WZÓR pisze:...
Mi tymi narzędziami wychodzi tak

... zmień (?) obróbkę , mi Planarnie daje lepszy efekt.
Witam.
Dziękuję za odzew.
Ogólnie powtórzę mój problem:... muszę wypuścic ścieżki w MasterCamie X2 - nie może być to inny CAM (jak w Twoich przykładach).
Nie "jestem przywiązany" do konkretnych narzędzi. Obróbka ma byc szybka, i dokładna. Nie będę "bzykać" frezikiem "pół dnia", kiedy mogę zrobić to za 30 minut.
Ponieważ ważny jest czas obróbki, planowałem przejechać zgrubnie walcowym-płaskim fi12, potem wykańczająco z naddatkiem dychy kulką fi12 (żeby było szybko), potem wykańczająco (+zakamarki) kulką fi 2.
Przed chwilą zasymulowałem ścieżki równoległe (zgrubne i dokładne frezami jak powyżej) i
wychodzą i wychodziły bez problemu.

Ale ja
"uparłem" się na ścieżki po tworzących, a one zgłaszają "konflikt" płaszczyzn
Podobnie scieżka wykańczająca płaszczyzn prawie pionowych też ma swoje "himery" i się "nie utworzy". Dla płycin owszem, ale prawie pionowych płaszczyzn - nie.
I bądź tu człowieku zdrowy....
Wkurzające jest to, że to CAM próbuje mi narzucić rodzaj obróbki, a ja się uparłem, że zrobię tak jak mi pasuje.... no i tak się "przekomarzamy" z MC od tygodnia...
Jeżeli ktoś ma jeszcze jakies pomysły, to
bardzo proszę o wsparcie.
Możliwe, że "konflikt" płaszczyzn po tworzących"
jest wynikiem błedu importu pliku do MasterCama. A możliwe,
że ja coś najnormalniej w świecie zachrzaniam.
Jeśli to pierwsze, to chciałbym wiedzieć co wprowadza błąd i jak to usunąć. Jeśli to drugie to tym bardziej ta wiedza jest mi potrzebna...