Dobry i tani CAM do prostej obróbki 3D
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 5
Tak naprawdę oczekuje od CAM tego co autor watku. Chcę pracowac na plikach .stl ale rowniez na .dxf. profilowanie zew/wew, pocketing, grawerowanie, czasem plaskorzezby z .stl czy innego formatu. Podstawowe kryterium to cena.
Fajnie jakby miec do dyspozycji elementarnego CADa aby poprawic cos czy zamknac wektor.
Fajnie jakby miec do dyspozycji elementarnego CADa aby poprawic cos czy zamknac wektor.
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 9
@pascalPL
W takim razie Artcam (nawet w wersji Express) spełni oczekiwania.
http://www.artcamexpress.com/frequently ... %20Formats
http://www.artcamexpress.com/the-toolbox.html
W takim razie Artcam (nawet w wersji Express) spełni oczekiwania.
http://www.artcamexpress.com/frequently ... %20Formats
http://www.artcamexpress.com/the-toolbox.html
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 6
Witam,
dzięki koledzy za podpowiedzi. Cambam obsługuje tylko obróbkę 2.5D. Poszukuje programu który wykona obróbkę w pełni 3D. Jak widze ArtCAM ma taka możliwośc, a i cena jest ok. Co sądzicie koledzy jeszcze na temat programów takich jak SprutCAM czy GibbsCAM. Z tym ostatnim miałem kiedyś trochę do czynienia i przyznam całkiem fajnie mi się na nim pracowało, jest intuicyjny, ale pewnie drogi, nie znam ceny.
Narazie chciałem rozeznać się w temacie.
Pozdrawiam
dzięki koledzy za podpowiedzi. Cambam obsługuje tylko obróbkę 2.5D. Poszukuje programu który wykona obróbkę w pełni 3D. Jak widze ArtCAM ma taka możliwośc, a i cena jest ok. Co sądzicie koledzy jeszcze na temat programów takich jak SprutCAM czy GibbsCAM. Z tym ostatnim miałem kiedyś trochę do czynienia i przyznam całkiem fajnie mi się na nim pracowało, jest intuicyjny, ale pewnie drogi, nie znam ceny.
Narazie chciałem rozeznać się w temacie.
Pozdrawiam
-
Niestety nie ma.berrrcik21 pisze:Cambam obsługuje tylko obróbkę 2.5D. Poszukuje programu który wykona obróbkę w pełni 3D. Jak widze ArtCAM ma taka możliwośc
Artcam to nadal 2.5D
Co prawda można robić w nim modele obrotowe, ale i tak tego typu obrobka przeznaczona jest do maszyn 2.5D tyle tylko że z indeksacją .
Obróbka po wygenerowaniu takiego modelu może wyglądać jak tu:
[youtube][/youtube]
Natomiast pełnego 3D Artcam nie obsługuje, a poza tym, do pełnego 3D potrzebna jest maszyna 5-cio osiowa, czyli tak jak np. tu:
[youtube][/youtube]
Reasumując, Artcam to na pewno nie 3D, a 2.5D zaledwie, ale i płaskorzeźby można ronić spokojnie.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 6
-
@berrrcik21
Chyba się nie zrozumieliśmy.
Co masz na myśli pisząc "ścieżka 3D" ?
Pytam, bo dla jednego ścieżka 3D, to każda ścieżka nie będąca obróbka 2D, a dla drugiego (jak np. dla mnie) ścieżka/obróbka 3D, to taka ścieżka gdzie maszyna która ją wykonuje musi być maszyną 5-cio osiową, żeby w ogóle tę ścieżkę wykonać.
Pokaż może (wstaw tu zdjęcie) elementu jaki chcesz wykonać, to wtedy będziemy wiedzieć czy Artcam wystarczy czy nie.
Jeśli jednak jesteś pewien czego chcesz, a tym czymś jest właśnie pełna obróbka 3D, to bez maszyny 5-cio osiowej takiej obróbki po prostu nie wykonasz.
Chyba się nie zrozumieliśmy.
Co masz na myśli pisząc "ścieżka 3D" ?
Pytam, bo dla jednego ścieżka 3D, to każda ścieżka nie będąca obróbka 2D, a dla drugiego (jak np. dla mnie) ścieżka/obróbka 3D, to taka ścieżka gdzie maszyna która ją wykonuje musi być maszyną 5-cio osiową, żeby w ogóle tę ścieżkę wykonać.
Pokaż może (wstaw tu zdjęcie) elementu jaki chcesz wykonać, to wtedy będziemy wiedzieć czy Artcam wystarczy czy nie.
Jeśli jednak jesteś pewien czego chcesz, a tym czymś jest właśnie pełna obróbka 3D, to bez maszyny 5-cio osiowej takiej obróbki po prostu nie wykonasz.