Najprostsze możliwe aplikacje cam
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
Najprostsze możliwe aplikacje cam
Witam. Szukam megaprostych (wręcz prymitywnych) aplikacji generujących ścieżkę narzędzia. W tej chwili bawię się programem lazycam którego używam do tak ambitnych zadań jak : wczytaj kontur z pliku wmf, przeskaluj do odpowiedniego rozmiaru, tnij po linii na głębokość 10mm. Kilka rzeczy w nim mnie niestety zaczęło mocno denerwować więc szukam jakiejś alternatywy która być może trochę bardziej mi podpasuje. Nie szukam jednak żadnych zwykłych konwerterów na g-code (tym bardziej konsolowych) tylko czegoś gdzie jednak da się wyklikać dosyć szybko co jak ma być obrabiane.
Zna ktoś takie proste programy ?
Zna ktoś takie proste programy ?
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
Jak chcesz się pobawić - popełniłem kiedyś programik DXFKornik - do ściągnięcia tutaj: http://members.chello.at/~grzegorz12/
Nie biorę odpowiedzialności za ewentualne zniszczenia

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
@etet100
Proponuję Artcam.
Jest to CAM służący do frezowania i tworzenia płaskorzeźb, ale:
Jest (moim zdaniem) megaprosty i wcale, ale to wcale nie trzeba sugerować się tu tymi płaskorzeźbami.
Po prostu można sobie w bardzo prosty sposób wyciąć/wyfrezować co chcesz po wektorze.
Można w równie prosty sposób wybrać kieszenie.
Wiercić jak się chce.
I w ogóle wszystkie proste obróbki w nim znajdziesz, a przy tym ludzie którzy w ogóle nie maja zamiaru zajmować się płaskorzeźbami, wybierają ten program właśnie z uwagi na fakt, że jest bardzo prosty i intuicyjny.
Z resztą podstawowa wersja tego programu, czyli "Artcam Express" kosztuje niecałe 600zł i to też jest kryterium wyboru dla niektórych.
Proponuję Artcam.
Jest to CAM służący do frezowania i tworzenia płaskorzeźb, ale:
Jest (moim zdaniem) megaprosty i wcale, ale to wcale nie trzeba sugerować się tu tymi płaskorzeźbami.
Po prostu można sobie w bardzo prosty sposób wyciąć/wyfrezować co chcesz po wektorze.
Można w równie prosty sposób wybrać kieszenie.
Wiercić jak się chce.
I w ogóle wszystkie proste obróbki w nim znajdziesz, a przy tym ludzie którzy w ogóle nie maja zamiaru zajmować się płaskorzeźbami, wybierają ten program właśnie z uwagi na fakt, że jest bardzo prosty i intuicyjny.
Z resztą podstawowa wersja tego programu, czyli "Artcam Express" kosztuje niecałe 600zł i to też jest kryterium wyboru dla niektórych.
-
- Kontakt:
Już go testowałem. Chętnie bym go trochę poprzerabiał jeśli nie masz nic przeciwko.grg12 pisze:Jak chcesz się pobawić - popełniłem kiedyś programik DXFKornik - do ściągnięcia tutaj: http://members.chello.at/~grzegorz12/
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Jest taki program, który nazywa się BobCAD-CAM v25 Express. Pełny CAD 3d oraz CAM z obróbką 2.5d oraz wierszowaniem planarnym w 3d. Cena jego jest astronomiczna, aż 595$. Można ten pakiet stosować także do lasera, plazmy, cięcia wodą. Wersję polską można otrzymać tylko u polskiego dystrybutora. Warto zobaczyć.
-
- Kontakt:
Czy jest jeszcze jakieś zapotrzebowanie na takie proste programiki ? Ktoś oprócz mnie rysuje kształty w corelu i używa programów pokroju lazycama ? Spróbowałbym zrobić coś łączące funkcjonalność (i może prostotę) tego dxf2gcode i kilku innych programów i zastanawiam się jakie są szanse, że ktoś oprócz mnie by tego próbował kiedyś użyć.