bryła obrotowa
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 5
bryła obrotowa
Witam. Od trzech dni mam mastercam'a wiec nie bardzo wiem jak zrobic aby w tej byle frezować obrotowo kanałek śrubowy. W edge cam'ie jest funkcja "obrotowa" tu zaś nigdzie czegoś podobnego nie widzę. Proszę o pomoc.
Bryłę narysowałem w Solid Edge'u ST4, w MC X5 jaki posiadam jeszcze nie umiem.
Albo może w jakiś inny sposób sie to robi, tak aby same kanałki zrobić.
Bryłę narysowałem w Solid Edge'u ST4, w MC X5 jaki posiadam jeszcze nie umiem.
Albo może w jakiś inny sposób sie to robi, tak aby same kanałki zrobić.
- Załączniki
-
- ukladacz.rar
- (261.98 KiB) Pobrany 191 razy
Tagi:
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 4
Witam.Tak na początek modele części do mastercam x ,dobrze jak by były w formacie .iges,łatwiej tworzy się geometrie.
Co to twojego przykładu,to jest jedna z metod: tworzysz scieżke dla narzędzi dolna krawędz każdego z rowków,następnie :toolpath,multiaxis,curve 5 axis.
W opcjach :curve type wybiersz scieżke dla pierwszego obrotu,compensation :computer,tu ustwiasz także offset narzedzi,nastenie dla tool axis controle :wybierasz "to point" i wskazujesz srodek swoje czesci,który musi pokrwyac się z punktem zerowym detalu.
Dokładam rozwiązanie,tak na początek pracy z mastercam to raczej troszkę trudne ale to moje zdanie.
Co to twojego przykładu,to jest jedna z metod: tworzysz scieżke dla narzędzi dolna krawędz każdego z rowków,następnie :toolpath,multiaxis,curve 5 axis.
W opcjach :curve type wybiersz scieżke dla pierwszego obrotu,compensation :computer,tu ustwiasz także offset narzedzi,nastenie dla tool axis controle :wybierasz "to point" i wskazujesz srodek swoje czesci,który musi pokrwyac się z punktem zerowym detalu.
Dokładam rozwiązanie,tak na początek pracy z mastercam to raczej troszkę trudne ale to moje zdanie.
- Załączniki
-
- UKLADACZ.ZIP
- rozwiazanie
- (243.91 KiB) Pobrany 196 razy
-
-
Należy utworzyć sciezke dla narzędzia ,która będzie jedna pętla w jednej operacji.
Zrobiłem cały program takze możesz na jego podstawie to zrozumieć.
Zrobiłem cały program takze możesz na jego podstawie to zrozumieć.
- Załączniki
-
- UKLADACZ1.ZIP
- (735.37 KiB) Pobrany 254 razy
-