Zmiana osi narzędzia z Z na Y
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 3
Zmiana osi narzędzia z Z na Y
Moje pytanie jest następujące. Mianowicie chodzi o to żeby zmienić oś główną narzędzia frezerskiego. Standardowo jest tak że w osi narzędzia jest oś współrzędnych Z. Chciałbym ją zmienić na Y. Mam maszynę która ma kątową głowicę. Lecz po zmianie kąta głowicy, układ współrzędnych obrabiarki pozostaje jak w maszynie 3 osiowej pionowej. Pozoataje stały i bez zmian mimo obrotu głowicy np o 90 stopni. Z góry dziękuje za zainteresowanie tematem i pomoc.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Jeśli używasz zewnętrznego CAMa to przygotuj obróbkę pionowej powierzchni tak jak dla maszyny z pionowym wrzecionem, następnie przed załadowaniem ścieżki narzędzia otwórz ja w bardziej zaawansowanym edytorze tekstu i użyj opcji znajdź/zamień. Znajdź wszystkie Y zamień na B, znajdź wszystkie Z zamień na Y po czym znajdź wszystkie B zamień na Z.
Tylko pamiętaj, żeby tak zaindexować głowice kątową, aby cześć roboczą freza skierowana w kierunku Y-.
Przetestuj ostrożnie!! z ręka na przycisku stop
Tylko pamiętaj, żeby tak zaindexować głowice kątową, aby cześć roboczą freza skierowana w kierunku Y-.
Przetestuj ostrożnie!! z ręka na przycisku stop

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
witaj
pracuje na frezarkach cnc heidenhain 426 i 530 z glowica 3+2
zmiana osi narzedzia odbywa sie przez 3D rotacje
funkcja ta pozwala ustawic os narzedzia dowolnie i w kazdym kierunku
i jest dosc prosta w uzyciu
nie wiem czy pomagam ci w czyms ale wersje sterowania 530 mozna gratis z netu
zciagnac, programy sa tylko ograniczone do 100 lini
tu jest link
https://filebase.heidenhain.de/public/? ... n%5B%5D=58
pozdro
m.f.
pracuje na frezarkach cnc heidenhain 426 i 530 z glowica 3+2
zmiana osi narzedzia odbywa sie przez 3D rotacje
funkcja ta pozwala ustawic os narzedzia dowolnie i w kazdym kierunku
i jest dosc prosta w uzyciu
nie wiem czy pomagam ci w czyms ale wersje sterowania 530 mozna gratis z netu
zciagnac, programy sa tylko ograniczone do 100 lini
tu jest link
https://filebase.heidenhain.de/public/? ... n%5B%5D=58
pozdro
m.f.
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Taka rada na szybko. Może postaraj się zrobić zmiany w postprocesorze, nie znam Mastercama ale sądzę że nie będzie to problem. Jak każdy zaawansowany Cam pewnie posiada jakiś kreator postporocesorów. Możesz popracować też nad tym który posiadasz obecnie, tylko bardzo wyraźnie zaznacz że to inna płaszczyzna pracy, bo jeżeli ktoś też używa tej samej stacji do programowania to może być nieciekawie. Zmiana edytorem to pomysł raczej jednorazowy, człowiek jest tylko człowiekiem i zawsze może czego zapomnieć albo się pomylić. Sądzę też ze znajomość pracy postprocesorów będzie bardziej pożyteczna niż klikologia w edytorze.
Co ciekawe takie rozwiązanie z postrocesorem pracującym w płaszczyźnie X-Z widziałem w jednym Camie dostarczone przez polskiego dystrybutora.
Jeżeli chodzi o korekcje to zależy już od sterowania. Poklikaj na swoim w tabele narzędziowe, bo od tego będzie zależeć co da się z nim zrobić. Gdzieś operator będzie musiał wpisać chociażby samą długość narzędzia i na pewno o to zapyta, nie wiem czy w swoich programach stosujesz G41 i G42 więc nie wiem czy wpisuje też promień narzędzia. Przykładowo na Sinumeriku możesz wpisać długości narzędzia w każdej osi osobno, na Haidenhaimie masz tabelkę i w nią też możesz wpisywać różnie. Generalnie to wszystko zależy od możliwości sterowania. Czym starsze tym będzie z tym trudniej. Mam na swoim koncie trochę programów z bardzo nietypowo stosowanymi głowicami kątowymi, nie będącymi standardowo na wyposażeniu maszyny i praca na parametrach jest pomocna, jeżeli nie używasz obrotów itp.
Pozdrawiam
Co ciekawe takie rozwiązanie z postrocesorem pracującym w płaszczyźnie X-Z widziałem w jednym Camie dostarczone przez polskiego dystrybutora.
Jeżeli chodzi o korekcje to zależy już od sterowania. Poklikaj na swoim w tabele narzędziowe, bo od tego będzie zależeć co da się z nim zrobić. Gdzieś operator będzie musiał wpisać chociażby samą długość narzędzia i na pewno o to zapyta, nie wiem czy w swoich programach stosujesz G41 i G42 więc nie wiem czy wpisuje też promień narzędzia. Przykładowo na Sinumeriku możesz wpisać długości narzędzia w każdej osi osobno, na Haidenhaimie masz tabelkę i w nią też możesz wpisywać różnie. Generalnie to wszystko zależy od możliwości sterowania. Czym starsze tym będzie z tym trudniej. Mam na swoim koncie trochę programów z bardzo nietypowo stosowanymi głowicami kątowymi, nie będącymi standardowo na wyposażeniu maszyny i praca na parametrach jest pomocna, jeżeli nie używasz obrotów itp.
Pozdrawiam