NOWY PROGRAM STERUJĄCY !!!
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 5
Najpierw trzeba sie zastanowic nad systemem. Dos juz raczej nikt nie chce. Pozostaje windows. Do komunikacji pozostaje wlasciwie tylko usb. LPT jest za wolne. Dlatego jest potrzebny kontroler i trzeba sie znac dobrze na elektronice. Drugi punkt to jest sam program. Program sterujacy musi miec juz w pierwsze wersji wiele funkcji. To jest praca na wiele lat.
Dalsze informacje na ten temat znajdziesz tu
www.boenigk-electronics.com
Pozdrawiam
Dalsze informacje na ten temat znajdziesz tu
www.boenigk-electronics.com
Pozdrawiam
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 4
Analizowalem program z podanej wyzej strony i napotkalem pare bledow.
Po obrocie załadowanego rysunku *.plt np o kat 15 stopni i wprowadzeniu korekty średnicy freza i noża obrotowego ruch wygląda jak na rysunku...
. Narzędzie przygotowane jest do jakiś dziwnych ruchów - trudno to opisać zobaczcie sami.
A ogólnie programik super tylko troszke drogi i rozumiem, że współpracuje on wyłącznie z Pana sterownikiem.
pozdrawiam
Po obrocie załadowanego rysunku *.plt np o kat 15 stopni i wprowadzeniu korekty średnicy freza i noża obrotowego ruch wygląda jak na rysunku...

A ogólnie programik super tylko troszke drogi i rozumiem, że współpracuje on wyłącznie z Pana sterownikiem.
pozdrawiam
- Załączniki
-
- bez.jpg (39.14 KiB) Przejrzano 2128 razy
Ostatnio zmieniony 06 lip 2005, 00:50 przez john_ds14, łącznie zmieniany 1 raz.
john
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 5
Tu wybral Pan pewnie program w wersji 3.0. Jest to wersja testowa i ma z pewnoscia jeszcze bledy. Aby program przeliczyl lepiej trzeba zmienic faktor wygladzania na wyzsza wartosc na przyklad 40.
Korektura srednicy narzedzi wymaga jeszcze dopracowania.
Pozdrowienia
[ Dodano: 2005-07-06, 00:52 ]
Co do strownika to nie ma innej rady. Kazdy program ma swoj sterownik. Pozniej dojdzie mozliwosc programowania wlasnych programow na ten sterownik. To znaczy do sterownika bedzie bibliotheka dll.
Pozdrowienia
Korektura srednicy narzedzi wymaga jeszcze dopracowania.
Pozdrowienia
[ Dodano: 2005-07-06, 00:52 ]
Co do strownika to nie ma innej rady. Kazdy program ma swoj sterownik. Pozniej dojdzie mozliwosc programowania wlasnych programow na ten sterownik. To znaczy do sterownika bedzie bibliotheka dll.
Pozdrowienia
-
- Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 1
Witam.
Bardzo podoba mi się pomysł napisania programu do sterowania CNC.
Ja w tej chwili "bawię" sie na mach2, ale nie mogę podzielić zachwytu kolegów, że mach jest np przejżysty, to poprostu gąszcz przycisków, opisów i kontrolek, co nie oznacza że jest programem złym,bo spełnia swoje funkcje wyśmienicie, można się przyzwyczaić. Znajcznie bardziej przejżysty jest moim zdaniem KCam i właśnie taki interfejs bym proponował. Przejżysty, z dużym obszarem graficznym.
Życzę powodzenia w budowaniu programu.
pzdr
Bardzo podoba mi się pomysł napisania programu do sterowania CNC.
Ja w tej chwili "bawię" sie na mach2, ale nie mogę podzielić zachwytu kolegów, że mach jest np przejżysty, to poprostu gąszcz przycisków, opisów i kontrolek, co nie oznacza że jest programem złym,bo spełnia swoje funkcje wyśmienicie, można się przyzwyczaić. Znajcznie bardziej przejżysty jest moim zdaniem KCam i właśnie taki interfejs bym proponował. Przejżysty, z dużym obszarem graficznym.
Życzę powodzenia w budowaniu programu.
pzdr