podprocesor Mastercama?

Awatar użytkownika

lenherd
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4

Post napisał: lenherd » 26 wrz 2007, 10:16

jerz pisze:Sprawdzasz doświadczalnie, może złamiesz narzędzie, może sterownik napisze, ze jesteś dureń, ale może w końcu trafisz na właściwy. W firmie była wersja 7, do wyboru było ponad 150 postprocesorów
Zakładma że kolega ma do dyspozycji wersję programu "non official" dlatego nie może skorzystać z pomocy technicznej jaką zazwyczaj daje dostawca programu.

jeżeli masz jakąś lepszą radę jak dopasować postprocesor to się pochwal tą metodą a nie kpij z podpowiedzi innych . Kpią najczęściej ci którzy sami niewiele wiedzą.

Tagi:

jerz
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3

Post napisał: jerz » 26 wrz 2007, 10:48

lenherd pisze:no i dostałeś odpowiedz . nie ma jednego uniwersalnego postprocesora .
Robi się to metodą prób i błędów . zapisujesz plik pod różnymi postprocesorami a następnie sprawdzasz która wersja będzie najlepiej odczytywana przez Twoje sterowanie
Dokładnie potwierdziłem to samo, patrzyłem na ręce dealerowi jak dopasowywał postprocesor w tamtej firmie. W końcu zostawił 5 wersji postprocesora różniących się szczegółami między innymi sposobem numerowania bloków. A te 150 innych, to zostało przypadkiem z jego dealerskiej wersji programu.

Autor tematu
pitkowski
Posty w temacie: 7

Post napisał: pitkowski » 26 wrz 2007, 21:33

jerz pisze:
lenherd pisze:no i dostałeś odpowiedz . nie ma jednego uniwersalnego postprocesora .
Robi się to metodą prób i błędów . zapisujesz plik pod różnymi postprocesorami a następnie sprawdzasz która wersja będzie najlepiej odczytywana przez Twoje sterowanie
Dokładnie potwierdziłem to samo, patrzyłem na ręce dealerowi jak dopasowywał postprocesor w tamtej firmie. W końcu zostawił 5 wersji postprocesora różniących się szczegółami między innymi sposobem numerowania bloków. A te 150 innych, to zostało przypadkiem z jego dealerskiej wersji programu.
czy to znaczy ze kazdy z 150 posprocesorów muszę użyć do wygenerowania codu a póżniej przenieś je do maszyny i sprawdzić czy maszyna go załaduje?? :shock:
a czym można sie wzorować w dopasowaniu posprocesora do maszyny??? aby pominąć te najbardziej prawdopodobnie nie pasujące ???

Awatar użytkownika

maz
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: maz » 26 wrz 2007, 21:51

W masteracmie masz zbior powiedzmy tych 150 postprocesorow, maja one swoje nazwy, ktore masz dopasowane albo do nazwy producenta maszyny, albo sterownika, albo typu maszyny np dla maszyn Haasa masz MPHAAS.PST, dla sterownikow fanuc masz podobne, w najnowszych wersjach wybierasz tylko typ maszyny, czy pozioma, czy pionowa itp itp.
Jezeli nie masz wiekszych wymagan, to podstawowe postprocesory beda cie wystarczaly, wiec musisz tylko poszukac, ktora nazwa pasuje do twojej maszyny. Jesli maszyna przyjmie kod, to masz wszystko ok. Trzeba duzo przepracowac z maszyna i programem, zeby sie zorientowac, co mozna w postprocesorze zmienic, zeby bylo lepiej lub, zeby Ci bardziej odpowiadalo w danej chwili etc. Jesli chesz sie pobawic to zrob sobie jakis prosty program i generuj kod po kolei z kazdym postprocesorem, zobaczysz jakie sa roznice. Inaczej kod wyglada dla np haidenhaina a inaczej dla fanuca, czasami wyglad jest prawie identyczny, a np znaki konca linii sa inne, i tez juz nie bedzie dzialal. Pobaw sie z tym troche, ale jak nie musisz to nie kombinuj, samo wyjdzie w odpowiednim czasie kiedy bedziesz musial cos zmienic.
Kazde parametry sa idealne, czasami tylko narzedzia sa malo wytrzymale :-)
Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe ;-)

