Gwint stożkowy
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Gwint stożkowy
Czy ktoś ma pomysł jak wyfrezować gwint stożkowy? W jakim "camie" można wygenerować kod do takiej operacji. Niestety Mach nie oferuje jakiej opcji, a zdarzyło mi się takie zamówienie. No i mam zong 

Tagi:
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Re: Gwint stożkowy
Wytoczyć można , ale z frezowaniem jest problem.margor pisze:Czy ktoś ma pomysł jak wyfrezować gwint stożkowy?...

Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Kontakt:
Napisz jaki skok, czy zmienny, jaka srednica gora-dol. Jak masz opisany ten stozek?
Moze masz narysowana krzywa?
Jaka masz maszyne/sterowanie, moze masz 4 oś?
Kiedys z palaca pisalem programy na frezowanie gwintow na haasy
Moze pomoge.
[ Dodano: 2010-12-20, 18:23 ]
Z tego co dostalem na pw.
Do frezowania gwintow uzywalem 2 typow narzedzi.
Do frezowania gwintu prostego - grzebien(kilka zwojow), frez (moze byc z wymienna plytka), z nadanym skokiem.
Do frezowania stozkowych tylko z jednym skokiem (moze byc kilka zebow), mala srednica trzpienia.
Frezowanie gwinut prawego wewnetrznego zawsze zaczynam od spodu otworu, wjazd po łuku i przy grzebieniu wystarcza 3-4 petle do góry, w zaleznosci od liczby zwojow.
Czemu od spodu? Bo otwor powienien byc obrabiany w kierunku CCW, a przy prawych obrotach i prawym narzedziu, tylko frezowanie od dolu daje efekty.
Przy pisaniu programu z palca, najwygodniej uzywac wartosci przyrostowych.
Ja to robilem na kilka sposobow(dla kolegi WZOR- nie uzywalem VQC, ale to co mi napisales to w dokladnie ten sam sposob)
Ruch wgłębny śrubowy (frezowanie gwintów)
G00 Z100.;
X0 Y30.;
Z1;
G01 Z0 F100.;
G02 X0 Y30. Z-1 I0 J30. F300
Z-2. I0 J30.
Z-3. I0 J30.
Z-4. I0 J30.
G00 Z25.;
lub;
Ruch wgłębny śrubowy, zadawanie przyrostowe, L-liczba przejść. X0Y0 bo zadawanie przyrostowe. Po skończeniu włączyć G90!
G00 Z100.;
X0 Y30.;
Z1.;
G01 Z0 F100.;
G91 G02 X0 Y0 Z-1. I0 J-30. F300. L4;
G90 G00 Z25.;
Te dwa przyklady idealnie nadaja sie do uzywania kompensacji.
Musza byc uzyte wartosci I i J.
Natomiast jesli nie bedziemy chcieli uzywac kompensacji to ja tez robilem na R-ach.
Jeszcze wykorzystywalem wywolanie podprogramu z petla, w ktorej mialem wartosci porzyrostowe.
Natomiast sam stozek(nie pamietam dokladnie parametrow uzytych w maszynie, a teraz nie mam do tej maszyny dostepu), przyjmijmy, ze mamy punkt startowy w (x,y,z)
(0, 50, 0), i punkt koncowy (x0, y-50, z 50), odleglosc od srodka (I0, J-50), inkrementacja albo dekrementacja promienia (powiedzmy parametr Q, zmniejszajac stozek ku gorze, bedzie Q-5., nastepny parametr inkrementacja albo dekrementacja wysokosci, powiedzmy parametr K5. No i liczba obrotow L5.
Czyli robimy zapis:
G90 G02 X0. Y-50. Z50. I0. J-50. K5. Q-5. L5;
Nie pamietam, czy w trakcie wykonywania komendy, maszyna jest w trakcie cyklu i przerwanie jest mozliwe tylko po skonczeniu, tak jak np gwintowanie.
Jesli by sie cos dzialo w trakcie frezowania, takim narzedzien nie wyjedziemy do gory przy zatrzymaniu, wiec UWAGA.
Ten przyklad oczywiscie tylko pokazuje jak sie to robilo. Do tego MUSI byc dodany wjazd i wyjazd najlepiej po łukach. Powinna byz rowniez uzyta kompensacja i wczesniej zrobiony stozek na MINOR DIAMETER przy wewnetrznym gwincie, a przy zew na MAJOR DIA.
Najlepiej robic stozki wewnetrzne od malej srednicy na dole, ku gorze i duzej srednicy.
Wtedy widac narzedzie.
Aha przyklad powyze jest w absolutnych, ale mozna zrobi jak najbardziej w przyrostowych.
http://www.urpol.com.pl/118,Frezy_do_gwintu.html
Do stozkow tylko te z jednym zwojem
