Investronica, Invescut, problem z przeniesieniem rysunku.

Rozmowy dotyczące oprogramowania sterującego maszynami CNC i sterowników CNC obrabiarek numerycznych

Autor tematu
Cygareteq
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 9

Investronica, Invescut, problem z przeniesieniem rysunku.

Post napisał: Cygareteq » 13 mar 2013, 22:19

Witam, pracuje na cutterze investronica III generacji, do puszczania rysunków używam EasyCut'a. Moje pytanie jest takie; jak przerobić plik .dwg bądź .dxf na plik .iso który odczyta cutter.
Plik .iso otwarty w notatniku wygląda mniej więcej tak: (H1*G71*M15*N1*M15*X96Y32*M14*X29Y1094*X765Y1062*X978Y1060*.....X6244Y13840*X6536Y13851*X7259Y13900*X7857Y13898*D2*M15*D2*M15*M0*) jest to ucięty początek i koniec pliku załączonego poniżej. Do tej pory moja firma zlecała rysowanie zewnętrznej firmie. Natomiast samodzielne rysowanie byłoby krokiem na przód.
Dostępne oprogramowanie:
-EasyCut
-GsView
-A9CAD v2
- AutoCAD
-cały internet darmowych programów.

Tagi:

lajosz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 8

Post napisał: lajosz » 13 mar 2013, 22:53

Po prostu potrzebujesz jakiegoś CAM-a który będzie dysonował postprocesorem do tego cuttera.

Cygareteq_old
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Post napisał: Cygareteq_old » 14 mar 2013, 20:50

Z góry dziękuję za zainteresowanie. Mógłbyś powiedzieć jakiego Cam-a polecasz? lub jaki byłby najlepszy w stosunku prostoty do możliwości. Nie mam zbyt wiele doświadczenia (czytaj. nie mam go niemal wcale). Oczywiście dobrze by było gdyby ten CAM jednak był darmowy(długo by tłumaczyć, dziwna polityka firmy). Pozdrawiam.

lajosz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: lajosz » 14 mar 2013, 21:13

Nie za bardzo kojarzę tę maszynę.

Co ona wycina i jak to robi ?
Tam jest stały nóż ?

Mógłbyś zrobić zrzut ekranowy tego EasyCut'a z rozwiniętym menu "Plik/File" ?

Pytam, bo być może nie potrzebujesz niczego dodatkowego, a wszystko już masz w tym EasyCut tylko o tym nie wiesz.

Jeszcze lepiej by było, gdybyś wrzucił gdzieś na serwer tego EasyCut'a albo podał link do dema.
Wtedy zobaczyłbym co to i wtedy już byłoby wiadomo czego potrzebujesz i czy w ogóle czegokolwiek jeszcze potrzebujesz.

---------------------------------------------

Chyba już znalazłem co to ten EasyCut.
Jeśli produkuje to niemiecka firma, to na stronie producenta jest takie info:
http://www.easycut.de/deutsch/anwendung ... export.htm

Czyli spokojnie można importować pliki:

EPS Mac
EPS PC
PDF
Adobe Illustrator AI
HPGL *.PLT
DXF
CNC
EasyCut *.CUT
WinCut *.SGN
Corel Draw CMX 5
IK (Ikarus)

Jesll

Autor tematu
Cygareteq

Post napisał: Cygareteq » 14 mar 2013, 22:30

Więc tak, maszyna wygląda tak: Obrazek ( tu jest pokazany identyczny model). Ma ponad 20 lat, nóż raczej stały (opuszcza się na siłownikach jest mocowany na jedną śrubę do prowadnika, który to z kolei zamocowany jest do takiego jakby koła zamachowego napędzanego gumowym pasem, nie żadne wodne ani plazmowe, laserowe, nowoczesne cudeńka). Wycinamy głównie pianki, pianki z włókninami, pianki z taśmami klejącymi, cienkie siatki z materiału, pianki z folią, zdarzało się wycinać winyl, ale wtedy napęd dostawał zdrowo po du*** wszystko co wycinamy jest unieruchomione poprzez Vacum(pompa zasysająca) i przykrycie materiału folią. Tnie tylko w poziomie i wierci(ale z tej opcji praktycznie nie korzystamy). Ciężko mi powiedzieć czy to ten program, podejrzewam,że tak,ponieważ nasz też jest po niemiecku;p z tym,że zapewne mamy dużo starszą wersje,jutro wrzucę screen-shot'a z programu z którym pracuję.

Pozdrawiam.

lajosz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: lajosz » 14 mar 2013, 23:07

Witam ponownie.

