Wydaje mi sie (ale moge sie mylic), ze nie mozna pominac portu 1 w konfiguracji Macha.
Ja bym zrobil tak: Z zainstalowanym portem na PCI ustawilbym port 1, a port 2 wylaczony.
Wydaje mi sie ze tutaj tkwi problem. Rowniez w Motor Outputs, trzeba zmienia nr portu na 1.
Osobiscie robilem proby z LPT na PCI (NetNos) i wszystko dzialalo ok.
pzdr
Piotr
Problem z uruchomieniem Mach3 na dodatkowym kontrolerze LPT
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 7
- Kontakt:
W tej chwili właśnie tak mam to ustawione.muskiel pisze:Wydaje mi sie (ale moge sie mylic), ze nie mozna pominac portu 1 w konfiguracji Macha.
Ja bym zrobil tak: Z zainstalowanym portem na PCI ustawilbym port 1, a port 2 wylaczony.
Wydaje mi sie ze tutaj tkwi problem. Rowniez w Motor Outputs, trzeba zmienia nr portu na 1.
Osobiscie robilem proby z LPT na PCI (NetNos) i wszystko dzialalo ok.
pzdr
Piotr

EDIT:
Ostatecznie się poddałem i odpaliłem starego kompa, który będzie pracował tylko w roli kompa do CNC. Wprawdzie nie mam jeszcze silników i całej mechaniki, ale pobawiłem się trochę z podłączoną płytą główną z krańcówkami i e-stop. Niby wszystko działa, ale z tego, co widzę, nie są załączane przekaźniki urządzeń wyjściowych. Diody się zapalają/gasną, a przekaźniki ani rusz. I chyba sprawdzi się tutaj stare porzekadło, że skąpy płaci dwa razy

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
a czy czasem niemasz szpilek by podpiąc tylko plt na śledziu?
w biosie powinieneś zostawić pierwszy port lpt a w machu wpisać adresy kolejnego lpt pomijając ten pierwszy dziwne że masz problemy z kompem
czy możesz podac oznaczenie płyty głównej?
w biosie powinieneś zostawić pierwszy port lpt a w machu wpisać adresy kolejnego lpt pomijając ten pierwszy dziwne że masz problemy z kompem
[b]MACH3 cnc[/b]Tworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inne[b]EKRANY dla firm producentów maszyn[/b] Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 708 196 Tomek Komor [email protected]
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 7
- Kontakt:
Niestety - na płycie mam tylko miejsca lutownicze pod to standardowe gniazdo LPT, a szpilek pod dodatkowe nie przewidzieli. Płyta to ECS GeForce6100SM-M.k-m-r1 pisze:a czy czasem niemasz szpilek by podpiąc tylko plt na śledziu?
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 1
Jak się historia zakończyła?
Mam podobny problem, płyta SSK-MB2.
Próby na 4 kompach i okazuje się, że porty LPT wszędzie dziwnie pracują: tylko jeden silnik chodzi (krokówka), 2 krańcówki.
Drukarki na tych protach chodzą dobrze.
Mam karte PCI LPT i jest jeszcze gorzej: po zadziałąniu krańcówki zaczyna kręcić się 1 silnik (nieregularnie), E-stop też to samo powoduje w ogóle dziwne rzeczy sie dzieją, enable tylko raz zadziała,
Wydaje mi się, że złe sterowniki do karty są złe, albo płytę SSK mam zepsutą.
Mam pytanie: czy dobrze ustawiam nazwę portu z karty PCI?
LPT3 > Zasoby > Zakres We/Wy > CC00 - CC07
Zatem w Machu ustawiam 0xCC00. Czy dobrze? Czy czasem nie powinien być jakiś inny skrócony zapis 0xC00?
W Biosie ustawienia LPT do wyboru: SPP, ECP, EPP
Mam podobny problem, płyta SSK-MB2.
Próby na 4 kompach i okazuje się, że porty LPT wszędzie dziwnie pracują: tylko jeden silnik chodzi (krokówka), 2 krańcówki.
Drukarki na tych protach chodzą dobrze.
Mam karte PCI LPT i jest jeszcze gorzej: po zadziałąniu krańcówki zaczyna kręcić się 1 silnik (nieregularnie), E-stop też to samo powoduje w ogóle dziwne rzeczy sie dzieją, enable tylko raz zadziała,
Wydaje mi się, że złe sterowniki do karty są złe, albo płytę SSK mam zepsutą.
Mam pytanie: czy dobrze ustawiam nazwę portu z karty PCI?
LPT3 > Zasoby > Zakres We/Wy > CC00 - CC07
Zatem w Machu ustawiam 0xCC00. Czy dobrze? Czy czasem nie powinien być jakiś inny skrócony zapis 0xC00?
W Biosie ustawienia LPT do wyboru: SPP, ECP, EPP