aplikacja KAY -pomocy
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 5
aplikacja KAY -pomocy
Witam Wszystkich. Na jednym kompie mam pełna wersję programu Galaad, na drugim tylko aplikację KAY. Jak zrobić export projektu z Galaada na Kay-a? Czy ktoś ma doczynienia z takim programem. PROSZĘ O POMOC.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
To francuski soft (a oni jak wiadomo muszą mieć wszystko swoje i często całkiem inaczej niż inni, w poprzek, znaczy) - u nas niepopularny.. Z tego co przeczytałem na ich stronie do KAYa wchodzi tylko G kod ww postaci ISO, Isel-NCP albo MasterCam-NCI. Więc musisz wygenerować ścieżkę w Galaadzie i dopiero ją wrzucić do KAYa. Projektu w sensie obiektów 2 czy 3D takich do edytowania, z płaszczyznami i liniami się w KAyu nie wczyta.
Zciągnąłem instrukcje obsługi i wydaje się że w Galaadzie jest funkcja eksport (file/export/Post_processor) gdzie można sobie ścieżkę uprzednio wygenerowaną wyeksportować.
Zciągnąłem instrukcje obsługi i wydaje się że w Galaadzie jest funkcja eksport (file/export/Post_processor) gdzie można sobie ścieżkę uprzednio wygenerowaną wyeksportować.
Wszyscy jesteśmy bardzo dojrzali dopóki ktoś nie przyniesie folii bąbelkowej.
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 5
Bardzo dziękuję za odzew, jest dokładnie tak jak piszesz,
jak wygenerować tą ścieżkę?
Ja próbowałem tak to exportować:
https://www.cnc.info.pl/topics50/ploter ... 620,10.htm
jak wygenerować tą ścieżkę?
Ja próbowałem tak to exportować:
https://www.cnc.info.pl/topics50/ploter ... 620,10.htm
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Tak, właśnie patrze, na te zrzuty ekranu w tym innym wątku i wygląda na to że coś jest w tym eksporcie do ISO zrypane i źle to KAY wczytuje.
Proponuje przyjąć mniej więcej taki algorytm postępowania
1. ustalić czy samodzielny KAY jest w stanie poprawnie wczytywać jakiekolwiek Gkody (skądkolwiek) - jeśli tak to znaczy że z nim wszystko ok.
2. Obejrzeć jakiś prosty G-kod wygenerowany z Galaada, na przykład w notepadzie czy innym edytorze tekstowym. Ewentualnie przesłać komuś kto ma np. Macha taki G kod z Galaada w celach przetestowania.
3. popróbować innych opcji eksportu (nie do standardowego iso tylko do postprocesora, albo pogrzebać w konfiguracji postprocesora)
4. sprawdzić plik wymiany. Galaad i Kay to dwa różne programy, muszą się jakoś ze sobą komunikować, być może przez jakiś plik, który można wyśledzić i przenieść, lub tylko rozgrzebać i popatrzeć co tam jest poustawiane.
Nie mam ani Galaada ani Kaya ale może sobie ściągne demo to zobaczę dokładniej.
Proponuje przyjąć mniej więcej taki algorytm postępowania
1. ustalić czy samodzielny KAY jest w stanie poprawnie wczytywać jakiekolwiek Gkody (skądkolwiek) - jeśli tak to znaczy że z nim wszystko ok.
2. Obejrzeć jakiś prosty G-kod wygenerowany z Galaada, na przykład w notepadzie czy innym edytorze tekstowym. Ewentualnie przesłać komuś kto ma np. Macha taki G kod z Galaada w celach przetestowania.
3. popróbować innych opcji eksportu (nie do standardowego iso tylko do postprocesora, albo pogrzebać w konfiguracji postprocesora)
4. sprawdzić plik wymiany. Galaad i Kay to dwa różne programy, muszą się jakoś ze sobą komunikować, być może przez jakiś plik, który można wyśledzić i przenieść, lub tylko rozgrzebać i popatrzeć co tam jest poustawiane.
Nie mam ani Galaada ani Kaya ale może sobie ściągne demo to zobaczę dokładniej.
Wszyscy jesteśmy bardzo dojrzali dopóki ktoś nie przyniesie folii bąbelkowej.