Awatar użytkownika

lenherd
Posty w temacie: 4

Post napisał: lenherd » 26 wrz 2007, 23:01

jerz pisze: Dokładnie potwierdziłem to samo, patrzyłem na ręce dealerowi jak dopasowywał postprocesor w tamtej firmie. W końcu zostawił 5 wersji postprocesora różniących się szczegółami między innymi sposobem numerowania bloków. A te 150 innych, to zostało przypadkiem z jego dealerskiej wersji programu.
ok może źle Cię zrozumiałem :grin:

jerz
Posty w temacie: 3

Post napisał: jerz » 27 wrz 2007, 02:59

Wttam
Wersja 7 mastercama to był rok mniej więcej -98 albo -99. Sterownik to był HH360. Po przekroczeniu ok.65 tys. bloków wyrzucał błąd i nie chciał liczyć dalej. Podprocesor wybrany z pakietu dealerskiego został zmieniony, aby numerował bloki od 0 do 9999 i powtarzał numerowanie od 0. Drugi został zmieniony aby generował bloki CC i C, traeci z kolei tylko odcinki proste XYZ, następny wstawiał podprogramy LBL. W sumie trwało to trochę zanim podstawowy postprocesor został dopasowany do tego konkretnie sterownika. Reszta postprocesorów była przeznaczona do innych sterowań, fanuc, sinumeric, okuma i inne egzotyczne dla mnie wtedy nazwy.
Od tamtego czasu i tamtej firmy z mastercamem mam kontakt przypadkowy, w kolejnych firmach były używane inne programy, więc coś mogło się zmienić.
Natomiast kilka miesięcy temu obserwowałem jak kolega z tego forum dopasowywał postprocesor sinumeric z EdgeCama do swojego sterownika dialog 3. Zmieniał, przestawiał, kompilował, aż w końcu sterownik przestał się na nigo szczerzyć i zaczął posłusznie wykonywać polecenia.

Autor tematu
pitkowski
Posty w temacie: 7

Post napisał: pitkowski » 27 wrz 2007, 21:25

maz pisze:W masteracmie masz zbior powiedzmy tych 150 postprocesorow, maja one swoje nazwy, ktore masz dopasowane albo do nazwy producenta maszyny, albo sterownika, albo typu maszyny np dla maszyn Haasa masz MPHAAS.PST, dla sterownikow fanuc masz podobne, w najnowszych wersjach wybierasz tylko typ maszyny, czy pozioma, czy pionowa itp itp.
Jezeli nie masz wiekszych wymagan, to podstawowe postprocesory beda cie wystarczaly, wiec musisz tylko poszukac, ktora nazwa pasuje do twojej maszyny. Jesli maszyna przyjmie kod, to masz wszystko ok. Trzeba duzo przepracowac z maszyna i programem, zeby sie zorientowac, co mozna w postprocesorze zmienic, zeby bylo lepiej lub, zeby Ci bardziej odpowiadalo w danej chwili etc. Jesli chesz sie pobawic to zrob sobie jakis prosty program i generuj kod po kolei z kazdym postprocesorem, zobaczysz jakie sa roznice. Inaczej kod wyglada dla np haidenhaina a inaczej dla fanuca, czasami wyglad jest prawie identyczny, a np znaki konca linii sa inne, i tez juz nie bedzie dzialal. Pobaw sie z tym troche, ale jak nie musisz to nie kombinuj, samo wyjdzie w odpowiednim czasie kiedy bedziesz musial cos zmienic.
z tego wnioskuje że wystarczy poszukać posprocesora o podobnej nazwie jak maszyna ,póżniej wygenerowany cod załadowac do frezarki i sprawdzić jak bedzie sie zachowywać maszyna.... no cóż traszke pracy przy tym bedzie ale bez pracy i wysiłku ORAZ KOLEGÓW NA FORUM nie ma efektu !!! :smile:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mastercam”