napisał: Piotr Rakowski » 05 mar 2011, 08:28
Witam,
Pozwolę sobie i ja wrzucić moje 3-grosze do sprawy. Tworzenie offsetów mam wbudowane w moim cncCAD-zie (eduCAD 3.0). Sam zobacz wynik offsetu Twojego rysunku. Poniżej. Offsety zrobiłem dla narzędzia dużego - średnicy 20 mm.
Ponieważ jest to program do edycji wektorów, offset może być ręcznie dowolnie skorygowany przed zapisem (np. czub górny offsetu zewnętrznego zamieniony na łuk). Same offsety nie są specjalnym problemem. Problemem jest ich analiza wtórna, w której zostanie uwzględnione "zakładkowanie" krzywych. Przy offsetach zewnętrznych problem w zasadzie nie występuje. Pojawia się i to często w offsetach wewnętrznych. Wtedy trzeba sporej analizy, które części wieloboku zostawić, a które usunąć.
A jak tam ze "spinem" - czyli kierunkiem tworzenia wektorów w obiektach zamkniętych - dajesz radę? Bo przecież od niego zależy, czy ścieżka, którą tworzysz będzie powiększająca, czy zmniejszająca.
-
Załączniki
-

- Image1.png (3.97 KiB) Przejrzano 3133 razy
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)