weeke bp10 Num 750f <=>PC programowanie i przesyłanie

Rozmowy dotyczące oprogramowania sterującego maszynami CNC i sterowników CNC obrabiarek numerycznych

Autor tematu
radocharr
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3

weeke bp10 Num 750f <=>PC programowanie i przesyłanie

Post napisał: radocharr » 12 maja 2007, 14:09

Witam mam problem z cnc weeke bp 10 z oprogramowaniem num750. :mad: Nie moge edytowac ani tworzyc programow bezposrednio na maszynie, musze je pisac na Pc i przesylac na maszyne. Do przesylania danych wykorzystuje programik PCNUM i dziala, lecz nie mam programu do programowania. Z tego co wiem to jest to programik "bp10" pod dosa. Macie moze cos takiego albo cos co by spelnialo te zadanie?
Prosze o pomoc. Moj mail [email protected]
Z gory dzieki za pomoc :grin:
Jak by ktos potrzebowal programy pod num chodzi o grupe %9xxx to posiadam i moge przeslac. :wink: :mrgreen:

Tagi:

Awatar użytkownika

easy2002
Moderator
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: easy2002 » 12 maja 2007, 16:53

Witaj
właśnie zaczynam walkę z takim sterowaniem tylko na tokarkę i zastanawiam się dlaczego piszesz że nie możesz tworzyć programów na sterowniku ??
Jeśli chodzi o program do pisania kodu czy musi to być jakiś specjalny program pod NUM
czy obojętne
... z poważaniem ....pozdrawiam --- Doceń to że, poświęciłem Ci trochę czasu !!! wciśnij "pomógł" to nic nie kosztuje ;-) ---
Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281

Autor tematu
radocharr

Post napisał: radocharr » 14 maja 2007, 00:45

easy2002 pisze:Witaj
właśnie zaczynam walkę z takim sterowaniem tylko na tokarkę i zastanawiam się dlaczego piszesz że nie możesz tworzyć programów na sterowniku ??
Jeśli chodzi o program do pisania kodu czy musi to być jakiś specjalny program pod NUM
czy obojętne
Hmm wsumie to nie mam pojecia dlaczego nie moge tego twozyc bezposrednio na maszynie tzn tam jest program i wszysko ale jak chce stworzyc cos to mi sie wiesza i zaczyba wariowac nie moge tez edytowac programow ktore juz sa stworzone... cos jest z tym systemem nie tak... potrzebuje cos co by tworzylo programy pod num-a a wiec z cos opartego na gkodach rozpoznawalnych dla numa i plik musi byc zapisany z rozsz x.num z tego co wiem to jest taki programik co sie nazywa bp10 ale nie moge go znalesc... jesli macie cos takiego co moglo by mi pomuc to prosze o wiadomosc.
ps dzieki za odp "easy2002" i zycze powodzenia w walce :mrgreen:

Awatar użytkownika

easy2002
Moderator
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: easy2002 » 14 maja 2007, 06:16

Witam
Ja już mam połączoną maszynę z kompem
Teraz walczę ze strukturą programu bo to sterowanie niema tabeli narzędzi, pierwszy raz się z czymś takim spotykam
Jeśli chodzi o twoje sterowanie to dziwne, że się wiesza to już poważniejsza sprawa
Pytanie czy te chcesz generować program z jakiś plików rysunkowych czy tylko pisać ręcznie
... z poważaniem ....pozdrawiam --- Doceń to że, poświęciłem Ci trochę czasu !!! wciśnij "pomógł" to nic nie kosztuje ;-) ---
Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281

radocharr
Posty w temacie: 1

Post napisał: radocharr » 14 maja 2007, 22:17

tzn milo by bylo z rysunkiem cos ale jak bedzie tylko monotonne stukanie kodu to i tym sie zadowole bo jak narazie to nic nie moge robic. A ja mam narzedzia w programie systemowym dokladnie %9960... no tez mam maszyne z kompem polaczona przez PCNUM, tylko potrzebuje cos do programowania pod windowsa albo dosa... Pozdr

Awatar użytkownika

easy2002
Moderator
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: easy2002 » 15 maja 2007, 09:38

Witaj
Napisz jak skomplikowane programy chcesz pisać ile masz osi i jakie mniej więcej to są detale, bo mam program ciekawy ale do mniej skomplikowanych robót
I jeszcze pytanie czy mogę prosić na maila ten program do przesyłania bo ja używam innego a chciałbym zobaczyć co w tym jest ciekawego

Autor tematu
radocharr

Post napisał: radocharr » 15 maja 2007, 23:44

hum tzn ja mam 3 osie. potrzebuje m.in. takie programy: do wiercenia otworow zawierajacy wspolzedne XYZ oraz nr nazedzia ktorym ma wiercic oczywiscie to trzeba wpisac, nastepny to to frezowania zawierajacy wspol poczatkowe nr freza nr narzedzia obroty i korekcje tzn frez start position oraz program Iso kontur w ktorym wpisuje poprzez gkody i wspolzedne to co ma wyjechac frez. na koniec jeszcze potrzebuje porgrami w ktory bym mogl podpiac w/w tzn HP (nazwy z oprog num750f). Programik z narzedziami postaram sie przeslac jutro wieczorem

dgdar
Posty w temacie: 1

Post napisał: dgdar » 13 paź 2007, 17:19

Witam,

Skorzystaj z Alphacam, ma standartowy postprocesor dla num750f Weeke i program do komunikacji z sterownikiem
HOMAG SUPORT

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne Dyskusje na Temat Systemów Sterowania CNC”