Jakie oprogramowanie wybrać cad-mało istotny cam-bardzo isto

Autor tematu
Stefan79
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Jakie oprogramowanie wybrać cad-mało istotny cam-bardzo isto

Post napisał: Stefan79 » 22 lis 2012, 21:17

Witam jestem na etapie poszukiwania oprogramowania cad/cam. Potrzebuję programowania na frezarki 3-osie, tokarkę z napędzanymi narzędziami, i jak by się udało do tego jeszcze drutówka w 4-osiach.

Tagi:

Majster70
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Majster70 » 23 lis 2012, 07:35

W sumie, to czołowe programy Camowskie osiągnęły zadowalający poziom funkcjonalności. Czy kupisz Unigraphicsa NX, czy Mastercama czy inny to nie jest najistotniejsze, najważniejsza rzecz to znajomość obróbki skrawaniem oraz dobre opanowanie programu. Radziłbym ci poszukać w twojej okolicy człowieka który jest dobry w tym rodzaju obróbki który cię najbardziej interesuje (co innego formy co innego krótkie serie prostych detali, co innego produkcja masowa), kupić program który gość najlepiej zna, potem wdroży u was i po kłopocie. Myślę, że tak wyjdzie najtaniej, bo firmy od programów chcą krocie za szkolenia i nie każdego stać na wyszkolenie pracownika od zera. Warto ocenić koszty większej samodzielności przy nauce, dowiedz się np ile kosztuje np wyprowadzenie geometrii w twojej frezarce czy regeneracja wrzeciona. To może skrajne przykłady, ale takie rzeczy najczęściej zdarzają się właśnie przy nauce. O złamanych frezach nie wspomnę, bo tego nie unikniesz.
Trochę inna sytuacja jest jak masz już dobrą orientację w jakimś Camie i doświadczenie przy programowaniu i ustawianiu obrabiarek, przesiadka na inne oprogramowanie jest prostsza.
Abstrahując od powyższych problemów, najwygodniejsze są systemy Cad/Cam od jednego producenta, lub te, które są dla siebie dedykowane. Takie Camy pozwalają szybko uwzględnić np poprawki w projekcie wprowadzone w innych modułach. Tak się brzydko składa, że te systemy są również najczęściej najdroższe. :wink:
Zainteresuj się również dostępnością postprocesorów do Cama na twoje obrabiarki, czy są ujęte w cenie. Odnośnie cen, np Cad Solid Edge + Cam NX 3 osie kosztuje katalogowo ok. 30 paru tys. zł. W okolicach W-wy technolog programujący z Cama umiejący ustawić detal na obrabiarce ceni się od 4 tys netto. Jeżeli pomnożysz to przez miesiące, a może lata, to wychodzi, że i ze od strony cenowej "ważniejszy" jest człowiek.

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Re: Jakie oprogramowanie wybrać cad-mało istotny cam-bardzo

Post napisał: WZÓR » 23 lis 2012, 17:07

Stefan79 pisze:Witam jestem na etapie poszukiwania oprogramowania cad/cam. Potrzebuję programowania na frezarki 3-osie, tokarkę z napędzanymi narzędziami, i jak by się udało do tego jeszcze drutówka w 4-osiach.
:arrow: http://www.surfcam.pl/

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

filklone
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Kontakt:

Post napisał: filklone » 24 lis 2012, 17:07

Przedmówca przedstawił najważniejsze aspekty, które powinieneś brać pod uwagę, duża grupa programów CAM, pod względem funkcjonalności niewiele się różni, to kwestia przyzwyczajeń i umiejętnego wykorzystania programu. Różnica jest tylko w cenie i wdrożenia go w firmie.
Pracuję w narzędziowniach od 20 lat, kiedy zaczynałem CAM był marzeniem ściętej głowy. Wszystko programowało się ręcznie z głowy i za pomocą kalkulatora. Pisanie złożonych programów do form trwało kilka dni. Korzystałem przez lata z kilku programów CAM, nie ma idealnego, każdy nowy detal to nowe wyzwanie. Obecnie korzystam z BobCAD-CAM v25, aktualnie jest dostępny na frezarki w 5 osiach płynnie, tokarki 2 osie, wire EDM 4 osie. Używany w programie symulator i generator ścieżek narzędzia to ModuleWorks, którego używa większość programów CAM. Cenowo nie jest zabójczy, BobCAD-CAM Mill Pro v25 do frezarki 3 osiowej z obróbką HSM kosztuje około 11 tys. zł. Jak dla mnie jest wystarczający i mający nie mniejsze możliwości od wiele droższych. Postprocesory dostępne są w cenie programu oraz wszelkie poprawki i uaktualnienia dla aktualnej wersji. Gdy zakupiłem wersję 25 Pro u polskiego dealera, nie była jeszcze dostępna obróbka szybkościowa, po wejściu nowego uaktualnienia mogę frezować HSM.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne dyskusje na temat oprogramowania CAD/CAM”