Pro/ENGINEER błąd

Autor tematu
Martin88
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 1

Pro/ENGINEER błąd

Post napisał: Martin88 » 10 kwie 2014, 18:35

Witam.
Otóż mam taki problem, zacząłem przygodę z programem Pro/ENGINEER i kiedy narysuje szkic i chcę z niego wyjść żeby zastosować operację no wyciągniecią (Extrude) lub obrotu (Revolve) wyskakuje mi taki oto komunikat : Obrazek
Nie wiem dokładnie o co chodzi ale coś nie jest zdefiniowane, szkic wykonany poprawnie tzn. szkic jest zamknięty, są osie symetrii wstawione. podobnie miałem kiedy narysowałem obwódkę wałka do operacji obrotu wtedy również wyskoczyła mi taka informacja. proszę o poradę co jest nie tak.
Dodam, że w SolidWorksie nie było takich problemów a szkic wykonany jest w ten samym sposób.

Wybrałem operacje revolve, wstawiłem osie symetrii i wykonałem szkic od nowa tworząc zamknięty kontur. Szkic zwymiarowałem, przy próbie zamknięcia szkicu znowu pojawia sie ten komunikat :( nie wiem o co chodzi. Pro/ENGINEER w wersji 5.0 Poniżej zamieszczam zrzut z programu.
Obrazek

Pozdrawiam

Tagi:

lordsidius
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 1

Post napisał: lordsidius » 21 kwie 2014, 07:11

Usuń ten kawałek linii pomiędzy dwoma czerwonymi kółkami z drugiego obrazka, i sprawdż jeszcze raz zamknięcie profilu szczególnie przy czerwonych kółkach. Skoro program mówi, że profil nie jest zamknięty to tak jest.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne dyskusje na temat oprogramowania CAD/CAM”