Predkosc frezowania

Rozmowy dotyczące oprogramowania sterującego maszynami CNC i sterowników CNC obrabiarek numerycznych

Autor tematu
kak
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Predkosc frezowania

Post napisał: kak » 26 maja 2009, 00:18

Witam

Jestem dosc poczatkujacy w tym fachu i mam klopot.

Nie bardzo mam kontrole nad predkoscia frezowania.
Gdzie takie cos sie ustawia, bo ja widze ze az w trzech miejscach sa rózne ustawienia.
W programie CAM, w ustawieniach mojego frezu i w Machu3 mozna predkosc ustawic, tylko które ustawienia beda uzywane na sam koniec do frezowania?

Ja na razie robie próby w styropianie i czasami sie dziwie ze az tak szybko idzie. Jakbym wszedl w jakis metal albo nawet w drewno z taka predkoscia to nieciekawie by bylo.

Dzisiej po wygenerowaniu i wczytaniu G kodu do Macha, lampka "Override" przy feedrate migala.
Czy to znaczy ze silniki sie krecily szybciej niz sa ustawione w Machu/Motor tuning?

Adam

Tagi:

krzysiekgrab
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Post napisał: krzysiekgrab » 26 maja 2009, 08:42

dokładnie przekroczenie zapala się gdy chcemy pracować z prędkościami większymi niż zostały zdefinowane w motortuning

[ Dodano: 2009-05-26, 09:03 ]
W gkodzie parametr F okrela prędkość pracy. W motortuning określamy maksymalną prędkość z jaką może pracować maszyna. G-kod G0 odnosi się do tej prędkości.
„Jeżeli nie znasz portu do którego płyniesz,
to żadne wiatry nie będą Ci sprzyjać”

Programowanie sterowników PLC Fatek, HMI Weintek, sterowniki maszyn CNC, Mach3;

Autor tematu
kak
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: kak » 26 maja 2009, 12:58

Dzieki za odpowiedz.

Program CAM tez pyta jaka predkoscia chcemy obrabiac.
W ustawieniach narzedzia tez pisze jakimi predkosciami co ma robic.

Czyli Mach3 moze przekroczyc ustawiona w nim maksymalna predkosc? Troche to dziwne.
Mi kiedys ktos napisal ze mam ustawic silniki zwiekszajac powoli ich predkosc az zaczna sie dziwnie zachowywac i zmniejszyc ja troche na koniec.
Czyli sa ustawione na maxa, ale Mach mimo wszystko moze ta wartosc przekroczyc?

Wczorej przy próbie wszystkie silniki mi kroki pogubily. Feedrate byla 3600 mimo ze Motortuning jest 1500 ustawiony.
Najpierw silniki zaburczaly a potem zaczely obrabiac w innym miejscu i na innej glebokosci. Chcialem frezowac kolo a skonczylo sie prawie prawie 5cioma kolami olimpijskimi.

Adam

krzysiekgrab

Post napisał: krzysiekgrab » 26 maja 2009, 13:47

Dokładnie
kak pisze:Mi kiedys ktos napisal ze mam ustawic silniki zwiekszajac powoli ich predkosc az zaczna sie dziwnie zachowywac i zmniejszyc ja troche na koniec.
Dokładnie tak należy robić. Przy tworzeniu g-kodu należy pamiętać o tym aby tej prędkości nie przekroczyć, ponieważ będą działy się podobne rzeczy jak opisałeś to w swoim poście( zamiast koła wyszło 5 :)). W trakcie pracy możemy an bieżąco zmieniać prędkość(posuw). Jak masz G1 wówczas możesz przekraczać prędkość ustawianą w motortuning. Zapali się override(przekroczenie). Natoiast przy G0 nie można regulować prędkości do góry(powyżej tej z motortuning) w dół jak najbardziej.
„Jeżeli nie znasz portu do którego płyniesz,
to żadne wiatry nie będą Ci sprzyjać”

Programowanie sterowników PLC Fatek, HMI Weintek, sterowniki maszyn CNC, Mach3;

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne Dyskusje na Temat Systemów Sterowania CNC”