Postprocesor
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Postprocesor
Czy mógłby ktoś dwa zdania na ten temat, co to jest do czego w praktyce służy? czy to jest jakiś program czy jakiś układ, co to jest?
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
To taki algorytm przekodowywania - z wewnętrznego formatu programu CAM na zapis (g-kodów lub pseudokodu) zrozumiały dla konkretnej maszyny. Większość programów pozwala na edycję tablic przekodowań, dlatego można "napisać", czyli utworzyć własną tablicę przekodowań, co w praktyce jest równoznaczne z "napisaniem nowego, własnego postprocesora".
Mam nadzieję, że napisałem to w sposób zrozumiały...
Mam nadzieję, że napisałem to w sposób zrozumiały...
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)
-
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Co do pisania od nowa, to może się ktoś odezwie, jednak przy typowych maszynach i typowym sterowaniu, postprocesory są załączone do programów typu CAM. Dajmy na to np.: poczciwego Mach'a - używając MasterCam'a włączasz postprocesor Fanuc, można też znaleźć, napisany przez kogoś postprocesor typowo do Mach z MasterCam'a. To tylko przykład, w każdym z programów CAM znajdziesz listę dołączonych postprocesorów do różnych systemów sterowania.
Poczytaj: https://www.cnc.info.pl/topics47/jak-zb ... vt8016.htm
Tutaj MasterCam Post - http://www.mastercampost.com/
Spora ich lista jest też w SheetCam - tutaj znajdziesz również ten dedykowany do Mach - i ten Cam świetnie z nim współpracuje.
Poczytaj: https://www.cnc.info.pl/topics47/jak-zb ... vt8016.htm
Tutaj MasterCam Post - http://www.mastercampost.com/
Spora ich lista jest też w SheetCam - tutaj znajdziesz również ten dedykowany do Mach - i ten Cam świetnie z nim współpracuje.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
-
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Piotrjub hyba wiem kto go pisze bo dzwoniłem do ciebie kiedyś w tej sprawie ale sam postanowiłem nauczyć się edycji postprocesorów mastercama co wcale nie jest trudne
właśnie taki postprocesor dla tokarki mach3 mam ukończony w 90%
tzn zostało mi gwintowanie g76 i kilka cykli wiercenia ale najpierw muszę napisać macra do nich bo mach ma tylko proste wiercenie
obecnie mój postprocesor spisuje się idealnie właśnie na sterowaniu csmio
choć pisanie dedykowany pod csmio niema sensu<i nie ma jak go napisać bo csmio nic nie zmienia> musi on być zgodny z machem bez pluginu csmio bo inaczej niem to sensu
chyba że panowie z csmio tworzą nowe cykle np gwintowania i właśnie w tej sprawie muszę się wreszcie skontaktować aby się dostosować do nich lub coś podpowiedzieć
Jaacekkkkkk to nie te pliki musisz wejsc na dysk c potwm mcx potem np mil lub lathe potem post i masz pliki post procesorów
edytujesz notatnikim
tylko pamiętaj wiele w postprocesorze możesz zmienić w plikach kontroli maszyny i mają one na siebie wpływ
właśnie taki postprocesor dla tokarki mach3 mam ukończony w 90%
tzn zostało mi gwintowanie g76 i kilka cykli wiercenia ale najpierw muszę napisać macra do nich bo mach ma tylko proste wiercenie
obecnie mój postprocesor spisuje się idealnie właśnie na sterowaniu csmio
choć pisanie dedykowany pod csmio niema sensu<i nie ma jak go napisać bo csmio nic nie zmienia> musi on być zgodny z machem bez pluginu csmio bo inaczej niem to sensu
chyba że panowie z csmio tworzą nowe cykle np gwintowania i właśnie w tej sprawie muszę się wreszcie skontaktować aby się dostosować do nich lub coś podpowiedzieć
Jaacekkkkkk to nie te pliki musisz wejsc na dysk c potwm mcx potem np mil lub lathe potem post i masz pliki post procesorów
edytujesz notatnikim
tylko pamiętaj wiele w postprocesorze możesz zmienić w plikach kontroli maszyny i mają one na siebie wpływ