rgawerka laserowa GRBL szarpie po zmianie płyty głównej

Rozmowy dotyczące oprogramowania sterującego maszynami CNC i sterowników CNC obrabiarek numerycznych

Autor tematu
krn78
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

rgawerka laserowa GRBL szarpie po zmianie płyty głównej

Post napisał: krn78 » 11 gru 2023, 15:11

Od jakiegoś czasu jestem właścicielem grawerki laserowej opartej na płytce, na której siedzi Atmega 328.
Niedawno zamarzyło mi się, aby grawerować za pomocą dynamicznie zmienianej mocy lasera. LaserGRBL informował mnie, że potrzebuję GRBL 1.1. Na płytce znajduje się taki napis, ale przy próbie wgrania obrazka pojawia się okno z ostrzeżeniem (wymagane GRBL 1.1), i program wraca do trybu statycznego.
Kupiłem Chinach płytę sterującą Lynee (przykładowy link tutaj: https://www.lunyeecnc.com/products/grbl ... ng-machine).
Po uruchomieniu na płycie mruga (z częstotliwością mniej więcej 1Hz) dioda oznaczona jako 12V. Problem w tym, że po zmianie płyty maszyna zaczęła strasznie szarpać (nawet przy ręcznym przesuwie) zgodnie z mruganiem diody.
Zasilacz, jaki zasila płytę daje napięcie 12V/2,5A.
Czy to możliwe, że płyta wykrywa zbyt niską wydajność prądową i w efekcie nie pozwala na poprawną pracę urządzenia (wymagania mówią o 12V/5A)?
Na poprzedniej płycie urządzenie pracowało poprawnie nawet przy słabszym (2A) zasilaczu.

Dodane 57 minuty 5 sekundy:
Rozwiązałem problem.
Okazało się, że rzeczywiście wina leżała po stronie zasilania. Teraz urządzenie pracuje bardzo płynnie. Proszę o zamknięcie tematu.

Wróć do „Ogólne Dyskusje na Temat Systemów Sterowania CNC”