kursy CNC - czy warto ?

mgit
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1

Post napisał: mgit » 24 cze 2014, 20:16

@kamiloperator
Witam, też zaczynałem od MasterCAM (od wersji X4) - na studiach, demko w pełni funkcjonalne po za zapisem kodu NC możesz otrzymać od producenta - koszt niewielki bo raptem koszty wysyłki.
Co do nauczenia się tego programu jest stosunkowo prosty - ja uczyłem się z książki MasterCAM X2 Komputerowe Wspomaganie Projektowania, wydawnictwo ZALCO no i od wykładowcy..., kurs wcale jakoś specjalnie potrzebny nie jest, strata pieniędzy.
Co do pracy przy programowaniu - o wiele wygodniejszy jest SolidCAM+SolidWorks aniżeli MasterCAM, no ale to tylko moje zdanie, a na laser i plazmę Lantek, BySoft jakoś do mnie nie przemawia (miałem styczność z wersją 6 - nie wiem jak jest teraz z 7), JetCAM też daje radę, ale to już na wykrawarki CNC :)
Jak zaczniesz pracę jako programista CNC (lub będzie należało to do twoich obowiązków służbowych) - to szybko załapiesz podstawy bez żadnych kursów...

Tagi:

mikuś
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3

Post napisał: mikuś » 27 cze 2014, 23:01

To może doradźcie, czy warto robić to szkolenie z zakresu programowania? APX robi dla podstawowych i zaawansowanych. Już wiem, że w siedzibie robią i też u pracodawców, ja bym musiał iść sam na takie szkolenie. Ja nie mam za sobą studiów niestety, więc weźcie to pod uwagę. Z góry dzięki.

mikuś
Posty w temacie: 3

Post napisał: mikuś » 02 lip 2014, 17:24

Halo, halo, ktoś po szkoleniu w APX???

Majster70
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Majster70 » 03 lip 2014, 10:57

APX jest sprzedawcą obrabiarek Mori Seiki. Jak masz pracować na tych maszynach to myślę, że warto. Generalnie to doradzałbym szkolić się pod konkretne sterowanie, a najlepiej pod konkretną maszynę tuż przed podjęciem pracy. Inaczej większość rzeczy szybko zapomnisz lub będzie mało przydatna bo praca na różnych sterowaniach trochę się różni i nie wydasz pieniędzy najefektywniej.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne dyskusje na temat oprogramowania CAD/CAM”