Chciałem sie dowiedziec jakie programy polecilibyście mi do robienia takich reliefów 3d.
http://cnc3dart.narod.ru/free.html
Pracuje na Centrum 5 osiowym Reichenbacher Vision1 (Sinumerik840D) a programy których uzywalem do tej pory to AutoCad i AlphaCam do, którego mam postprocesor na tą maszyne. Chciałem sie jednak pobawić w wycinanie różnych płaskorzezb czy innych wypukłych/wklęsłych modeli. I tu nie wiem w jakim kierunku zwrócić swoją uwage jesli chodzi o programy do tego. Posiedziałem dziś troche w ArtCam-ie ale niestety nie ma w nim postprocesora pod moją maszyne a szkoda bo programik baardzo ciekawy. Znajomy kiedys pokazywał w AlphaCam-ie jak wczytac zdjecie a program sam sobie z niego robil linie z których robiło sie "powierzchnie z przekrojów" a potem wiadomo "obrobka powierzchni 3d"... Jednak u mnie nie mam tej opcji w AlphaCamie. Moze znacie jakis programik ktory analizuje np zdjecia i zamienia na powierzchnie 3d ? Moze da sie zrobic takie cos w ArtCamie i jakos zaimportowac do AlphaCama zebym mogl uzyc postprocesora?? Doradzcie cos bo jestem początkujący w CNC i jeszcze sie motam w tych programach. A moze ktos z Was ma postprocesor reichenbacher 5axis do Artcama?
Moze nalezy rysowac taka powierzchnie w AutoCadzie (co mnie troche przeraza) i importowac do Alphacama? Tylko nie wiem jak sie za to zabrac zeby zamienic bryly na cos co strawi AlphaCam?
doradzcie cos