Miejsce zerowe detalu
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Miejsce zerowe detalu
Witam wszystkich forumowiczów!! Przejrzałem już całą książeczkę o mastercam X2 i nie mogę znaleść odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie.. Pytanie banalne, ale bez tego nie mogę ruszyć z robotą :cry:
Wczytuję bryłę z solidedge. Ma rozszerznie .par. Problem polega na tym, że wszystko jest oki, ale kod jest napisany względem "0" bryły z solida. W jaki sposób bogę zmienić to zero i przenieść np. w oś dowolnego otworu, czy na dowolny narożnik???
Będę bardzo wdzięczny za pomoc!!!!
Wczytuję bryłę z solidedge. Ma rozszerznie .par. Problem polega na tym, że wszystko jest oki, ale kod jest napisany względem "0" bryły z solida. W jaki sposób bogę zmienić to zero i przenieść np. w oś dowolnego otworu, czy na dowolny narożnik???
Tagi:
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Re: Miejsce zerowe detalu
tofik_pollub pisze:Witam wszystkich forumowiczów!! Przejrzałem już całą książeczkę o mastercam X2 i nie mogę znaleść odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie.. Pytanie banalne, ale bez tego nie mogę ruszyć z robotą![]()
Dokładnie to będzie tak: na górze jest funkcja xform naciskając rozwinie sie Tobie pasek i wybierz xform translate po tym pojawi się okienko w którym wpiszesz odpowiednie dane mam na myśli odległosci jakie muszą zostać przsunięte aby model znalazł się w osi x, y tą samą funkcją mozesz również ustawić zero dla osi "z" natomiast aby obrocić model np na drugą stronę służy do tego funkcja rotate która znajduje sie w tym samym miejscu co wyżej omówiłem. Przykład dla obrotu modelu klikając prawym przyciskiem myszki wybierz opcje right - widok z prawej i następnie wybierz funkcje xform rotate w tym przypadku obracmy model w osi x o 180 stopni tym samym obrócimy model na druga stronę . Dla sprawdzenia ze wszystko jest ok uzyj funkci analize jest na górze po lewej stronie po rozwinieciu paska analize wybierz dynamic po tym kliknij na model z jednej potem z drugiej i zobaczysz ze współżedne powinny takie same czyli np x 0 jest na srodku modelu . Pokombinuj z tym a wjdzie Tobie napewno . Powodzenia