macro grubośc płytki

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC

Autor tematu
lukon
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 4
Posty: 75
Rejestracja: 06 maja 2009, 19:53
Lokalizacja: Żurowa

macro grubośc płytki

#1

Post napisał: lukon » 27 kwie 2017, 21:03

Witam
Sciągnąłem macro wszystko chodzi bardzo ładnie tylko gdzie wpisac grubośc płytki (czujnika wysokości narzedzia) ?


CurrentFeed = GetOemDRO(818) 'Get the current feedrate to return to later
PlateThickness = GetUserDRO(1151) 'Z-plate thickness DRO

If GetOemLed (825)=0 Then 'Check to see if the probe is already grounded or faulty
DoOEMButton (1010) 'zero the Z axis so the probe move will start from here
Code "G4 P2" ' this delay gives me time to get from computer to hold probe in place
Code "G31Z-20 F100" 'probing move, can set the feed rate here as well as how far to move
While IsMoving() 'wait while it happens
Wend
ZProbePos = GetVar(2002) 'get the axact point the probe was hit
Code "G0 Z" &ZProbePos 'go back to that point, always a very small amount of overrun
While IsMoving ()
Wend
Call SetDro (2, PlateThickness) 'set the Z axis DRO to whatever is set as plate thickness
Code "G4 P0.25" 'Pause for Dro to update.
Code "G0 Z20" 'put the Z retract height you want here
Code "(Z axis is now zeroed)" 'puts this message in the status bar
Code "F" &CurrentFeed 'Returns to prior feed rate
Else
Code "(Z-Plate is grounded!) " 'this goes in the status bar if aplicable
Exit Sub
End If


człowiek całe życie się uczy! NUTOOL:)

Tagi:

Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1418
Rejestracja: 23 cze 2008, 10:38
Lokalizacja: OOL lub DW
Kontakt:

#2

Post napisał: k-m-r1 » 27 kwie 2017, 22:01

Kod: Zaznacz cały

CurrentFeed = GetOemDRO(818) 'Get the current feedrate to return to later
PlateThickness = 2.00   ' 2.00mm grubość   GetUserDRO(1151) 'Z-plate thickness DRO

If GetOemLed (825)=0 Then 'Check to see if the probe is already grounded or faulty
DoOEMButton (1010) 'zero the Z axis so the probe move will start from here
Code "G4 P2" ' this delay gives me time to get from computer to hold probe in place
Code "G31Z-20 F100" 'probing move, can set the feed rate here as well as how far to move
While IsMoving() 'wait while it happens
Wend
ZProbePos = GetVar(2002) 'get the axact point the probe was hit
Code "G0 Z" &ZProbePos 'go back to that point, always a very small amount of overrun
While IsMoving ()
Wend
Call SetDro (2, PlateThickness) 'set the Z axis DRO to whatever is set as plate thickness
Code "G4 P0.25" 'Pause for Dro to update.
Code "G0 Z20" 'put the Z retract height you want here
Code "(Z axis is now zeroed)" 'puts this message in the status bar
Code "F" &CurrentFeed 'Returns to prior feed rate
Else
Code "(Z-Plate is grounded!) " 'this goes in the status bar if aplicable
Exit Sub
End If
MACH3 cncTworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inneEKRANY dla firm producentów maszyn Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 703 196 Tomek Komor [email protected]


Autor tematu
lukon
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 4
Posty: 75
Rejestracja: 06 maja 2009, 19:53
Lokalizacja: Żurowa

#3

Post napisał: lukon » 28 kwie 2017, 19:51

Super śmiga aż miło pozdrawiam
człowiek całe życie się uczy! NUTOOL:)


Autor tematu
lukon
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 4
Posty: 75
Rejestracja: 06 maja 2009, 19:53
Lokalizacja: Żurowa

#4

Post napisał: lukon » 06 maja 2017, 19:18

A może ktoś posiada macro co by robiło tak jak w tym filmie

człowiek całe życie się uczy! NUTOOL:)


kubomanik
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1
Posty: 63
Rejestracja: 28 paź 2015, 21:13
Lokalizacja: Kraków

#5

Post napisał: kubomanik » 06 maja 2017, 22:39

Lukon. Makro wysłałem na priva


Autor tematu
lukon
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 4
Posty: 75
Rejestracja: 06 maja 2009, 19:53
Lokalizacja: Żurowa

#6

Post napisał: lukon » 07 maja 2017, 06:52

Dzieki wielkie

(oczywiście pomógł)
człowiek całe życie się uczy! NUTOOL:)

Awatar użytkownika

KAPaGo
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 172
Rejestracja: 04 sie 2004, 14:45
Lokalizacja: EU

#7

Post napisał: KAPaGo » 17 maja 2017, 22:22

Czy ja mógłbym też prosić o makro?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”