Jak w temacie. Nie chodzi mi o bryły ale o proste kontury w 2D. W Corelu klika się i przeciąga , a jak MC?
Jeszcze jedno pytanie: jak grawerować po narysowanych liniach? Normalnie ścieżka grawerska jest przesunięta o grubość freza grawerskiego. I dlaczego chcąc wygrawerować prosty tekst MC wyświetla błąd: łańcuchy nie mogą być otwarte, lub jakoś tak? Dotyczy to liter z zamkniętymi konturami (oaerb itd) Co mam zrobić?
Jestem początkujący w MC, ale już coś tam wiem. Proszę o pomoc. Używam domowej roboty CNC i Mach3.
Przesuwanie narysowanych elementów - jak?
-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 2
Przesuwanie narysowanych elementów - jak?
Życie jest piękne, jeżeli odpowiednio dobierze się środki antydepresyjne...
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Jeżeli chodzi o przesuwanie to wielkie filozofii tu nie ma, jest do tego ikonka na menu. Nie pamiętam dokładnie nazwy ale na tym pasku są funkcje lustra, odsunięcia itd.
Kod: Zaznacz cały
http://www.cnc.info.pl//files/szybki_start_w_mastercam_x_350.pdf
"Technologia rozwiązuje problemy, nie politycy"
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
wybierasz w ścieżki operacje kontur, następnie zaznaczasz kontur po którym ma iść narzędzie. Po zaznaczeniu konturu i zatwierdzeniu pojawi się okno z opcjami tej operacji, a tam w parametrach obróbki ustawiasz naddatek na ściankach równy "-promień narzędzia"
np. jeśli masz frezik fi 2mm ustawiasz naddatek na ściance "-1" czyli minus promień, a narzędzie powinno iść wtedy po konturze..
innego sposobu narazie nieznam..
pozdrawiam
np. jeśli masz frezik fi 2mm ustawiasz naddatek na ściance "-1" czyli minus promień, a narzędzie powinno iść wtedy po konturze..
innego sposobu narazie nieznam..
pozdrawiam
-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
Poradziłem sobie z tym w ten sposób, że jako ścieżkę wybieram KONTUR ale jako typ KOMPENSACJI wybieram WYŁ. Działa rewelacyjnie:)
Ale mam inny kłopot: Jak przy modyfikacji SPLAIN łapać za punkty i je przesuwać tak jak w Corelu? Jak klikam na punkt to zaczyna się wyginać linia a nie przesuwa punkt. W jaki sposób to zrobić? Kombinowałem i nic nie wymyśliłem. Po różnych próbach udało się odsunąć punkt z pierwotnego miejsca za pomocą wyginania linii a pod spodem pozostało domyślne miejsce po punkcie połączone z innymi linią przerywaną. Przeciągając ten pierwotny punkt przesunął się ale przesunęły się również zmodyfikowane wcześniej linie. Jak to ugryźć żeby łapać od razu "pierwotny punkt?
Ale mam inny kłopot: Jak przy modyfikacji SPLAIN łapać za punkty i je przesuwać tak jak w Corelu? Jak klikam na punkt to zaczyna się wyginać linia a nie przesuwa punkt. W jaki sposób to zrobić? Kombinowałem i nic nie wymyśliłem. Po różnych próbach udało się odsunąć punkt z pierwotnego miejsca za pomocą wyginania linii a pod spodem pozostało domyślne miejsce po punkcie połączone z innymi linią przerywaną. Przeciągając ten pierwotny punkt przesunął się ale przesunęły się również zmodyfikowane wcześniej linie. Jak to ugryźć żeby łapać od razu "pierwotny punkt?
Życie jest piękne, jeżeli odpowiednio dobierze się środki antydepresyjne...
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
nierozumiem dokładnie oco tobie chodzi, ale logicznie ujmójąc sprawe jak złapiesz sam punkt, a nie cały splajn to będzie rozciągał się ten splajn..
podam przykład z przesunieciem swobodnym kontura.
1.w zakładce zmień klikasz opcje przeciągnij
2. kolejno klikasz kontur który chcesz przeciągnąć
3. zatwierdzasz klikając na zieloną kule na pasku narzedzi
4. wybierasz punkt za który będziesz łapał ten kontur
5. przesuwasz gdzie chcesz np. do innego punktu.
6. zatwierdzasz klikając na zielonego "ptaszka"
powinno działac.
najlepiej jak to co chesz przesunąć wrzucisz na inną warstwe
podam przykład z przesunieciem swobodnym kontura.
1.w zakładce zmień klikasz opcje przeciągnij
2. kolejno klikasz kontur który chcesz przeciągnąć
3. zatwierdzasz klikając na zieloną kule na pasku narzedzi
4. wybierasz punkt za który będziesz łapał ten kontur
5. przesuwasz gdzie chcesz np. do innego punktu.
6. zatwierdzasz klikając na zielonego "ptaszka"
powinno działac.
najlepiej jak to co chesz przesunąć wrzucisz na inną warstwe