PLM Software
-
Autor tematu - Moderator
-
ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
PLM Software
Witam
Chciałbym zapoczątkować dyskusję na temat Systemów PLM
Czy któryś z kolegów miał - ma do czynienia z tym rozwiązaniem
Jakich programów CRM ; SCM ; SDLC koledzy używają i oczywiście jakich programów ERP i PDM bo te mnie najbardziej interesują
Mam nadzieję iż wywiąże się ciekawa rozmowa wnosząca kilka istotnych informacji na to forum w temacie PLM
Chciałbym zapoczątkować dyskusję na temat Systemów PLM
Czy któryś z kolegów miał - ma do czynienia z tym rozwiązaniem
Jakich programów CRM ; SCM ; SDLC koledzy używają i oczywiście jakich programów ERP i PDM bo te mnie najbardziej interesują
Mam nadzieję iż wywiąże się ciekawa rozmowa wnosząca kilka istotnych informacji na to forum w temacie PLM
... z poważaniem ....pozdrawiam --- Doceń to że, poświęciłem Ci trochę czasu !!! wciśnij "pomógł" to nic nie kosztuje
---
Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281

Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
PLM to w zasadzie jedynym słusznym jest Siemens TeamCenter, ale pod warunkiem, że współpracuje z softem siemensa, czyli nx i solidedge.
Jak chcesz pospinać inne oprogramowanie, pojawiaja się schody.
Bardzo ciekawie wygląda Smart Team Dassault Systemes - bolączki identyczne jak w przypadku TC.
Ciekawostką jest, że w Polsce niewiele jest osób, które potrafią w pełni wdrożyć PLM'a w firmie, a jeszcze mniejsze jest zapotrzebowanie na taki soft.
Jak chcesz pospinać inne oprogramowanie, pojawiaja się schody.
Bardzo ciekawie wygląda Smart Team Dassault Systemes - bolączki identyczne jak w przypadku TC.
Ciekawostką jest, że w Polsce niewiele jest osób, które potrafią w pełni wdrożyć PLM'a w firmie, a jeszcze mniejsze jest zapotrzebowanie na taki soft.
-
Autor tematu - Moderator
-
ELITA FORUM (min. 1000)
- Kontakt:
Witaj
Dzięki za odp. bo już straciłem nadzieję , że ktokolwiek się odezwie
Jeśli chodzi o mnie to ja nie mam wyjścia i PLM albo jakiś zalążek tego muszę tego wdrożyć
Wiem jak dobry jest TC z softem Siemensa ale ja mam problem bo już PDM i ERP mam narzuconym z korporacji i tu zaczynają się schody
Osobiście twierdzę iż mając dobry system PDM i ERP to PLM jest tylko dodatkiem spinającym to wszystko ale czy koniecznym ??
Może kolega ma jakieś doświadczenie w tym temacie jakieś dobre programy testował lub wie kto tym się zajmuje tylko nie chodzi mi tu o firmy produkujące soft bo jak to z firmami bywa ICH soft jest najlepszy
Chodzi mi głównie o recenzje spostrzeżenia, uwagi
I głównie o to czy posiadając ERP i PDM muszę mieć PLM
Jeśli chodzi o mnie to ja nie mam wyjścia i PLM albo jakiś zalążek tego muszę tego wdrożyć
Wiem jak dobry jest TC z softem Siemensa ale ja mam problem bo już PDM i ERP mam narzuconym z korporacji i tu zaczynają się schody
Osobiście twierdzę iż mając dobry system PDM i ERP to PLM jest tylko dodatkiem spinającym to wszystko ale czy koniecznym ??
Może kolega ma jakieś doświadczenie w tym temacie jakieś dobre programy testował lub wie kto tym się zajmuje tylko nie chodzi mi tu o firmy produkujące soft bo jak to z firmami bywa ICH soft jest najlepszy

... z poważaniem ....pozdrawiam --- Doceń to że, poświęciłem Ci trochę czasu !!! wciśnij "pomógł" to nic nie kosztuje
---

-
Słuchaj, ja nie jestem ekspertem, ale PLM to na chłopski rozum, oprogramowanie, które robi porządek z dokumentacją i projektami w firmie.easy2002 pisze:Witaj
Może kolega ma jakieś doświadczenie w tym temacie jakieś dobre programy testował lub wie kto tym się zajmuje tylko nie chodzi mi tu o firmy produkujące soft bo jak to z firmami bywa ICH soft jest najlepszy![]()
Efektem "ubocznym" jest współpraca z ERP.
Rewelacyjnym zagadnieniem jest workflow, czyli "zarządzanie" zadaniami w zespole/dziale/między działami.
Do PLM'a musi być admin i zarządzać tym całym ustrojstwem, dbać o utrzymanie porządku i aktualizować bazy komponentów/materiałów, bo w innym praypadku nie ma to wszystko sensu.
Odnosnie wdrożenia, to ja Ci nie pomogę.
W zasadzie masz do wyboru TC lub TeamCenter

