Witam.
Ostatio dośc często zdarza mi się frezować płytki PCB. Robię to w ten sposób, że planuję płytę wiórową przykręconą do stołu, taśmą dwustronna przyklejam laminat i jazda. Problemem jest różna odległość narzędzia od laminatu w różnych punktach płytki. I o ile przy bardzo małych płytkach mogę frezować praktycznie na glębokości miedzi (0,05mm), to przy nieco większych nawet na 0,15mm. Problem w tym, że wykonuję dość skoplikowane płytki, gdzie ścieżki dochodzą do 10mil, a odstępy między nimi do 15. Frezując frezem stożkowym na zbyt dużej głębokości po prostu je zrywa.
Czeka mnie frezowanie PCB znacznej wiekości (160x220), a wtedy na 100% nie będę w stanie zapewnić idealnie równego stołu. I tu rodzi się pytanie: czy istnieje program sterujący umożliwiający jego mapowanie? Powiedzmy, prowadzę pomiar długości narzędzia na siatce dajmy to 4cm, pomiędzy tymi punktami prowadzona jest interpolacja liniowa, stworzona w ten sposób mapa z dużą dokładnością odzwierciedla fizyczne położenie "zera" materiału. Obecnie korzystam z macha. Do pomiarów odległości możnaby stworzyć makro, ale co z ich uwzględnianiem? Czy mach to umożliwia? A może jest sposób, by zrobić to jakimś zewnętrznym programem, który tworzy mapę i nakłada na nią gotowy już gcode płytki, który nastepnie wczytywany jest do Macha?
Mapowanie stołu do frezowania PCB
-
- Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 2
Jeśli zakup skanera nie wchodzi w grę (wtedy np. mój cncGraf uwzględnia krzywiznę sam sobie) to mi przychodzi na myśl samoróbka, którą dzisiaj widziałem: 
podobno napisał programik w mach3 który mierzy wysokość materiału, ale jakbyś mocno to zmodyfikował bo laminat przewodzi prąd tak? Nie znam się tak bardzo, ale może się to do czegoś przyda.
luźno wiszący bolec jak w skanerze w momencie kiedy jest wpychany i zamyka obwód komputer-laminat-bolec-trzymanie-komputer spisałbym wartość Z (oczywiście gdybym umiał jak elektroda.pl)

podobno napisał programik w mach3 który mierzy wysokość materiału, ale jakbyś mocno to zmodyfikował bo laminat przewodzi prąd tak? Nie znam się tak bardzo, ale może się to do czegoś przyda.
luźno wiszący bolec jak w skanerze w momencie kiedy jest wpychany i zamyka obwód komputer-laminat-bolec-trzymanie-komputer spisałbym wartość Z (oczywiście gdybym umiał jak elektroda.pl)
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Dokładnie w taki sposób mam zrealizowany pomiar długości narzędzia. U mnie elementem pomiarowym jest kawałek laminatu podłączony do wejścia lpt. Maszyna jest na masie i w momencie styku narzędiza z płytką obwód jest zamykany. Aby zwiększyć dokładość pomiaru, jak wspomniałeś, możnaby obrabiany kawałek laminatu podłączyć bezpośrednio pod wejście. Można też napisać makro, które automatycznie pomierzy mi owy materiał z ustaloną siatką. Nie to jest problemem. Problememe jest to, jak zmusić macha by te pomiary uwzględniał.
Z racji tego iż z wykształcenia jestem automatykiem/robotykiem i z elektroniką żyję w zgodzie, zastanawiałem się również nad rozwiązaniem czysto sprzętowym. Czyli dalmierz laserowy (opcja droga) lub kawałek przewodnika (jak obecnie w przypadku pomiaru zera) (opcja budżetowa) celujący w pobliże narzędzia i wysyłający impulsy krok/kierunek tak by utrzymać zadaną odległość. Problemem jednak jest to, że przecież podczas obróbki zmniejsza się powierzchnia miedzi, a dodatkowo pojawiają się wióry zakłócające pomiar.
Z racji tego iż z wykształcenia jestem automatykiem/robotykiem i z elektroniką żyję w zgodzie, zastanawiałem się również nad rozwiązaniem czysto sprzętowym. Czyli dalmierz laserowy (opcja droga) lub kawałek przewodnika (jak obecnie w przypadku pomiaru zera) (opcja budżetowa) celujący w pobliże narzędzia i wysyłający impulsy krok/kierunek tak by utrzymać zadaną odległość. Problemem jednak jest to, że przecież podczas obróbki zmniejsza się powierzchnia miedzi, a dodatkowo pojawiają się wióry zakłócające pomiar.
-
- Stały bywalec (min. 70)
Nikt nie odpisał więc może dalsze moje luźne wskazówki oparte na wiedzy internetu.
http://www.indoor.flyer.co.uk/probe.htm
fragment "To get started I used TurboCNC's built in probing routine. The probe was connected to one of the home switch inputs on my driver board and this was configured as the probe input. You then simply type in the command:
G32 Xbound Ybound Zbound Idiscretization Ffeed (...)"
Wiem, że mach ma na pewno obsługę skanerów mechanicznych. Tu ktoś się podpiął w TurboCNC, może tobie się uda również.
http://www.indoor.flyer.co.uk/probe.htm
fragment "To get started I used TurboCNC's built in probing routine. The probe was connected to one of the home switch inputs on my driver board and this was configured as the probe input. You then simply type in the command:
G32 Xbound Ybound Zbound Idiscretization Ffeed (...)"
Wiem, że mach ma na pewno obsługę skanerów mechanicznych. Tu ktoś się podpiął w TurboCNC, może tobie się uda również.