Przy takim frezie, glebokosc frezowanego gwintu trzeba powiekszyc o conajmniej polowe wysokosci ząbka. Nie nalezy uzywac sondy pomiarowej do uzyskania srednicy lub ewentualnie maszyna powinna miec orientacje wrzeciona i sprawdzac co 120 stopni i przy dlugosci nalezy miec ten zapas na wejscie gwintu.
Moze masz narysowana krzywa?
Jaka masz maszyne/sterowanie, moze masz 4 oś?
Kiedys z palaca pisalem programy na frezowanie gwintow na haasy
Moze pomoge.
[ Dodano: 2010-12-20, 18:23 ]
Z tego co dostalem na pw.
Do frezowania gwintow uzywalem 2 typow narzedzi.
Do frezowania gwintu prostego - grzebien(kilka zwojow), frez (moze byc z wymienna plytka), z nadanym skokiem.
Do frezowania stozkowych tylko z jednym skokiem (moze byc kilka zebow), mala srednica trzpienia.
Frezowanie gwinut prawego wewnetrznego zawsze zaczynam od spodu otworu, wjazd po łuku i przy grzebieniu wystarcza 3-4 petle do góry, w zaleznosci od liczby zwojow.
Czemu od spodu? Bo otwor powienien byc obrabiany w kierunku CCW, a przy prawych obrotach i prawym narzedziu, tylko frezowanie od dolu daje efekty.
Przy pisaniu programu z palca, najwygodniej uzywac wartosci przyrostowych.
Ja to robilem na kilka sposobow(dla kolegi WZOR- nie uzywalem VQC, ale to co mi napisales to w dokladnie ten sam sposob)
Ruch wgłębny śrubowy (frezowanie gwintów)
G00 Z100.;
X0 Y30.;
Z1;
G01 Z0 F100.;
G02 X0 Y30. Z-1 I0 J30. F300
Z-2. I0 J30.
Z-3. I0 J30.
Z-4. I0 J30.
G00 Z25.;
lub;
Ruch wgłębny śrubowy, zadawanie przyrostowe, L-liczba przejść. X0Y0 bo zadawanie przyrostowe. Po skończeniu włączyć G90!
G00 Z100.;
X0 Y30.;
Z1.;
G01 Z0 F100.;
G91 G02 X0 Y0 Z-1. I0 J-30. F300. L4;
G90 G00 Z25.;
Te dwa przyklady idealnie nadaja sie do uzywania kompensacji.
Musza byc uzyte wartosci I i J.
Natomiast jesli nie bedziemy chcieli uzywac kompensacji to ja tez robilem na R-ach.
Jeszcze wykorzystywalem wywolanie podprogramu z petla, w ktorej mialem wartosci porzyrostowe.
Natomiast sam stozek(nie pamietam dokladnie parametrow uzytych w maszynie, a teraz nie mam do tej maszyny dostepu), przyjmijmy, ze mamy punkt startowy w (x,y,z)
(0, 50, 0), i punkt koncowy (x0, y-50, z 50), odleglosc od srodka (I0, J-50), inkrementacja albo dekrementacja promienia (powiedzmy parametr Q, zmniejszajac stozek ku gorze, bedzie Q-5., nastepny parametr inkrementacja albo dekrementacja wysokosci, powiedzmy parametr K5. No i liczba obrotow L5.
Czyli robimy zapis:
G90 G02 X0. Y-50. Z50. I0. J-50. K5. Q-5. L5;
Nie pamietam, czy w trakcie wykonywania komendy, maszyna jest w trakcie cyklu i przerwanie jest mozliwe tylko po skonczeniu, tak jak np gwintowanie.
Jesli by sie cos dzialo w trakcie frezowania, takim narzedzien nie wyjedziemy do gory przy zatrzymaniu, wiec UWAGA.
Ten przyklad oczywiscie tylko pokazuje jak sie to robilo. Do tego MUSI byc dodany wjazd i wyjazd najlepiej po łukach. Powinna byz rowniez uzyta kompensacja i wczesniej zrobiony stozek na MINOR DIAMETER przy wewnetrznym gwincie, a przy zew na MAJOR DIA.
Najlepiej robic stozki wewnetrzne od malej srednicy na dole, ku gorze i duzej srednicy.
Wtedy widac narzedzie.
Aha przyklad powyze jest w absolutnych, ale mozna zrobi jak najbardziej w przyrostowych.
http://www.urpol.com.pl/118,Frezy_do_gwintu.html
Do stozkow tylko te z jednym zwojem
Przy takim frezie, glebokosc frezowanego gwintu trzeba powiekszyc o conajmniej polowe wysokosci ząbka. Nie nalezy uzywac sondy pomiarowej do uzyskania srednicy lub ewentualnie maszyna powinna miec orientacje wrzeciona i sprawdzac co 120 stopni i przy dlugosci nalezy miec ten zapas na wejscie gwintu.
Kazde parametry sa idealne, czasami tylko narzedzia sa malo wytrzymale 
Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe

Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe