Witam,
Rozglądam się po sieci w poszukiwaniu pakietów umożliwiających modelowanie 3D + obliczenia tych modeli za pomocą MES'a. Z tego co wiem takie rozwiązania oferują Solid Edge + Femap, CATIA i chyba Pro/ENGINEER.
Macie jakieś doświadczenie z tego rodzaju "kompleksowym" oprogramowaniem? Znacie jakieś inne oprogramowanie spełniające podobne funkcje? Jak to wygląda w praktyce w porównaniu do klasycznych obliczeń prowadzonych na papierze?
Jestem zainteresowany tematem i mam nadzieje, ze ktoś napisze parę mądrych zdań.
pozdrawiam
Modelowanie + MES (FEM)
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Zależy jak zaawansowane chcesz:
Wszyscy czołowi producenci mają mesa w swojej ofercie, bodajże.
Solidworks + Cosmo -- od 2009 chyba już jest razem to wszystko w jednym pakiecie solida.
Autodeska ma Inventora z mesem, a dodatkowo też ma oprogramowania do wyliczeń Autodesk Robot Structural Analysis Professional i być może jeszcze inne, których nie znam.
Catia też coś tam ma, mesa w catii będę obczajał przed końcem czerwca bo mam projekt wlasnie w tym programie do zrealizowania.
Wszyscy czołowi producenci mają mesa w swojej ofercie, bodajże.
Solidworks + Cosmo -- od 2009 chyba już jest razem to wszystko w jednym pakiecie solida.
Autodeska ma Inventora z mesem, a dodatkowo też ma oprogramowania do wyliczeń Autodesk Robot Structural Analysis Professional i być może jeszcze inne, których nie znam.
Catia też coś tam ma, mesa w catii będę obczajał przed końcem czerwca bo mam projekt wlasnie w tym programie do zrealizowania.