jakim programem można robić wizerunki w kamieniu
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 36
- Kontakt:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 25
- Kontakt:
sam nie znam szczegółów, ja się chwalę programem/kontrolerem USB a nie głowicą z elektroniką sterującą które są firmy PYFFEL - jako ciekawostkę dodam, że nawet ich na oczy nie widziałem...jama777 pisze:Bardzo ładnie, ale szczegóły techniczne to i tak wielka tajemnica w związku z tym można to nazwać ciekawostką.
chciałem również podziękować Rakusiowi i p.Leszkowi Włodarczykowi za udostępnienie fotki, która idealnie się nadaje jako "pokazówka" ... w 100% macie rację że jedne fotki się nadają a inne nie...
-
- Kontakt:
-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 4
wow właśnie z kolegą elektronikiem bawimy się tą opcją kucia... na silniczku cienkopis, kumpel podoklejał kilka elementów i na jego maszynce (paski) zapindala jak głupie... muszę nagrać filmik... mam pytanie do autora, które ułatwiło by wszystkim życie. Czy mógłbyś wyprowadzić "poludzkie" sygnały step/dir dla silnika kującego ?
[ Dodano: 2011-04-11, 21:38 ]
widziałem niedawno fabryczną maszynkę, nie polską/nie starą ale nie pamiętam jakiej firmy i powiem, że się chowa do tego co robi maszynka z filmu - ona prędkością dorównuje słabszym laserom a to tylko mechaniczne "stuk-puk"
GRATULUJĘ bardzo dobrze wykonanej roboty
[ Dodano: 2011-04-11, 21:38 ]
widziałem niedawno fabryczną maszynkę, nie polską/nie starą ale nie pamiętam jakiej firmy i powiem, że się chowa do tego co robi maszynka z filmu - ona prędkością dorównuje słabszym laserom a to tylko mechaniczne "stuk-puk"
GRATULUJĘ bardzo dobrze wykonanej roboty
-
- Kontakt:
Temat kucia powrócił w moim wykonaniu. Zrobiłem moją wersję głowicy kującej. Jest podłączana do mojej frezarki LYNX OTTER-1 jako czwarta oś [A] i podczepiana do kosza osi Y.
Tak wygląda:
A takie efekty daje:
Efekt kucia w marmurze
Efekt kucia w granicie
Słabo trochę przygotowałem to zdjęcie. Postaram się poprosić mojego klienta, żeby podesłał trochę prac, jak tylko je zrobi.
Oto link do filmu:
Tak wygląda:

A takie efekty daje:

Efekt kucia w marmurze

Efekt kucia w granicie
Słabo trochę przygotowałem to zdjęcie. Postaram się poprosić mojego klienta, żeby podesłał trochę prac, jak tylko je zrobi.
Oto link do filmu:
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 20
Jak głowica jest pozycjonowana przed rozpoczęciem kucia?
Czy jest krańcówka do ustalania kąta startowego dla tej osi?
Pytam o to gdyż zastanawiam się nad możliwością wyeliminowania rolki. Czy gdyby badać oscyloskopem uzwojenia silnika widać to, że materiał stawia opór? Pewnie tak - elektronikę "czującą" ma przecież ezi-servo. Może dałoby się zbudować taką głowicę kującą, która bez potrzeby podpierania się na rolce sama "poczuje", w którym miejscu jest materiał i dobierze odpowiedni ruch kucia?
Czy jest krańcówka do ustalania kąta startowego dla tej osi?
Pytam o to gdyż zastanawiam się nad możliwością wyeliminowania rolki. Czy gdyby badać oscyloskopem uzwojenia silnika widać to, że materiał stawia opór? Pewnie tak - elektronikę "czującą" ma przecież ezi-servo. Może dałoby się zbudować taką głowicę kującą, która bez potrzeby podpierania się na rolce sama "poczuje", w którym miejscu jest materiał i dobierze odpowiedni ruch kucia?
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
-
- Kontakt:
Pewnie by się dało, ale dzięki takiemu rozwiązaniu eliminujesz drobne niedokładności w "grubości" kamienia (czy innego materiału).
Tak naprawdę pozycjonowanie głowicy nie jest żadnym problemem, skoro mamy oś Y i dodatkowo czujnik narzędzia (to dla leniwych). Ustawienie głowicy do kucia trwa kilkanaście sekund.
Daleko bardziej problematyczne jest właściwe przygotowanie pliku do kucia.
Tak naprawdę pozycjonowanie głowicy nie jest żadnym problemem, skoro mamy oś Y i dodatkowo czujnik narzędzia (to dla leniwych). Ustawienie głowicy do kucia trwa kilkanaście sekund.
Daleko bardziej problematyczne jest właściwe przygotowanie pliku do kucia.
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 20
Jasne, że to chwila moment, ale fajnie byłoby gdyby sterownik dziobaka miał zmysł czucia.
Myślę, że na forum amatorskim można o takich rzeczach wspólnie pomarzyć, bo a nuż ktoś pomysł podchwyci i biznes na tym zrobi.
Trzeba zadbać o dobrą wizualizację. Moim zdaniem w waszych programach brakuje jednego parametru - rzeczywistej wielkości plamki po wykuciu. "Średnica" rysowanego punktu powinna być regulowana i dobierana dla danego materiału tak aby to co na ekranie było zbliżone do tego co w rzeczywistości. Może to być na przykład montaż z dwóch bitmap (można dla klientów zbudować bazę materiałów w bitmapach). Tło - bitmapa ze zdjęcia fragmentu materiału, punkt - kółko z drugiej bitmapy koloru plamek i to nakładane na siebie w dużej rozdzielczości zgodnie z parametrami przetwarzania bitmapy na punkty. Klient powinien mieć możliwość wyboru zastawu bitmap zgodnych z kutym materiałem, ustawieniem "średnicy"-siły wykuwania i na bazie tego dobierać pozostałe parametry.

I tu dużą rolę odgrywa sposób prezentacji grafiki w programie. Jest tylko punkcik uderzenia i klientowi trudno wyczuć co wyjdzie w materiale.Piotr Rakowski pisze:problematyczne jest właściwe przygotowanie pliku do kucia.
Trzeba zadbać o dobrą wizualizację. Moim zdaniem w waszych programach brakuje jednego parametru - rzeczywistej wielkości plamki po wykuciu. "Średnica" rysowanego punktu powinna być regulowana i dobierana dla danego materiału tak aby to co na ekranie było zbliżone do tego co w rzeczywistości. Może to być na przykład montaż z dwóch bitmap (można dla klientów zbudować bazę materiałów w bitmapach). Tło - bitmapa ze zdjęcia fragmentu materiału, punkt - kółko z drugiej bitmapy koloru plamek i to nakładane na siebie w dużej rozdzielczości zgodnie z parametrami przetwarzania bitmapy na punkty. Klient powinien mieć możliwość wyboru zastawu bitmap zgodnych z kutym materiałem, ustawieniem "średnicy"-siły wykuwania i na bazie tego dobierać pozostałe parametry.
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