Oj może być problem bo maszyna jest bardzo specyficzna.
Owszem, jest to CNC, ale (jak pisałeś) żaden laser, plazma, nawet nie frezarka.

Widziałem filmik na Youtube.
Podejrzewam, że cięcie odbywa się tam na zasadzie wyrzynarki (nóż oscylacyjny/bigownik) albo dwóch naprzemiennie bardzo szybko poruszających się noży w pionie.
Dodatkowo głowica tnąca wykorzystuje tzw. oś A, co w tym przypadku jest po prostu koniecznością.

W związku z powyższym, wydaje m się, że żaden tzw. "normalny" CAM tego nie obsłuży.
W ogóle CAM nie za bardzo maiłby tu co robić
Tu potrzebne jest dedykowane oprogramowanie i to w dodatku do konkretnej maszyny.

Miejmy tylko nadzieję, że to które masz w tj chwili na maszynie, potrafi zaimportować jakieś wektory.

Autor tematu
Cygareteq

Post napisał: Cygareteq » 14 mar 2013, 23:34

Powiem tak, na tej maszynie poległ już nie jeden, próbujący zdziałać coś z rysowaniem czegoś trudniejszego,niż rysunek złożony z samych prostych.
W tej maszynie tnie jeden nóż, poruszający się tak jak napisałeś w pionie z dużą częstotliwością.
Wrzuciłem na serwer program do podglądu tych rysunków(gsView), a9cad'a i 3 rysunki 2 złożone i jeden prosty, tutaj linki do tych programów.
http://www.filefactory.com/file/3t1z8y5 ... R-8x7a_iso
http://www.filefactory.com/file/4a5jyhm ... 354416_iso
http://www.filefactory.com/file/4fma7gv ... GsView_exe
http://www.filefactory.com/file/6shxjjt ... 2Setup_exe
http://www.filefactory.com/file/rjd40nn ... 373380_iso

Dziękuję za szczere chęci, ponieważ ciężko znaleźć w sieci kogoś naprawdę życzliwego.

Autor tematu
Cygareteq

Post napisał: Cygareteq » 16 mar 2013, 11:39

rrett
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2013, 11:58 przez Cygareteq, łącznie zmieniany 1 raz.

Autor tematu
Cygareteq

Post napisał: Cygareteq » 21 mar 2013, 18:50

jednak nikt nie potrafi mi pomóc :/

lajosz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: lajosz » 21 mar 2013, 20:43

@Cygareteq

Niestety, ale obawiam się że nikt (na szybko) nie pomoże.

Przeanalizowałem te programy dla tego plotera i ten G-Code dla niego jest w dziwnym formacie.
No, może nie tyle dziwnym, co dedykowanym do tej konkretnej maszyny, więc wygląda jak wygląda.
Oczywiście jakiś programista/automatyk, mógłby się pokusić o napisanie postprocesora (albo nawet CAM-a) do tej maszyny, ale musiałby znać wszystkie parametry (sterowniki i inne takie) tego urządzenia.
Maszyna bowiem nie pracuje na ogólnie spotykanych w maszynach CNC (frezarkach) zasadach żeby można było na szybko zaadaptować jakiś postprocesor od frezarki/plotera frezującego.

Zastosowanie tej maszyny, czyli rozkrój tkanin i tym podobnych materiałów, determinuje również sposób jej pracy, czyli wydaje mi się, że tu istotną rolę odgrywa to, która cześć będzie wykrawana najpierw, która następna itd. itp.
Do tego głowica wykorzystuje oś A, a i to w specyficzny sposób, dlatego mając na uwadze wszystko co napisałem powyżej uważam, że tylko dobry programista/automatyk może (przy dużych chęciach) coś tu zdziałać.

Oczywiście można samemu "grzebać" w G-Codzie i na sadzie prób i błędów w końcu wymodzić jakiś postprocesor zależny od rysunku (np. z Corela), ale to żmudna robota i do zbyt bezpiecznych nie należy.

Pozdrawiam.

[ Dodano: 2013-03-22, 16:53 ]
@Cygareteq

I jeszcze jedno.

Skąd bierzesz rysunki do tego "EasyCut-a" ?.

Na screenie nr 2, widać listę z programami/rysunkami .iso
Skąd one się tam biorą ?
Przecież jeśli tam są, to ktoś, jakimś programem je robi.
Pytanie tylko jakim ?
Jeśli wiesz jakim oprogramowaniem są przygotowywane te rysunki, to będzie można jeszcze podrążyć temat i kto wie, może coś z tego wyniknie.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne Dyskusje na Temat Systemów Sterowania CNC”