Od jakiegoś czasu próbuje okiełznać HeeksCAMa. Soft ma bardzo duży potencjał, dlatego próbuje w nim pracować. Oczywiście licencja na jakiej jest wydany to główny argument, który za nim przemawia.

Jednak ostatnio trafiłem na pewien problem którego nie potrafię rozwiązać. Narysowałem sobie w HeeksCADzie 3 koła zębate. wstawiłem w te koła jakiś wzorek. Na wzorek dałem operację: "Contour". Koła zębate chciałem wyciąć frezem 1.4mm dwu piórowym. Więc dla pierwszego z brzegu wybrałem operację: "profile" i wybrałem tool on side: outside. Niestety moduł CAM środek koła zębatego bierze za odpad i w środku koła zaczyna operację "roll on". Widać to po prawej stronie wyróżnionego koła zębatego.
Nie mogę zmienić wartości roll on poniżej średnicy narzędzia, bo mi taką wartość odrzuca EMC2 przy próbie uruchomienia wygenerowanego programu.
Może mi ktoś podpowiedzieć jak przekształcić to koło zębate aby "odpad" był na zew. a użyteczna strona była wew?.
A może jest sposób na obejście tego problemu. Bo widzę, że praca z HeeksCAM to sztuka kompromisów.