Konfiguracja komputera pod SW
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
Konfiguracja komputera pod SW
Witam zaczynam właśnie studia mam szerokie zainteresowania techniczne, między innymi elektronika Poznaje coraz dogłębniej SolidWorksa i podoba mi się mam wersję 2007 a moja konfiguracja sprzętowa to
2 Gb ramu
Procesor pentium Deskop 2.0
Grafika zintegrowana
(Intel G33/31 Expres Chipset Family)
Moje pytanie jest następujące czy dużo musiał bym zainwestować żeby płynnie mi chodził na nim SW 2009, podkreślę że projektuje w nim obrabiarkę CNC (zaczynam), a na co dzień to stosuję go raczej do zastosowań hobbystycznych, czy opłacają mi się takie modyfikacje?
Nie zakładając nowego tematu chciałem jeszcze zapytać czy opłaca się uczyć tego programu i czy pracodawcy doceniają takie umiejętności ponieważ nie są mi także obce programy EDA takie jak Protel czy Altium Designer
2 Gb ramu
Procesor pentium Deskop 2.0
Grafika zintegrowana
(Intel G33/31 Expres Chipset Family)
Moje pytanie jest następujące czy dużo musiał bym zainwestować żeby płynnie mi chodził na nim SW 2009, podkreślę że projektuje w nim obrabiarkę CNC (zaczynam), a na co dzień to stosuję go raczej do zastosowań hobbystycznych, czy opłacają mi się takie modyfikacje?
Nie zakładając nowego tematu chciałem jeszcze zapytać czy opłaca się uczyć tego programu i czy pracodawcy doceniają takie umiejętności ponieważ nie są mi także obce programy EDA takie jak Protel czy Altium Designer
Tagi:
-
- Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 3
Jeżeli chcesz płynnej pracy nad takimi modelami jak projekt obrabiarki (Same proste belki w konstrukcji spawanej, bez modelowania powierzchniowego) to wystarczy to co jest tylko niestety grafika zintegrowana to za mało do płynnej pracy.
Podstawowa odpowiedz to:
Złożenia z dużą ilością detali 1000 i więcej -> dużo ramu masz 2gb nie wiem jaki system bo pod XP da się tylko 3GB więc nie wymieniaj, a inne systemy im więcej tym lepiej. Szybka pamięć 4GB w dualu powinno wystarczyć. Ale chyba tego solida pod win7 nie uruchomisz chyba że już wyszła poprawka.
Modelowanie powierzchniowe -> lepsza karta graficzna na Quadro bym się nie szarpał kup coś envidii ze średniej półki.
Podstawowa odpowiedz to:
Złożenia z dużą ilością detali 1000 i więcej -> dużo ramu masz 2gb nie wiem jaki system bo pod XP da się tylko 3GB więc nie wymieniaj, a inne systemy im więcej tym lepiej. Szybka pamięć 4GB w dualu powinno wystarczyć. Ale chyba tego solida pod win7 nie uruchomisz chyba że już wyszła poprawka.
Modelowanie powierzchniowe -> lepsza karta graficzna na Quadro bym się nie szarpał kup coś envidii ze średniej półki.
-
- Stały bywalec (min. 70)
Sprostowaniem do poprzedniej wiadomości. Na win7 da się uruchomić SW2007 w trybie zgodności.
Co do konkretnego modelu nie jestem w stanie odpowiedzieć ja pracuje na QUADRO FX3500 i wiem jak to w działa. Żeby udzielić konkretnej odpowiedzi i aby nie było to dywagacją musiałbym popracować na FX 5500 a nie pracowałem. Może odpowie ktoś kto pracował na owej grafice w rzeczonym środowisku
Co do konkretnego modelu nie jestem w stanie odpowiedzieć ja pracuje na QUADRO FX3500 i wiem jak to w działa. Żeby udzielić konkretnej odpowiedzi i aby nie było to dywagacją musiałbym popracować na FX 5500 a nie pracowałem. Może odpowie ktoś kto pracował na owej grafice w rzeczonym środowisku
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Kontakt:
Ktory z windowsow dziala z jaka wersja programu jest opisane na stronie SW. Co do karty, ja kiedys uruchamialem na laptopie ze zintegrowana karta i tez dzialalo. Czy to jest karta quadro, czy geforce, czy firegl dzialac bedzie zawsze, natomiast wiadomo, ze lepsze wyniki uzyskacie w lepsza karta. Nie da sie powiedziec, czy dana karta bedzie wystarczajaca, bo to zalezy od tego co robisz i jak robisz - z punktu widzenia programu, oraz od pozostalej konfiguracji komputera.
Paweł Kęska
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl
-----------------------
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl
-----------------------
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
Wykonuje nieskomplikowane obiekty i złożenia, mogę powiedzieć że przy obiekcie złożonego z 4 heliks które miały po 20 zwojów i próbie wyciągnięcia 3 z kolei wszystko się zwiesiło, a o jakimś zaawansowanym renderowaniu niema mowy bo zaraz 100% mam 2G ramu procesor 2.0 pentium D (to te pierwsze podwójne) i zintegrowaną kartę graficzną i muzyczną, grafika intela, kości ramu 2x1G patriota DDR2
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Ja na SW nie pracuję, ale kilka razy przymierzałem się do jego poznania, bo ponoć "fajny" jest.blue_17 pisze:Wykonuje nieskomplikowane obiekty i
...
wszystko się zwiesiło,
zaraz 100% mam 2G ramu procesor 2.0 pentium D (to te pierwsze podwójne) i zintegrowaną kartę graficzną i muzyczną, grafika intela, kości ramu 2x1G patriota DDR2
Moje wrażenia są takie, ze ten soft wymaga najmocniejszego sprzętu jaki w danym momencie jest na rynku.
