Witam!
Mam zamiar sterować 3 silnikami krokowymi frezarki przez złącze LPT. Impulsy podawane na sterownik będą miały częstotliwość maxymalną 1 kHz. Jak napisać sterowanie pod Windowsa w Delphi, aby generowany przebieg był stabilny, niezależny od tego co się dzieje w systemie, niezależnie ile i jakie procesy są uruchomione. Próbowałem nadać wątkowi piorytet TimeCritical, ale wtedy system dostaje paraliżu. Czy ktoś widzi rozwiązanie mojego problemu?
LPT Windows - sterowanie frezarki
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Jest taki sposób- a w zasadzie kilka.
Żaden nie jest prosty:
- są dodatki do windowsów które dają możliwość uruchamiania apliakcji real-time ( są to dodatki komercyjne, w większości apliakcja taka pracuje 'poza' windowsami )
- możesz napisać driver kernelowy - to da większą stabilność (ale nie pewność ).
Najłatwiej jest jednak dodać coś na zewnętrznym małym procesorze, choć jak się przyłożyć to i driver kernelowy da radę ( no bo w końcu Mach działa )
Żaden nie jest prosty:
- są dodatki do windowsów które dają możliwość uruchamiania apliakcji real-time ( są to dodatki komercyjne, w większości apliakcja taka pracuje 'poza' windowsami )
- możesz napisać driver kernelowy - to da większą stabilność (ale nie pewność ).
Najłatwiej jest jednak dodać coś na zewnętrznym małym procesorze, choć jak się przyłożyć to i driver kernelowy da radę ( no bo w końcu Mach działa )
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Jakie to dodatki?jarekk pisze:są dodatki do windowsów które dają możliwość uruchamiania apliakcji real-time
Nigdy nie pisałem programów w trybie jądra, nie wiem zupełnie jak to się robijarekk pisze:możesz napisać driver kernelowy

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Dodatki są bardzo komercyjne ( drogie i nietypowe ).
A drajwer kernelowy - to spora sprawa.
Obejrz http://www.internals.com/
a tam 'winio' - da ci to obraz na co się mierzysz
Mozesz szukać pod hasłem Windows DDK
A drajwer kernelowy - to spora sprawa.
Obejrz http://www.internals.com/
a tam 'winio' - da ci to obraz na co się mierzysz
Mozesz szukać pod hasłem Windows DDK