Witam
Jaki należy użyć postprocesor we FreeCAD dla frezarki Two Trees TTC450 Pro. Próbowałem grbl, ale po załadowaniu do maszyny wyświetla błędy w gcode. Do obsługi maszyny używam program Candle dostarczany przez producenta frezarki. Na przykładowym pliku, który jest na dołączonej karcie działa ok. Nie zapisałem tych błędów. Zrobię fotkę jak będę przy maszynie. Chciałem się dowiedzieć jakiego postprocesora używać we FreeCAD?
Postprocesor dla Two Trees TTC450 Pro
Jaki postprocesor we FreeCAD dla frezarki Two Trees TTC450 Pro
-
Bandito
- Specjalista poziom 1 (min. 100)

- Posty w temacie: 2
Re: Postprocesor dla Two Trees TTC450 Pro
Postprocesor grbl.
Skoro tu masz lipny postprocesor, najprościej skopiować początak i koniec programu - z programu działającego.
Skoro tu masz lipny postprocesor, najprościej skopiować początak i koniec programu - z programu działającego.
-
kosta
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)

- Posty w temacie: 4
Sprawdziłem jeszcze raz projekt. Nie zadałem posuwu i prędkości wrzeciona dlatego się wykrzaczało, choc błąd na to nie wskazywał. Dzięki za podpowiedzi.
Teraz działanie frezarki rozpoczyna się prawidłowo, czyli realizuje zadania z jednym ALE:
- rozpoczyna frezowanie nie na materiale tylko na wysokości 3.5mm nad materiałem i schodzi o te 3.5mm czyli kończy pierwszy otwór tuż nad materiałem.
Posiadam frezarkę Two Trees TTC450 Pro.
Projekt wykonałem we FreeCAD oraz użyłem modułu CAM z tego programu.
Na początku używam strategii Helix w celu frezowania otworów - Ustawienia mam takie:

Grubość materiału (Pad) jest ustawiona na 3.5mm.
Przed załadowaniem do maszyny g-code zadaję pomiar wysokości narzędzia i home osi XY.
Czy jeszcze coś trzeba ustawić aby od zadanej wysokości (3.5mm) zaczęła frezować?
Teraz działanie frezarki rozpoczyna się prawidłowo, czyli realizuje zadania z jednym ALE:
- rozpoczyna frezowanie nie na materiale tylko na wysokości 3.5mm nad materiałem i schodzi o te 3.5mm czyli kończy pierwszy otwór tuż nad materiałem.
Posiadam frezarkę Two Trees TTC450 Pro.
Projekt wykonałem we FreeCAD oraz użyłem modułu CAM z tego programu.
Na początku używam strategii Helix w celu frezowania otworów - Ustawienia mam takie:

Grubość materiału (Pad) jest ustawiona na 3.5mm.
Przed załadowaniem do maszyny g-code zadaję pomiar wysokości narzędzia i home osi XY.
Czy jeszcze coś trzeba ustawić aby od zadanej wysokości (3.5mm) zaczęła frezować?
-
Bandito
- Specjalista poziom 1 (min. 100)

- Posty w temacie: 2
Nie znam się na freecad, ale wydaje mi się, że "głębokość końcowa" powinna tu być ujemna, jeśli bazę masz na górze detalu.
Dodane 13 minuty 32 sekundy:
Wygląda, jakby freecad ustawił bazę na dole detalu, a Ty na maszynie złapałeś górną płaszczyznę?
Dodane 13 minuty 32 sekundy:
Wygląda, jakby freecad ustawił bazę na dole detalu, a Ty na maszynie złapałeś górną płaszczyznę?
-
kosta
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)

- Posty w temacie: 4
Bandito miałeś rację. Grubość końcową ustawiłem ujemną, a początkową 0. I jest ok.
Dziękuję wszystkim za pomoc.
Dziękuję wszystkim za pomoc.