Na laptopie z 2 GHz C2D, 2 GB RAM i Quadro NVS140M (= GF 8400) SW 2009 ledwie się odpada ... Są problemy z wymiarowaniem szkicu, zmiana wyciągnięcia itd.
Zmieniłem więc poziom szczegółów modelu, poprawa ledwie nieznaczna.
PS. Podobnie zachwuje się SE ST i nowy Inventor 2010.
SE v20 i Inventor 2009 pracują ładnie, tzn stabilnie i płynnie.
Więc chyba te nowe "bajery" dobijają sprzęt na każdym kroku, gdzie przesunięcie myszki nad modelem generuje sprawdzenie kilkudziesięciu zdarzeń (kto programuje w Visual'ach/Delphi/Builderach itp., wie co mam na mysli).
-
- Kontakt:
Cos mi sie nie wydaje. Widzialem naprawde wiele konfiguracji pod SW ale na takim kompie powinno to dzialac. Jedna kwestia jest sposob projektowania/modelowania i tu nie bede sie wypowiadal bo nie widze, jednak to tez ma wplyw na wyniki. Druga sprawa rto konfiguracja komputera, oczywiscie chodzi o ustawienia a nie o hardware. A trzecia to ustawienia samego programu, ktore rowniez maja duzy wplyw na jakosc pracy.
Na pswug.info mozecie odnalezc prezentacje: Optymalizacja komputera - mysle, ze moze byc pomocna.
ps. z tym najmocnieszym komputerem na rynku to nie przesadzaj. Jednym z moich, na ktorym obecnie pracuje jest Dell mobilny z 4GB ramu, procesor core duo 2.8 oraz quadro i oczywiscie XP x64. A dodam, ze nowa seria przenosnych delli moze zawierac quad core extreme, do 16GB ramu i quadro 4500 - cena? niestety duzaaaa...ale stacjonarny, przyzwoity komputer mozna poskladac w granicach 4-5 tys.
Na pswug.info mozecie odnalezc prezentacje: Optymalizacja komputera - mysle, ze moze byc pomocna.
ps. z tym najmocnieszym komputerem na rynku to nie przesadzaj. Jednym z moich, na ktorym obecnie pracuje jest Dell mobilny z 4GB ramu, procesor core duo 2.8 oraz quadro i oczywiscie XP x64. A dodam, ze nowa seria przenosnych delli moze zawierac quad core extreme, do 16GB ramu i quadro 4500 - cena? niestety duzaaaa...ale stacjonarny, przyzwoity komputer mozna poskladac w granicach 4-5 tys.
Paweł Kęska
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl
-----------------------
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl
-----------------------
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
No właśnie, sam piszesz, że dysponujesz znacznie mocniejszym sprzętem ode mnie i SW działa Ci poprawnie. Ja na swoim chciałem poznać podstawy, bo ostatnio mi SW na kompie w pracy zainstalowali.bildder pisze:Cos mi sie nie wydaje. Widzialem naprawde wiele konfiguracji pod SW ale na takim kompie powinno to dzialac. Jedna kwestia jest sposob projektowania/modelowania i tu nie bede sie wypowiadal bo nie widze, jednak to tez ma wplyw na wyniki. Druga sprawa rto konfiguracja komputera, oczywiscie chodzi o ustawienia a nie o hardware. A trzecia to ustawienia samego programu, ktore rowniez maja duzy wplyw na jakosc pracy.
Próbowałem wyciągnąć szkic. Komputer sie przez chwilę zastanawiał.
Jak już to zrobił, to chciałem edytować wymiary wyciągnięcia. Zawiesił się.
OK, miałem zaśmiecony system - przywróciłem świeży z obrazu. Poprawa była tylko taka, że nie zawieszał mi sie, ale pracował wolno.
Nie zawracałbym głowy, gdyby nie fakt, że na tym samym sprzęcie NX6 pracuje dosyć sprawnie i najważniejsze, nie zawiesza się. Jestem w stanie nawet pracować ze złożeniem, które ma przeszło 100 elementów.
Gdzieś przeczytałem (chyba w propagandzie SW), że SW pracuje na grafice opartej o DirectX. Może to jest przyczyną i wymaga specyficznej konfiguracji (dlaczego zatem, gdy moduje się zwykłego GF na Quadro, wydajność wzrasta około 50%??)?
-
- Kontakt:
To wlacz tzw przyspieszenie programowe w menu narzedzia > opcje > opcje systemu > wydajnosc > uzyj programowego openGL Podejrzewam, ze pomoze.
Tylko musza byc pozamykane wszystkie dokumenty.
Pracuje na mocniejszym ale pracuje tez na HP Compaq z 2GB ramu i zwykla karta - dlatego pozwolilem sobie na opinie - mam porownanie.
Tylko musza byc pozamykane wszystkie dokumenty.
Pracuje na mocniejszym ale pracuje tez na HP Compaq z 2GB ramu i zwykla karta - dlatego pozwolilem sobie na opinie - mam porownanie.
Paweł Kęska
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl
-----------------------
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl