mnie mechanikal to przeżytek:) rysowałem w nim z 6 lat temu:) i są lepsze bardziej intuicyjne progi:)
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
napewno w Inwentorze (i pewnie wszystkich innych podobnych programach) dokładnie zrobisz to co chcesz. Po zdefiniowaniu połączeń i relacji między elementami, możesz nimi wirtualnie manipulować i przemieszczać myszką (oczywiście w ramach zdefiniowanych relacji) - nie jest to żaden problem.
Czyli jeśli zrobisz reduktor to ruszając kołem napędowym otrzymasz ruch koła napędzanego, jeśli koło napędza listwę zębatą to obracając je wywołasz ruch zębatki itd.
Animację też możesz stworzyć np nagrywając ruchy detali
Czyli jeśli zrobisz reduktor to ruszając kołem napędowym otrzymasz ruch koła napędzanego, jeśli koło napędza listwę zębatą to obracając je wywołasz ruch zębatki itd.
Animację też możesz stworzyć np nagrywając ruchy detali
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej
-
wielkie dzięki za pomoc :> A ma może ktoś jakiś tutorial do tego lub jakiś podręcznik na początek ?? lub jakiś link do czegoś podobnego albo jka macie na kompie i mogli byście mi to wysłać na maila [email protected] :> oczywiście chodzi mi o ten Inventor 10:>
Ostatnio zmieniony 09 maja 2006, 11:41 przez rep003, łącznie zmieniany 1 raz.