Postprocesor

Autor tematu
Jaacekkkkkk
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3

Postprocesor

Post napisał: Jaacekkkkkk » 13 lut 2011, 10:21

Czy mógłby ktoś dwa zdania na ten temat, co to jest do czego w praktyce służy? czy to jest jakiś program czy jakiś układ, co to jest?

Tagi:

Awatar użytkownika

Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: Piotr Rakowski » 13 lut 2011, 10:38

To taki algorytm przekodowywania - z wewnętrznego formatu programu CAM na zapis (g-kodów lub pseudokodu) zrozumiały dla konkretnej maszyny. Większość programów pozwala na edycję tablic przekodowań, dlatego można "napisać", czyli utworzyć własną tablicę przekodowań, co w praktyce jest równoznaczne z "napisaniem nowego, własnego postprocesora".

Mam nadzieję, że napisałem to w sposób zrozumiały...
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)

Autor tematu
Jaacekkkkkk

Post napisał: Jaacekkkkkk » 13 lut 2011, 16:02

czyli można go napisać samodzielnie, do tej pory wydawało mi się, chyba mylnie, sugerując sie w jakimś stopniu nazwą, jako coś fizycznego kojarzyłem to z procesorem czyli układem scalonym od nazwy postprocesoera :???:
czy mógłby ktoś opisać ogólnie jak to się robi lub wrzucić jakiś prosty przykład?

creative1agh
Posty w temacie: 1

Post napisał: creative1agh » 13 lut 2011, 19:47

Co do pisania od nowa, to może się ktoś odezwie, jednak przy typowych maszynach i typowym sterowaniu, postprocesory są załączone do programów typu CAM. Dajmy na to np.: poczciwego Mach'a - używając MasterCam'a włączasz postprocesor Fanuc, można też znaleźć, napisany przez kogoś postprocesor typowo do Mach z MasterCam'a. To tylko przykład, w każdym z programów CAM znajdziesz listę dołączonych postprocesorów do różnych systemów sterowania.
Poczytaj: https://www.cnc.info.pl/topics47/jak-zb ... vt8016.htm

Tutaj MasterCam Post - http://www.mastercampost.com/

Spora ich lista jest też w SheetCam - tutaj znajdziesz również ten dedykowany do Mach - i ten Cam świetnie z nim współpracuje.

Awatar użytkownika

Piotrjub
Moderator
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Piotrjub » 13 lut 2011, 20:22

Niedługo będzie dedykowany postprocesor w mastercam-ie do sterowania csmio ethernet do mach-a

Awatar użytkownika

Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: Piotr Rakowski » 14 lut 2011, 01:16

Podejrzyj dowolny postprocesor w dowolnym programie CAM. Najczęściej są to zwykłe pliki tekstowe, które można obejrzeć Notatnikiem windowsowym.
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)

Autor tematu
Jaacekkkkkk

Post napisał: Jaacekkkkkk » 17 lut 2011, 13:39

Niestety nie da sie podglądnąć ani w notatniku ani w Wordzie, jakieś kwadraciki pokazują się, są różne rozszerzenia MMD, GMD, LMD ....

dziabi3
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Post napisał: dziabi3 » 12 wrz 2011, 23:16

Piotrjub hyba wiem kto go pisze bo dzwoniłem do ciebie kiedyś w tej sprawie ale sam postanowiłem nauczyć się edycji postprocesorów mastercama co wcale nie jest trudne

właśnie taki postprocesor dla tokarki mach3 mam ukończony w 90%
tzn zostało mi gwintowanie g76 i kilka cykli wiercenia ale najpierw muszę napisać macra do nich bo mach ma tylko proste wiercenie

obecnie mój postprocesor spisuje się idealnie właśnie na sterowaniu csmio

choć pisanie dedykowany pod csmio niema sensu<i nie ma jak go napisać bo csmio nic nie zmienia> musi on być zgodny z machem bez pluginu csmio bo inaczej niem to sensu

chyba że panowie z csmio tworzą nowe cykle np gwintowania i właśnie w tej sprawie muszę się wreszcie skontaktować aby się dostosować do nich lub coś podpowiedzieć

Jaacekkkkkk
to nie te pliki musisz wejsc na dysk c potwm mcx potem np mil lub lathe potem post i masz pliki post procesorów

edytujesz notatnikim

tylko pamiętaj wiele w postprocesorze możesz zmienić w plikach kontroli maszyny i mają one na siebie wpływ

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mastercam”