zwiększenie prędkości posuwu na łukach megaplot xmd32

Rozmowy dotyczące oprogramowania sterującego maszynami CNC i sterowników CNC obrabiarek numerycznych

mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: mc2kwacz » 03 paź 2013, 22:27

Nic nie wyrzeźbisz z XMD na ich oryginalnym sterowniku, zapomnij.
Przez 2 lata molestowania nie doczekałem się reakcji na proste potrzeby, w stylu zmiana prędkości wrzeciona kodem w trakcie pracy, mimo że sam interfejs to umożliwia. Potem odpuściłem. Choć to ode mnie dowiedzieli się, że blender umożliwia konwersję do płatnego Rhino, to nic mi nie pomogło w kwestii współpracy, na której powinno im w sumie zależeć. W ciągu 3 lat jedyne co realnie się zmieniło w sofcie, to możliwość odjechania po pracy wrzecionem do punktu innego niż lewy dolny róg pracy!
faktycznie, w ostatnim firmware płyty nieco poprawiła się prędkość pracy na łukach. Mam taki sterownik zbędny. Z zamontowanym dodatkowo interfejsem do sterowania przez LAN (USB też jest), i mogę Ci opchnąć za skromne 100złociszy + KP. Odkręcisz 2 śrubki, wymienisz płytkę i będziesz miał lepiej na łukach + sterowanie przez LAN. Ale na cuda nie licz. Jeśli chcesz mieć lepiej faktycznie, to musisz pozbyć się tego sterownika i zamontować w to miejsce PikoCNC. Przy okazji poprawisz okablowanie, które jest do d..y zrobione.

P.S. Dla informacji czytających: soft Megaplotu jedyne co oferuje w kwestii zarządzania posuwami, to zmianę prędkości przejazdowej i roboczej oraz opuszczania Z-ki do materiału. WSZYSTKO poza tym jest na stałe zaszyte i niejawne.

P.S.2 Jeśli krzywa składa się de facto z odcinków, to tylko minimalny wpływ to powinno mieć przy poprawnie napisanym sofcie na prędkość cięcia. Chyba że te odcinki są faktycznie ultrakrótkie i jest ich multum. Wtedy pecet po prostu może nie nadążyć wysyłać danych do sterownika.

Tagi:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne Dyskusje na Temat Systemów Sterowania CNC”