Jestem modelarzem, buduję modele szybowców termicznych RC (zdalnie sterowane). Oto jeden z moich modeli, skrzydło jest zrobione metodą tradycyjną żeberkową pokryte skorupą balsową.

Ostatnio z kolegami podjęliśmy się razem projektu wykonania szybowca całolaminatowego czyli takiego, który jest odlewany z form w całości (skrzydła, kadłub, statecznik). Rozpiętość skrzydeł 3,5metra. Zaletą odlewania szybowców z form jest ich wysoka wytrzymałość (np. używa się kompozytów węglowych i aramidowych) oraz dokładność odwzorowania. Chodzi mi głównie o wykonanie form skrzydła, które miały by być frezowane na frezarce CNC 3-osiowej. Specjalnie dla tego zabiegu kolega robi amatorską frezarkę CNC (i skończy z sukcesem). Więc maszyna nie będzie już dla nas problemem. Jednak by nasza CNC mogła coś wykonać potrzebuje modelu 3D zamienionego na kod maszynowy. Do frezarki mamy program Mach 3.
Może najpierw opiszę jak ma wyglądać proces produkcji płata żebyście mogli mnie dobrze zrozumieć. Otóż najpierw trzeba zrobić na komputerze bryłę 3D formy skrzydła w postaci pozytywu (wypukłe) chodzi tu o wypukły na zewnątrz przekrój profilu lotniczego.

Frezarka CNC ma wyżłobić z dużą dokładnością ten pozytyw w drewnianej płycie MDF.

Potem ja za pomocą odpowiednich metod doprowadzę powierzchnię wyfrezowanego mdf’u na twarde-lśniące lustro. Gdy pozytyw będzie gotowy zostanie od niego odbita forma z żywic poliestrowych, włókien szklanych, żelkotów i innych substancji na formy.

Gdy forma będzie gotowa będzie można z niej odlewać skrzydła szybowca w dowolnej ilości.

Mój problem polega na tym że nie wiem na jakim programie zrobić model 3D takiej formy. Nie zajmowałem się nigdy modelingiem, jestem zielony w tej sprawie. Chodzi o zrobienie bryły 3D formy tak by maszyna wiedziała jak ją wyfrezować (czyli poprowadzi narzędzie-frez).
Przeglądałem programy Catia 5 (polecił mi ją mój wykładowca z maszynoznawstwa) Solid Edge, Solid Works, Rhinoceros... itp. Wiem że muszę sobie kupić książkę od jakiegoś programu i chociaż częściowo się go nauczyć by móc zrobić taki model formy 3d. Jednak każdy z tych programów jest tak złożony... książki grube... nie wiem który wybrać.
Chcę powiedzieć że po to robimy te pozytywy na CNC bo będą dokładniejsze (większa zgodność przekroju skrzydła z profilem lotniczym) a poza tym skrzydło będzie eliptyczne co metodami ręcznymi bardzo trudno osiągnąć.
Profil skrzydła mam dostępny w wersji pliku DXF oraz jako współrzędne. Myślę że da się to wyexportować bez problemu do jakiegoś programu CAD od modelingu dla CNC.

Najłatwiej myślę było by najpierw w programie zrobić rysunek skrzydła z góry (eliptyczny kształt) a potem jakoś zrobić żeby w każdym miejscy skrzydła jako przekrój był ten profil lotniczy. Potem by się wsadziło to skrzydło jakoś w prostopadłościenną długą bryłę, i tak by powstała forma-pozytyw skrzydła. Tak sobie to wyobrażam.

Ale który program narysuje to najładniej, najprościej i najszybciej??? I żebym mógł się tego szybko nauczyć. Bo wątpię by ktoś pomógł zrobić mi te modele 3D...Więc muszę sam to zrobić o ile wogóle mi się uda. Ja się JESZCZE kompletnie na tym nie znam ):
Proszę o pomoc i dobrą radę! A no i znacie jakieś źródła które mogły by mi pomóc w wymodelowaniu form w <jakimś> programie?
Bardzo proszę o pomoc