Jak masz w firmie Catię lub Solid Worksa, to Smart Team się kłania.
Zgłoś się do CamDIVISION w przypadku NX/SE i do Koltechu w przypadku Catii/SW.
Wiem również, że Koltach integruje PLM’y z ERP.
Prawie z każdym, na pewno z SAP’em.
-
Autor tematu - Moderator
-
ELITA FORUM (min. 1000)
- Kontakt:
Witaj
Dzięki
W ERP mam Workflow (jeszcze nie dział
) ale jest
I uważam iż do zarządzania przepływem informacji w firmie to stanowczo wystarczy
W PDM mam interfejs na Przeglądarkę internetową gdzie operatorzy po zalogowaniu maja ( znaczy mogą mieć bo na razie nie działa
) będą posiadać dostęp tylko do plików które są w danej chwili mu potrzebne
Tak więc zastanawiam się w czym może mi pomóc tu PLM ???
Dzięki
W ERP mam Workflow (jeszcze nie dział

I uważam iż do zarządzania przepływem informacji w firmie to stanowczo wystarczy
W PDM mam interfejs na Przeglądarkę internetową gdzie operatorzy po zalogowaniu maja ( znaczy mogą mieć bo na razie nie działa

Tak więc zastanawiam się w czym może mi pomóc tu PLM ???
---

-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Witam,
Myślę, że pojęcie PLM ma szerszy zakres i nie powinno się go sprowadzać tylko do użycia konkretnego softu.
Znalazłem dobrą definicję PLM:
Product Lifecycle Management (PLM) to łączna nazwa rozwiązań informatycznych, które wspierają procesy występujące w trakcie całego cyklu życia produktu. Rozwiązanie informatyczne klasy PLM umożliwia wspomaganie prac i współpracę inżynierów, konstruktorów, technologów i menedżerów już od etapu pierwotnej koncepcji produktu, poprzez jego projektowanie, zarządzanie zmianą, fazę produkcji i kontrolę jakości produktu, a następnie obsługę i konserwację, aż do wycofania z użycia.
Z doświadczenia wiem, że PLM (czy też ERP, PDM) to również albo przede wszystkim zmiana mentalności pracowników danej firmy. Wiele wdrożeń nie powiodło się w 100% właśnie dlatego, że ludzie traktują prace w takich systemach jako dodatkowy kłopot nie widzą bezpośrednio korzyści.
Myślę, że pojęcie PLM ma szerszy zakres i nie powinno się go sprowadzać tylko do użycia konkretnego softu.
Znalazłem dobrą definicję PLM:
Product Lifecycle Management (PLM) to łączna nazwa rozwiązań informatycznych, które wspierają procesy występujące w trakcie całego cyklu życia produktu. Rozwiązanie informatyczne klasy PLM umożliwia wspomaganie prac i współpracę inżynierów, konstruktorów, technologów i menedżerów już od etapu pierwotnej koncepcji produktu, poprzez jego projektowanie, zarządzanie zmianą, fazę produkcji i kontrolę jakości produktu, a następnie obsługę i konserwację, aż do wycofania z użycia.
Z doświadczenia wiem, że PLM (czy też ERP, PDM) to również albo przede wszystkim zmiana mentalności pracowników danej firmy. Wiele wdrożeń nie powiodło się w 100% właśnie dlatego, że ludzie traktują prace w takich systemach jako dodatkowy kłopot nie widzą bezpośrednio korzyści.
-
Bzdura, totalna bzdura!3dexpert pisze:Witam,
W założeniach teoretycznych może i tak jest. W praktyce tak się nie da. Musisz związać się z softem danego producenta o czym pisałem juz wcześniej.
Spróbuj zintegrować NX'a z SmartTeam i uzyskać taka funkcjonalność jak w przypadku Catii i Solid Worksa.
Spróbuj zintegrować Catię z Teamcenter i uzyskac taką funkcjonalność jak w przypadku NX'a i Solid Worksa.
Do tego wszystkiego próbuj na bieżąco aktualizować oprogramowanie.
Życzę powodzenia.
Wszystko powyższe bierze się z polityki producentów oprogramowania.
Dokładnie to samo jest w przypadku softu CADowskiego - spróbuj rozwinąć współpracę między firmami, gdzie kazda ma jeden z trzech programów, np Catia, NX, ProE.
Nie twierdzę, że się nie da, bo ja tak współpracuję, ale zanim się "dogadamy", chwile to potrwać musi.
Translatory formatów pośrednich i/lub natywnych to często 50-100% ceny licencji programu!
-
Autor tematu - Moderator
-
ELITA FORUM (min. 1000)
- Kontakt:
Witam
Dziękuje za odp.
I nie zależy mi to na definiowaniu czegokolwiek jak np. PLM
Jak wcześniej pisałem podstawowe oprogramowanie które powinniśmy posiadać już mamy czyli PDM i ERP
Zastanawiam się na systemem PLM czy jest taka potrzeba ?
i nie mogę znaleźć uzasadnienia dla takiego softu ?
nie projektujemy żadnych urządzeń tylko je wykonujemy (PLM służy głównie do badania życia produktu )
Zastanawiam się nad Workflow w czym może nam pomóc czy któryś z kolegów już używa Workflow ??
Dziękuje za odp.
I nie zależy mi to na definiowaniu czegokolwiek jak np. PLM
Jak wcześniej pisałem podstawowe oprogramowanie które powinniśmy posiadać już mamy czyli PDM i ERP
Zastanawiam się na systemem PLM czy jest taka potrzeba ?
i nie mogę znaleźć uzasadnienia dla takiego softu ?
nie projektujemy żadnych urządzeń tylko je wykonujemy (PLM służy głównie do badania życia produktu )
Zastanawiam się nad Workflow w czym może nam pomóc czy któryś z kolegów już używa Workflow ??
---