eduCAD 2.15 CNC - szukam człowieka z ploterem HPGL
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
witam !! puki co to ( jak pisałem ) nie mam kabla szeregowego do plotera . po południu go zrobię i spróbuję . swoją drogę czy w Twoim programie nie przewidujesz stosowania LPT ? . co do plotera roland to pod DOS mam program do płytek ( autotrax ) i pracuje - ale ma odpowiedni sterownik - może dało by się panie tego przepisać ? . pozdrawiam !!
Mane Tekel Fares
Tagi:
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 10
- Kontakt:
Przewiduję działanie przez LPT. Piszę nawet program, taki jak MACH czy KCam. Jak będę miał pierwsze wersje - poproszę Was o testowanie.
Chodziło mi o to, aby móc sterować ploterem także przez COM bez używania żadnego protokołu.
Chodziło mi o to, aby móc sterować ploterem także przez COM bez używania żadnego protokołu.
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Szanowny Panie Piotrze. Jeżeli chodziło Panu o sprawdzenie poprawności plików:
>skrzynka.plt< i >napis.plt<, informuję Pana, że sprawdziłem je na ploterze
MUTOH SC-550 (trochę stary, ale nadal sprawny).
Wszystko poszło bezproblemowo, zarówno prez LPT jak i przez COM.
Pliki eksportowałem przez >menadżera plików< z pakietuWINDOWS-a 98.
Pozdrawiam jd.
PS. Gratuluję zacięcia w pisaniu programów, niecierpliwie oczekuję całego pakietu.
>skrzynka.plt< i >napis.plt<, informuję Pana, że sprawdziłem je na ploterze
MUTOH SC-550 (trochę stary, ale nadal sprawny).
Wszystko poszło bezproblemowo, zarówno prez LPT jak i przez COM.
Pliki eksportowałem przez >menadżera plików< z pakietuWINDOWS-a 98.
Pozdrawiam jd.
PS. Gratuluję zacięcia w pisaniu programów, niecierpliwie oczekuję całego pakietu.
-
- Kontakt:
Dziękuję za testy. Mnie co prawda nie tyle chodziło o sprawdzenie poprawności plików PLT, co o sprawdzenie ich wysyłania przez mój program do portu COM. Mógłby Pan to także sprawdzić?
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)
-
- Kontakt:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Hmm... To pewnie można wykonać przy użyciu starej drukarki z interfejsem szeregowym - jakiejś igłówki, która nie potrzebuje sterownika. Jeśli wydrukuje zawartość wysłanego pliku bez śmieci itd. to O.K.Piotr Rakowski pisze:Mnie co prawda nie tyle chodziło o sprawdzenie poprawności plików PLT, co o sprawdzenie ich wysyłania przez mój program do portu COM.
-
- Kontakt:
Nie bardzo - igłówki nie mają wbudowanego interpretera HPGLa. Nie mają go także laserowe, plujki itd. W zasadzie jedynie plotery je mają, wiesz!x pisze:Hmm... To pewnie można wykonać przy użyciu starej drukarki z interfejsem szeregowym - jakiejś igłówki, która nie potrzebuje sterownika. Jeśli wydrukuje zawartość wysłanego pliku bez śmieci itd. to O.K.

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
moja stara HP DJ520 ma hpgl-aPiotr Rakowski pisze:ie mają wbudowanego interpretera HPGLa. Nie mają go także laserowe, plujki itd.
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm