program do wiercenia dziurek według schematu z bitmapy

Rozmowy dotyczące oprogramowania sterującego maszynami CNC i sterowników CNC obrabiarek numerycznych

Autor tematu
ernie
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4

program do wiercenia dziurek według schematu z bitmapy

Post napisał: ernie » 18 gru 2009, 23:37

Witam szanowne Forum!

<!--
Mam nadzieję, że nie spowoduję irytacji (SZUKAŁEM ;-) ) jeśli zacznę od pytania...
Kupiłem maszynę na podstawie tego co tutaj wyczytałem i co mi się uroiło... Dzięki- wygląda ładnie ;-)
-->

Proszę o naprowadzenie mnie na program, który zrobi coś takiego: daję mu- powiedzmy bitmapę w 256 cieniach szarości a on mi wygeneruje gcode, który nawierci otwory, tak jak pixele, w określonych przeze mnie odległościach. Otwory będą miały głębokość uzależnioną od tego jak ciemny/jasny jest punkt w bitmapie.
Chodzi mi o software w którym mogę szukać takiej funkcji (mam Ucancam V8, oczywiście oryginał, ale to w ogóle nie ten kierunek. Proszę o podanie kierunku w którym szukać...

jeszcze raz dzień dobry!
Ernest

Tagi:

Awatar użytkownika

Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: Piotr Rakowski » 19 gru 2009, 23:33

Wybrałeś drogę strasznie dookoła. Ale rozumiem intencje. Tylko jak zawrzesz w pliku bitmapy dokładne położenie punktu, który będzie wierceniem?

Prostszym rozwiązaniem jest zastosowanie mojego eduCADa. Każdy punkt przerabiany jest "z automatu i definicji" na wiercenie. Możesz bez problemu wpływać na ich głębokość. Polecam moje rozwiązanie, bo punkty można stawiać nawet z kodu (skryptu) z mikronową dokładnością.
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)

Mrozik
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: Mrozik » 20 gru 2009, 12:40

Chyba chodzi ci o coś w rodzaju b2g http://www.inf-el.com/cnc/cnc.htm

Autor tematu
ernie

Post napisał: ernie » 20 gru 2009, 16:58

Piotr Rakowski pisze:Wybrałeś drogę strasznie dookoła. Ale rozumiem intencje. Tylko jak zawrzesz w pliku bitmapy dokładne położenie punktu, który będzie wierceniem?
w bitmapie to jest niepotrzebne. Bitmapa ma dać tylko informację o głębokości kolejnych pikseli/otworów. Powiedzmy w uproszczeniu, że mam bitmapę 3x3 piksele.

123
456
789

Jeśli ona ma mi dać obrazek o wielkości 3x3 cm, to wiadomo że między kolejnymi kolumnami i liniami jest 1 cm odległości. Wielkość samego punktu to po prostu średnica wiertła.

O co chodzi w tej technice: to oczywiście niestety :-/ nie jest mój patent, zdjęcie:

Obrazek

Od razu piszę- tam nie ma żadnych barwników, tylko jednolity beton z otworami.

Sam chciałbym sobie zrobić taką ścianę w gipsie lub drewnie za drzwiami wejściowymi domu z kilkoma lampami, które będą robiły gościom wodę z mózgu. Bo cały efekt polega na tym, że nie jest to taka oczywista płaskorzeźb, ale seria otworków, która gra ze światłem- jeśli oświetlić ją od frontu, to nie widać bitmapy bo otwory są wypełnione światłem, ale jeśli oświetlić z boku, to im głębszy otwór, tym ciemniejszy piksel.

Zaraz przejrzę informacje, które podesłaliście- coś obiecująco wygląda ta "chmura punktów. A więcej co do tego zdjęcia na stronie:
tutaj

Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: k-m-r1 » 26 gru 2009, 00:07

zapytam jak przeliczyć głębokość otworu do skali szarości danego piksela ??

świetna sprawa z tymi ścianami widziałem jakiś czas temu obrazy z dziurkami w papierze robione wiatrówką
[b]MACH3 cnc[/b]Tworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inne[b]EKRANY dla firm producentów maszyn[/b] Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 708 196 Tomek Komor [email protected]

Awatar użytkownika

skoti
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: skoti » 26 gru 2009, 18:35

Zerknij tez na to . http://www.imagetogcode.com/

Awatar użytkownika

Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: Piotr Rakowski » 27 gru 2009, 08:22

Mój STEP2CNC już teraz zamienia poziomy szarości pikseli mapy bitowej na głębokości frezowania. W tej wersji, jaka jest na rynku procedura łączy głębokości między sobą. Żaden problem dorobić więc taką funkcję, która zrobi z tego wiercenie.

Mogę ją wykonać dla Ciebie. Jaką kwotę proponujesz za taki program kolego 'ernie'?
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)

Autor tematu
ernie

Post napisał: ernie » 27 gru 2009, 18:41

k-m-r1 pisze:zapytam jak przeliczyć głębokość otworu do skali szarości danego piksela ??
no, to przecież nie jest żaden problem- im ciemniej tym głębiej. Jeśli masz "n"odcieni, to wiadomo że zadajesz maksymalną głębokość a skala cieni to po prostu kolejne głębokości z których czerń jest określoną głębokością maksymalną a każda kolejna- 1/n-tą/
skoti pisze:Zerknij tez na
Dziękuję, ale nie do końca to. przez ostatnie dni wypróbowałem kilka programów i żaden się nie zbliża do tego o co chodzi. Mój ostatni pomysł polegał na ręcznej konwersji- najpierw bitmapę skonwertować do ASCII (kiedyś był popularny tzw. ascii art ;-) a później poprzez znajdź/ zastąp w UltraEditorze zamiana każdego ASCII-piksela na g-kod.......
Piotr Rakowski pisze:...
A to jest początek obiecującej przyjaźni :-) Ponieważ temat dotyczy "ile", to jako dżentelmeni chyba wymienimy korespondencję na boku ;-)

Awatar użytkownika

Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: Piotr Rakowski » 28 gru 2009, 00:24

Kolego Ernie - twoje prośby zostały wysłuchane. Przygotowałem odpowiedni algorytm.

Sam zobacz: https://www.cnc.info.pl/topics81/step2c ... htm#132973

Autor tematu
ernie

Post napisał: ernie » 28 gru 2009, 15:34

No proszę. A ja nie wierzyłem w Mikołaja :-)

Przenoszę się do tematu o programie.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne Dyskusje na Temat Systemów Sterowania CNC”